Förflytta dig till innehållet

OP: Seniorer sitter på aktierna – de flesta har inte gjort någon arvsplanering

Arkiv/ÅU
Aktieplaceringarna bland privatkunder koncentreras kraftigt till äldre åldersgrupper, konstaterar man vid OP Åbonejden. Över hälften av placeringstillgångarna innehas av personer över 65 år.

Merparten av finländarnas placeringstillgångar ägs av äldre människor.

Hela 55 procent av aktieplaceringarna bland kunder hos OP Åbonejden innehas av personer över 65 år, skriver banken i ett pressmeddelande. Genomsnittsåldern för bankens aktieplacerare är 57 år.

Kunder som är under 35 år hos OP Åbonejden äger bara fem procent av de aktieplaceringar som innehas av bankens privatkunder. Dessutom noterar man att majoriteten av aktieplaceringarna är gjorda av män.

Endast få har gjort arvsplanering eller en intressebevakningsfullmakt.

Placerarna inom OP Åbonejden är ungefär i samma ålder som i de övriga andelsbankerna, där genomsnittsåldern för aktieplacerare är 56 år.

– Placeringstillgångarna växer med åldern genom värdestegring, sparande och till exempel arv, och därför är statistiken ingen överraskning. Samtidigt är det många som börjar placera först vid senare ålder, även om det hade varit ekonomiskt möjligt för dem tidigare. Med så här hög inflation vore det bra att lägga extra pengar någon annanstans än på konton, där avkastningen inte kommer att vara högre än inflationen, säger OP Åbonejdens affärsområdesdirektör Petri Leino.

70 procent av av privatkundernas aktieförmögenhet i OP Åbonejden innehas av män och 30 procent av kvinnor.

Av fondförmögenheten som ägs av fondplacerarna i samtliga andelsbanker innehas 55 procent av män och 45 procent av kvinnor.

Få planerar arvet

Att placeringstillgångarna samlats hos äldre åldersgrupper innebär att placeringar ofta går i arv till nästa generation.

Enligt Statistikcentralens befolkningsprognos kommer toppnivån i antalet arvsskiften att nås år 2043.

– Ändå är det väldigt få som gjort arvsplanering. Många har till exempel inte upprättat någon intressebevakningsfullmakt för att besluta om hur och av vem deras dagliga penningärenden eller placeringar ska hanteras, om den egna funktionsförmågan plötsligt försämras, säger bankens juridiska direktör Heidi Vanne.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter