Förflytta dig till innehållet

Antalet TBE-fall i år ser ut att överskrida fjolårets siffra

Arkiv/ÅU
Ett litet kryp på bar hud.
I år har 70 fall av TBE registrerats i Finland. Överläkare vid ÅUCS säger att det antagligen blir minst lika många fall som i fjol, det vill säga 124.

Den långsiktiga trenden är stigande för såväl antalet fästingar som konstaterade fall av TBE, det vill säga fästingburen hjärninflammation.

2021 var ett rekordår för antalet TBE-fall då 148 fall registrerades i Finland. I fjol var siffran 124.

– Före rekordåret brukade det röra sig om 40 till 80 fall per år. Hittills har 70 fall registrerats, det ser nog ut att bli minst lika många fall som i fjol, säger Jarmo Oksi, överläkare och chef för avdelningen för infektionssjukdomar vid ÅUCS.

Fästingburen hjärninflammation (TBE)

  • En virussjukdom som smittar via fästingbett.
  • Viruset smittar inom några minuter via fästingens saliv.
  • Förekommer särskilt i kustområdena.
  • Symptom visar sig hos 10–30 procent av smittade inom 4–28 dygn.

Sjukdomen har två typiska skeden:

Fas 1: Feber och diffust illamående visar sig efter 4–7 dagar. Skedet varar i under en vecka varefter symptomen brukar upphöra.

Fas 2: 20–30 procent av smittade utvecklar symtom på hjärninflammation och får feber efter 3–21 dygn.

  • TBE har låg dödlighet (under en procent) men en stor del drabbas av långvariga symtom i det centrala nervsystemet.
  • TBE konstateras via blodprov. Hjärninflammation kräver ofta sjukhusvård.
  • Det finns ett vaccin mot viruset, men ingen behandling.
    • Vaccinet skyddar inte mot den betydligt vanligare sjukdomen borrelios (cirka 7 000 fall per år) som brukar ge rodnande utslag och kan behandlas med antibiotika.

Källa: Institutet för hälsa och välfärd THL

För tillfället finns det flest konstaterade fall i Nyland, siffror för mer specifika områden finns ännu inte tillgängliga, säger Oksi.

I fjol konstaterades 21 fall i Egentliga Finland. Enligt den senaste informationen har endast tre fall hittills registrerats i landskapet.

– Det är förvånansvärt få fall, men det är fullt möjligt att rapporteringen om nya fall dröjer, påpekar Oksi.

Det totala antalet fall i år rapporterar THL vid årsskiftet. Det är också viktigt att komma i håg att fästingsäsongen inte är över.

– Vissa får symptom först efter några veckor eller till och med efter en månad. Det innebär att det sannolikt kommer att rapporteras en hel del fall under hösten.

Fallen ökar trots att fler vaccinerar sig

Enligt THL:s statistik från 2018–2022 är den genomsnittliga incidensen per 100 000 personer högst i Pargas, i Gustavs och på Åland.

60 fall av TBE-viruset har konstaterats i Pargas under tidsperioden. I fjol konstaterades det 15 fall. Pargas hör till de områden som är en del av det nationella vaccinationsprogrammet.

– Antalet personer som vaccinerar sig är allt fler och områden med vaccineringsrekommendationer ökar likaså. Trots det ser man att TBE-fallen ökar, säger Oksi.

Han säger att ett varmare klimat är en orsak till utvecklingen. Områden i Österbotten har till exempel sett en uppgång i antal fall.

– De flesta som blivit smittade är ovaccinerade eller halvvaccinerade.

Oksi påminner om att det är viktigt med tilläggsdoser och att äldre personer ska ta dem oftare. Personer som är över 60 år gamla borde vaccinera sig med tre års mellanrum.

Viktigt att se på den långsiktiga trenden

– Sedan mitten av 1990-talet har vi sett en ökning i antalet TBE-fall. I stället för enstaka år ska man se på den långsiktiga trenden, säger Jani Sormunen, forskardoktor vid Åbo Universitet.

En man sitter vid sidan om en vit stor plansch/skylt med bilder på fästingar.Arkiv/Johan Backas
Jani Sormunen är forskardoktor vid Åbo Universitet. Antalen fall av fästingburen hjärninflammation har ökat under de senaste årtiondena, säger han.

Beroende på området är det mellan en halv och en och en halv procent av fästingar som bär på viruset, säger Sormunen. Det är allt fler områden där man upptäcker TBE-fall.

– Vi ser tydliga direkta effekter av klimatförändringen, då det blir varmare under längre perioder utvecklas fästingarna snabbare och förökar sig. Förhållandena blir också gynnsammare för värddjur som vitsvanshjortar.

Vaccin skyddar mot viruset

Man kan skydda sig mot TBE genom att vaccinera sig. Vaccinet ger inte ett skydd mot fästingar överlag eller mot den andra fästingburna sjukdomen borrelios.

Man kan skydda sig mot fästingar genom att använda täckande kläder och göra regelbundna fästingkontroller.

Det finns även produkter som fästingspray, men Sormunen förhåller sig kritisk till dem och har själv inte använt dem. Det finns en risk att man blir ovarsam om man förlitar sig på att sprayen ger ett totalskydd, säger han.

– Produkterna ger sannolikt det skydd som utlovas, men det hindrar till exempel inte fästingarna från att fästa sig på kläder i stället för på hudområdet som man sprayat. Det bästa sättet att undvika fästingar är att inte röra sig på ställen med tät växtlighet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter