Förflytta dig till innehållet

Nu ska ejdrarna i Vänö skärgård få hjälp – blivande viltvårdare i Brusaby fick en idé

Emilia Örnmark
två män skruvar ihop ett litet tak
Här tillverkas det ejderbon som på löpande band! Gustav Nordström från Karis och Per Dannström från Kimitoön hjälps åt med att skruva ihop taket på ett bo.

Svårigheterna för ejdrarna att föröka sig i skärgården är många. Ovanom ejderbona cirklar bland annat havsörnar och trutar, medan bona hotas av räv, mink och mårdhund från marknivå.

Inför vårens häckningstid jobbar ett gäng studerande vid viltvårdarutbildningen i Axxell, Kimito, på en konkret handräckning till ejdrarna i Vänö skärgård (Kimitoön).

Vänö, Kimitoöns skärgårdArkiv/Emilia Örnmark
Vänö ligger i Kimitoöns ytterskärgård.

Ett fyrtiotal skydd för ejderbon byggs i Brusabys maskinhall. I höst ska de placeras ut för att skydda bona för predatorer ovanifrån. Skyddet består av ett filtförsett litet tak.

– Det är noga var man placerar ut dem, man måste känna till häckningsställena. Vid behov får man sedan flytta skydden, säger Chris Karppinen som är lärare vid viltvårdsutbildningen.

man som håller upp ett litet tak.Emilia Örnmark
Kurslärare Chris Karppinen visar upp ett färdigt tak för ett ejderbo.

Med lokalkännedom kommer Vänö fiskelagsområde att stå till tjänst.

– Vi har under utbildningen pratat om ejdern, som man i tiderna fått både kött, ägg och dun av. Den är en karaktärsfågel för skärgården. Men häckningen har gått dåligt för ejdern på grund av de många rovdjuren, säger Karppinen.

Arkiv/Nora Wilson
Ejdrar på Bengtskär.

Kursdeltagarna tog initiativet

Initiativet till att bygga skydden kommer från kursdeltagarna och man har också varit ut till Vänö för att bekanta sig med området.

Totalt är det elva studerande från hela kustområdet som siktar på att bli yrkesviltvårdare. Det här projektet är en del av den två och ett halvt år långa utbildningen.

– Inspirationen kommer från Ådans vänner på Åland, säger Jan-Anders Sjöblom, en av dem som går utbildningen.

Han kapar lämpliga bitar av skivorna som sedan går vidare till nästa arbetsstation.

Man som sågar. Emilia Örnmark
Jan-Anders Sjöblom från Kimitoön sågar lämpliga bitar.

Även på Åland har man byggt tak till ejderns bon, liksom till exempel i Nagu (där de dock förstördes i somras) och på Bengtskär. På fyrön har ejdern fått sig en riktig fristad, där bona tack vare människans närvaro får vara i fred.

LÄS OCKSÅ

Karppinen poängterar vikten av flera skyddade ejderplatser, ifall en av dem skulle drabbas av till exempel fågelinfluensa.

Projektet välkomnas lokalt

Projektet har välkomnats lokalt och många aktörer har ställt upp som sponsorer, till exempel av material. Enbart tiden, verktygen och förfogandet av hallen går åt för deltagarna.

– Det här är ett projekt på ungefär tre dagar, säger Sjöblom.

– Fyrtio bon betyder att vi kan rädda kanske hundra ägg, säger Per Dannström, medan han skruvar ihop ett tak med assistans av Gustav Nordström.

man som hamrar på filt på ett litet tak. Emilia Örnmark
Nästan klart. Christian Dannbäck förser taket med filt. Till höger på golvet syns flera färdiga tak.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter