Förflytta dig till innehållet

Kyrkfjärdens skola i Ingå är äntligen klar – ”Som ett palats”

Fredrika Blomqvist
En stor röd skola fotad utifrån. Skolan finns i Ingå och byggnaden har flera fönster i olika storlekar och är byggd av trä.
Skolbyggnaden har ett fint ljusinsläpp, tack vare många stora fönster i både klassrum och andra lokaler.

I Ingå är den nya skolbyggnaden Kyrkfjärdens skola nu klar. Projektet är kommunens största enskilda investering någonsin.

Huset är byggd för 180 elever och i höst börjar cirka 130 elever i skolan. Byggnaden består av två plan och några mellanplan. Den nedre våningen är avsett för förskolan och det övre planet är för lågstadieeleverna.

Ingå är en av få kommuner i Finland som valt att helt integrera förskolan i samma byggnad som lågstadiet.

Klassrummens storlek varierar, liksom storleken på själva skolklasserna. Den minsta klassen utgörs av 8–9 elever och i den största är det fler än 20 elever.

Två kvinnor står bredvid varandra och ler, i bakgrunden syns en stor röd byggnad.Fredrika Blomqvist
Bildningschef Merja Olkinuora (t.v.) och Jessica Elfving, rektor för Kyrkfjärdens skola. De är båda väldigt nöjda med den nya skolbyggnaden.

Det största som ännu kvarstår inför skolstarten är matsalsborden som inte ännu levererats. Man hoppas att de kommer i en möbelleverans under onsdagen. Utöver det återstår några mindre saker i att fixa gymnastiksalen.

I övrigt är skolan redo för skolstarten på torsdagen den 10 augusti. I våras fick eleverna besöka skolan då den var omöblerad och bekanta sig med de nya utrymmena.

– Flera elever beskrev skolan som ett palats. De fick alla se sina egna klassrum och så fick de testa att springa i gymnastiksalen, säger rektorn Jessica Elfving.

ett klassrum där väggarna är i ljusträ och en mörkgrön heltäckningsmatta är på golvet. Många lampor hänger i taket och ett stort fönster släpper in ljus i rummet.Fredrika Blomqvist
Klassrummen är hemtrevliga. Stolarna låser sig då man sätter sig på dem, så något onödigt rullande i klassrummet går inte.

Många har varit nyfikna på den nya skolan och frågat om man planerar att ha ett öppet hus så att utomstående kan få se hur den nya skolan ser ut.

Ingås bildningschef Merja Olkinuora menar att den nya skolbyggnaden kommer med många fördelar.

Dels får eleverna, förskolebarnen och personalen större utrymmen och all verksamhet är samlad under ett och samma tak. Men den nya skolan innebär också en hel del synlighet för Ingå kommun.

– Hela byggnaden är en fröjd för ögonen då den så fint passar in i miljön. Vi är alldeles övertygade om att eleverna kommer att ta väl hand om skolan, säger Olkinuora.

– Vi har haft temadagar där eleverna fick komma med idéer för den nya skolan. Till exempel kojor och soffor var något som de önskade och som förverkligats. Sedan önskades också en rutschkana mellan våningarna men det var något som inte genomfördes, säger Elfving.

En aula med stora fönster och väggar i ljust trä. Byggnaden är Ingås nya skola Kyrkfjärdens skola.Fredrika Blomqvist
På bilden ser man skolans matsal samt en bit av trappan upp till några klassrum och till övre våningen. Köket i skolan kommer vara kommunens centralkök.

Responsen som den nya byggnaden fått av personal och elever har varit positiv. En från personalen har beskrivit den nya skolan mer som ett hem än en offentlig byggnad berättar Elfving.

– Här finns inga långa korridorer utan det är en luftigare byggnad. Och så finns det flera lärotorg och mindre samlingsutrymmen med soffor, dynor och bord, säger Oliknuora.

Två gamla skåp står i en lugtif del av den nya skolan i Ingå. Skåpen behölls från den tidigare skolbyggnaden.Fredrika Blomqvist
All interiör från den tidigare skolbyggnaden gjorde man sig av med, med undantag för några skåp som fick följa med till den nya byggnaden. Den gamla skolbyggnaden kommer att bli ett välfärdscenter.

En ny skola har länge planerats i Ingå och bakgrunden till projektet är att det fanns en preliminär plan för en skola med en budget på cirka 5 miljoner.

Men arkitekten Aija Aunio ansåg att den planerade byggnaden inte passade in i miljön då skolan är granne med kommunens museigård.

Aunio hade också ambitionen att man skulle bygga en skola som håller över en längre tid och utan exempelvis inneluftsproblem. Nya planer började ta form och budgeten för bygget av skolan steg.

En man står framför en vägg i ljust trä, mannen är arkitekt till skolbyggnaden han står i.Fredrika Blomqvist
Juha Salmenperä är arkitekt för Ingås nya skolbyggnad, Kyrkfjärdens skola.

– Vi visste att det var en ovanligt stor satsning för en mindre kommun. Att kommunen ville satsa på skolan var något som vi ville respektera och göra vårt arbetet så bra som möjligt. Vi försökte också att hitta saker som kunde göra att priset kunde gå ner. Men olika förhållanden gjorde att priset ändå steg, säger Juha Salmenperä arkitekt.

Salmenperä berättar att projektet inte liknade projekt i Helsingfors, där det finns stora organisationer som kan blanda sig i arbetet och planeringen av ett sådant här bygge. I stället hade arkitekterna rätt fria händer i sitt skapande av skolan.

– Det finns många fördelar med att bygga med trä, det blir ett renare och snyggare intryck. Sedan gör det att de som bygger är försiktigare och den försiktigheten leder till bättre byggnadskvalitet, säger Salmenperä.

En skolas entréhall med öppna skåp för ytterkläder, skåpen är ljusrosa. Väggarna i skolan är av ljust trä.Fredrika Blomqvist
Förutom träväggarna är färgerna i skolan rosa, grönt och blått.

Ingen plast finns i väggarna berättar projektchef Sebastian Hallén. Valet av trä som byggnadsmaterial innebär också en mycket bra akustik och bättre inomhusluft i skolan.

Skolan är en skofri byggnad, vilket innebär att eleverna inte får ha på sig skor inomhus. Klassrummens golv är täckta i heltäckningsmattor, vilket gör klassrummet tystare.

Nedre våningen är inspirerad av skog och rummen har fått namn som förknippas med skogen.

Övre våningen är inspirerad av hav och klassrummen har namn som till exempel knipan och viken.

Överlag är den nya skolan mycket trivsam, rogivande och vacker.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter