I dag släpps ny historisk roman om det dramatiska slaget om Bengtskär – ”Man kan bara föreställa sig hur blodigt det var”

Efter fem års skrivande släpper Patrik Berghäll i dag en ny historisk roman, ”Slaget om Bengtskär”.
Boken är baserad på verkliga händelser som utspelade sig på Bengtskär, cirka 25 kilometer sydväst om Hangö, den 26 juli 1941 och de händelser som ledde upp till det dramatiska slaget vid fyren.

Det historiska slaget var en intensiv och dramatisk konflikt där finländska styrkor försvarade sig mot en överväldigande sovjetisk attack.
– Här finns alla krigets ingredienser med på ett litet område, säger Berghäll.
Inspirationen till boken kom för flera år sedan när Berghäll besökte ön. Han blev fascinerad av guidens berättelser om slaget.
– Att stå på ön och försöka föreställa sig slaget som utspelade sig där var gripande, speciellt eftersom jag också har bakgrund som kustjägare. Jag visste snabbt att det skulle bli en bok, säger Berghäll.
Med boken hoppas han kunna öka intresset för fyren och slaget där.
– Det är den enda stridsplatsen i södra Finland man kan besöka. Alla andra finns i Karelen. Det här är en viktig del av vår lokala krigshistoria, säger Berghäll.

Utmanande skrivprocess
Skrivprocessen har varit utmanande och krävt ett stort arbete med efterforskningar i krigsdagböcker och andra historiska källor. För Berghäll är det viktigt att försöka återge händelserna så nära verkligheten som möjligt.
– Jag vill ge läsaren en uppfattning om hur det gått till. Jag är därför noga med att faktagranska allting ordentligt, säger Berghäll.
Han jonglerar författarskapet mellan både heltidsjobb och familj. Den som med spänning väntar på att hans nästa bok ska släppas får ibland vänta några år.
– Jag har jobbat på den här boken i fem år. Det positiva med att det tagit tid är att handlingen fått mogna. Jag tror att slutresultatet påverkats positivt av det, säger han.
Berghälls senaste bok ”Farans år 1948” kom ut 2019.
Undviker förskönande beskrivningar
Berghäll påpekar att krigsscener ofta förskönas i litteraturen. Själv försöker han att undvika förskönande beskrivningar så att läsaren får se kriget för vad det är.
– Krig är ett monster som inte får släppas löst. Jag vill beskriva det så att läsaren ser hur brutalt det är. Här finns inga undvikande beskrivningar som ”så stupade han på platsen”, krig är blodigt och traumatiserande. Samtidigt blir det en balansgång eftersom jag inte vill att läsaren ska må illa.
En stor del av slaget utspelar sig inne i fyrhuset där finländska soldater försvarar sig från andra våningen genom att skjuta ner för trappan och kasta ner handgranater.
– Efter att flera ryska anfallsvågor skjutits ner i samma trappa och sprängts med handgranater kan man bara föreställa sig hur blodigt det var.
Berghäll drar också paralleller mellan slaget om Bengtskär och dagens krig i Ryssland. Han ser att Ryssland använder samma typ av propaganda och samma taktik som går ut på att offra sina soldaters liv.

Fakta och fiktion blir ”faktion”
Bokens handling följer den fiktiva familjen Jansson som finner sig mitt i dramatiken. Pappan, Åke Jansson, har blivit inkallad för att transportera soldater i skärgården i sin båt. När båten sjunker i och med att han kör ut kustjägare till Bengtskär dras han med i striden.
Åke Jansson beskrivs som en hårdnackad skäribo.
– Jansson är lite som en cowboy-karaktär. Han har erfarenhet av strider från vinterkriget och vet att han är bra på att döda. Samtidigt vill han lämna kriget och sitt förflutna bakom sig. På Bengtskär finner han sig i en situation där han måste hjälpa soldaterna att organisera ett försvar. Han blir en nyckelperson i slaget, säger Berghäll.
Familjen Jansson är fiktiva personer som Berghäll skapat för att kunna dramatisera handlingen. Kombinationen av fakta och fiktion kallar han ”faktion”.
– Jag behöver en del fiktiva personer för att skapa handlingen. I slutet av boken redogör jag för hur jag tänkt i och med skapandet av bokens handling och vilka personer som är fiktiva. En del av dem är inspirerade av olika historiska material, säger Berghäll.

ÅU:s frontofficerskorrespondent en viktig källa
I slutet av boken finns, förutom författarens redogörelse, en sammanfattning av slagets tidslinje och alla källor Berghäll använt sig av.
Under arbetets gång kom han över opublicerade rapporter från Åbo Underrättelses frontofficerskorrespondent Allan Gustafsson. Gustafsson befann sig på kanonbåten Uusimaa som deltog i slaget.
Efter att bland annat ÅU skrev om bokprojekt hörde många av sig vars släktingar varit med i slaget. Bland de var korrespondentens son, Anders Gustafsson, som hade en kopia av faderns rapport.
– Det blev en viktig källa för mig och Allan Gustafsson nämns också i boken, säger Berghäll.
Rapporten möjliggjorde att Berghäll kunde beskriva vad som skedde ombord på Uusimaa under slaget.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.