Förflytta dig till innehållet

Det heter Brava Lärcenter, inte Campus Brava – byggnaden står klar inför skolstart, se bilderna

Alma Ruonamo
En grå trappa med högt till tak. Flera avlånga lampor i taket.
Själva byggnaden vid Brava Lärcenter står klar inför skolstarten nästa måndag.

Nästa måndag inleder många barn i Pargas sitt läsår på Brava Lärcenter. Utomhus pågår fortfarande byggarbeten, men inne i byggnaden ser allt ut att vara på sin plats inför skolstart. Nu packas det sista upp ur flyttlådor och förpackningar.

– Lärcentret består av fyra skolor, av två stadier och av två olika språk. Det är ett unikt centrum och oss veterligen finns det ingen liknande kombination, säger Ulrika Lundberg, utbildningschef för den svenskspråkiga utbildningen i Pargas.

I det tvåspråkiga lärcentret ingår egentligen sammanlagt sex olika skolor: Pargas svenska gymnasium, Paraisten lukio, Sarlinska skolan, Paraistenseudun koulu, Axxell och Optima.

I byggnaden kommer det att finnas nästan 800 elever eller studerande och ungefär 110 anställda, varav cirka 80 är lärare.

Tre kvinnor står i en sal framför en tavla.Alma Ruonamo
(Fr.v.) Annika Gustafsson är rektor för Pargas svenska gymnasium, Christa Andersson för Sarlinska skolan. Ulrika Lundberg är utbildningschef för den svenskspråkiga utbildningen i Pargas.

Lärcentret kommer att användas av väldigt många, vilket enligt arkitekten Mikko Uotila var en utmanande utgångspunkt. Man gick noggrant igenom vilka gamla byggnader som kunde användas då den nya delen skulle byggas.

De närmare 800 eleverna och studerandena kommer att använda gemensamma utrymmen, vilket medför en hel del koordinering.

Utanför lunchtid kan till exempel matsalarna användas för annan verksamhet. Matsalen är tredelad och består av både den gamla och den nya delen. Matborden finns bredvid ett övningsutrymme för musikklassrummet, där det även finns en scen med en läktare.

En matsal i en skola. Borden och stolarna är vita.Alma Ruonamo
Det finns tre olika utrymmen där eleverna kan äta lunch. Utanför lunchtid kan borden användas till annat.

– Tanken med matsalarna är dessutom att man ska kunna sprida på sig mer. Det är bra med mindre utrymmen eftersom alla elever inte är bekväma i stora salar, säger Lundberg.

Samarbete skolorna emellan

Annika Gustafsson, rektor för Pargas svenska gymnasium, säger att skolorna har samarbetat med varandra sedan länge. Samarbetet fick sin början då studentskrivningarna skulle digitaliseras och de såg en möjlighet i att använda gemensam teknik på ett ställe och dela på övervakning.

– Vi var också tidiga med att så fröet för idén om ett gemensamt lärcenter.

Därefter har det varit vissa avbrott i samarbetet i och med rivningsarbeten och pandemin. På sistone har de samarbetat till exempel i form av temakurser och gemensamma språkstudier.

– I och med lärcentret kommer det nu att finnas tre nivåer av samarbete: rektorer emellan, bland lärare och mellan elever eller studerande, säger Gustafsson.

– Det är en fördel att som ha kollegor som ledare. Som rektor kan det bli lite ensamt, säger Christa Andersson, rektor för Sarlinska skolan.

Rektorerna Gustavsson, Andersson och Ari Rintanen, rektor för Paraistenseudun koulu och Paraisten lukio, träffas regelbundet. De gör bland annat upp scheman för användningen av gemensamma klassrum och utrymmen.

En grävmaskin framför en skolbyggnad.Alma Ruonamo
Utomhus pågår byggarbeten. 2024 ska hela lärcentret med uteområden stå klart.

Respektive skolor har sina egna ”hemområden”. Gymnasieelevernas ”hem” finns till exempel på tredje våningen.

– Det finns dessutom en person som är anställd för alla fyra skolor och fungerar som en viktig spindel i nätet. Också elevkårer kommer samarbeta, säger Andersson.

Hela lärcentret kommer att stå färdigt under 2024. Även en idrottshall byggs i anslutning till lärcentret.

Brava Lärcenter, inte Campus Brava

Det nya lärcentret på Skolvägen i Pargas heter Brava Lärcenter och Oppimiskeskus Brava på finska.

I mars meddelade Pargas stad i ett pressmeddelande och på sin hemsida att det nya gemensamma lärcentret heter Campus Brava. Då man går in på webbsidan verkar ordet ”campus” ha fallit bort.

I slutet av 2022 ordnade en arbetsgrupp bestående av representanter för Pargas stad, beslutsfattare samt elever en namntävling. Pargasbon Linda Niininen föreslog namnet Brava, som röstades fram som vinnare.

Tanken var att namnet skulle fungera på båda språken och att det skulle spegla det moderna lärcentret.

LÄS OCKSÅ

Namnet har ifrågasatts på bland annat ÅU:s Facebooksida. I våras påpekade Risto Nurmela i en insändare i ÅU att ”campus” är maskulinum medan ”brava” är femininum av ”bravo” i italienskan och spanskan. Därmed skulle namnet vara felböjt.

Linda Baarman från Pargas stad säger att det andra ordet var ett misstag.

Två kvinnor står och håller upp en vit skylt där det står "Brava" i violett.Alma Ruonamo
I fjol ordnades en namntävling, Pargasbon Linda Niininens (t.v.) förslag vann. Linda Baarman, kommunikations- och marknadsföringschef för Pargas stad säger att ordet ”campus” inte är en del av namnet.

– ”Campus”–delen är struken. Det handlade om ett internt misstag, säger Baarman.

Ulrika Lundberg säger likaså att det slutliga beslutet inte var att lärcentret skulle heta Campus Brava.

Inom den politiska arbetsgruppen var de överens om att det skulle heta Brava, men ”campus” passade inte eftersom ordet är förknippat med universitet, säger Lundberg. Lärcentret består inte heller av flera byggnader som campusområden enligt definition gör.

– Vi var inte bekväma med ”campus” från ett tidigt skede. Nu arbetar vi in namnet Brava Lärcenter, säger hon.

Också namnet Brava har kritiserats, bland annat eftersom namnet inte är svensk- eller finskspråkigt. Lundberg påpekar själv att namnet väckte diskussion men säger att det var resultatet av en namntävling.

Enligt Lundberg har arbetsgruppen ändå varit överens om att Brava låter naturligt och att det fungerar bra som namn på centret.

Hon säger att de tycker om symboliken med ordet, som betyder mod, och att det kännetecknar verksamheten.

– Vi behövde ett samlingsnamn, skolorna och deras namn finns ju kvar under Brava. Men då man talar om hela lärcentret är det bra att det finns ett namn som fungerar på båda språken. Så här långt känns det naturligt med Brava.

Lärcentret har också fått en logotyp. Kommunikationsbyrån Å Communications har i samarbete med Pargas stad skapat en logotyp i lila färg.

Eleverna fick i våras genom en omröstning välja mellan två alternativ. Logotypen består av ordets bokstäver.

Tre personer står med en vit skylt där det står "Brava" i ett klassrum.Alma Ruonamo
(Fr.v.) Jake Papinaho, Maria Rautio-Runeberg och Veronica Aspelin-Forsell från Å Communications visar upp logotypen som eleverna röstade fram.

– Just ordet ”brava” med bokstävernas former passade bra som logotyp, säger kommunikationsplanerare Veronica Aspelin-Forsell.

Se fler bilder från Lärcentret nedan

Tillägg 8.8.2023 kl. 10.20: Ari Rintanen är rektor även för Paraisten lukio.

Dela artikeln

En kommentar: “Det heter Brava Lärcenter, inte Campus Brava – byggnaden står klar inför skolstart, se bilderna

  1. Anders Kämpe skrev

    Härligt att Pargas, förknippas med modernt och framtidsinriktat.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter