Het debatt kring Padvavägen i Bromarv – ”Hela vägen är som ett bykbräde”

Padvavägen i Bromarv leder både till badstranden Padva och sommarrestaurangen Skatafé. Förutom det bor det även många ortsbon och sommargäster längs den krokiga vägen.
I Facebookgruppen Bromarv/Bromarf har det diskuteras livligt i kommentarsfältet till ett inlägg där vägen beskrivs vara i uselt skick och att asfaltering kunde vara lösningen.
Facebookinläggets författare Bjarne Lindroos är född i Bromarv i Padvaområdet. Han har i 60 år färdats längs vägen antingen med cykel eller bil. Under hans uppväxt var det kommunen som skötte vägen.

– Vägen har aldrig varit så dålig som de senaste åren då somrarna varit så varma. Jag tycker att staten skött vägen bra men det är svårt att göra något då somrarna är så heta. Dessutom ser det ut som att de varma somrarna bara kommer att fortsätta. Utan regn kan man inte hyvla vägen och nu har vi inte haft något regn på ungefär en månad, säger Lindroos.
Idén till inlägget på Facebook väcktes då han körde runt i Östnyland och stötte på många mindre vägar som påminde om Padvavägen men de var nästan alla asfalterade.
Då började Lindroos fundera över varför man inte kunde asfaltera Padvavägen också.
– Vi har den nästan nationellt kända Padvastranden här som brukar vara enormt populär under sommaren och även Skatafé som har många besökare. Många bor längs med vägen speciellt nu under sommaren, fastboende är det inte många kvar men här är många fritidsboende, säger Lindroos.
Asfalt: Bra eller dåligt?
I en av kommentarerna till inlägget påpekas det att asfalt inte alltid betyder fina vägar och att även asfalt kräver underhåll.
Lindroos förstår kommentaren men tänker ändå att med ett bra grundarbete. Eftersom vägen mestadels går på en ås, som är en bra grund för asfalt, kunde det ändå vara en idé att asfaltera Padvavägen för att få en bättre väg att köra på.
– Flera av våra bilar har nog fått en förkortad livslängd på grund av den här vägen. Vi har även bekanta som ej vågar komma hit för att de är rädda för att bilen ska gå sönder. Det pratas mycket om den här vägen i Bromarv och många förstår nog inte hur pass livligt trafikerad väg det faktiskt är, säger Lindroos.
Egentligen är inte Lindroos någon beundrare av asfalterade vägar men säger att man i något skede kanske måste släppa tanken om det vackra och i stället fundera på vad som kunde vara bäst rent praktiskt.
Att en asfalterad väg skulle leda till högre hastigheter är Lindroos inte speciellt orolig för.
– Det är klart att någon kanske ökar hastigheten om vägen är asfalterad men jag tänker ändå att den här vägen inte bjuder in till höga hastigheter då den är så kurvig och har många backar, säger Lindroos.
Att vattna och salta vägen tänker Lindroos att också kunde vara en möjlighet men han vet många bilister som inte gillar saltade vägar då det anses vara dåligt för bilar.
Lindroos har själv sökt på NTM-centralens hemsida efter kontaktuppgifter till områdets chef.
– Jag vill i alla fall försöka hitta en lösning, om det inte leder någon vart vet jag ändå att jag försökt kan vara nöjd över det, säger Lindroos.
Staden tar inte ansvar
– Raseborgs stad ansvarar endast för vägar och gator i centrum. Vägar som Padvavägen sköts av statliga NTM-centralen. Men stranden Padva sköts av staden. Den brukar vara väldigt populär men är ju såklart beroende av vädret. Under coronaåren då finländska turister rörde sig allt mer i landet så var stranden otroligt populär, säger Joakim Mäkelä projektchef vid Tekniska centralen i Raseborgs stad.

Skatafés ägare Jenny Westberg färdas själv till jobbet via sjövägen men hon menar att hon hört kunder som beklagat sig över Padvavägens skick.
– Av våra gäster kommer cirka 50 procent sjövägen och 50 procent via Padvavägen. Många av våra kunder är lokala men också många sommargäster kommer hit, säger Westberg.
Westberg tror inte att det handlar om stora mängder kunder som faller bort på grund av vägens dåliga skick men menar att det är klart att det kan röra sig om någon liten procent kunder de går miste om.
– Vägen är absolut något som borde åtgärdas. Fastän jag egentligen gillar sandvägar, så måste de ju ändå vårdas för att vara ändamålsenliga. Asfalt kunde vara en mera långsiktig lösning. Någon lösning måste i alla fall fås till problemet. Vi måste komma ihåg att det inte endast är sommargäster och restaurangkunder som använder vägen, utan även fastbosatta som behöver komma till och från sina hem smidigare, säger Westberg.
Enligt en av kunderna på Skatafé är det inte bara under sommaren som vägen är dålig utan även under våren då tjälen släpper och vägen är mjuk.
Skatafés sommarjobbare Isac Värn kommer till jobbet med vattenskoter eller fyrhjuling och beskriver också vägen som hemsk att köra på.
”Som ett bykbräde”
Hans ”Hasse” Blomqvist har bott hela sitt liv i Padva, Bromarv. Även Blomqvist upplever Padvavägen som mycket populär och att trafiken på vägen ökat under de senaste tio åren.
– En fin dag så är Padva strands parkering helt full och bilar parkerar även längs med vägen. Sen är Skatafé också ett väldigt populärt ställe, säger Blomqvist.

Som vägen ser ut i dagsläget beskriver Blomqvist Padvaväg som mycket dålig.
– Hela vägen är som ett bykbräde. Varje sommar är det åtminstone en dålig månad då vägen är mycket dålig. När det har varit så här torrt är det nästan bara asfalt som kunde göra vägen bättre. Att sladda på vägen nu skulle inte göra någon nytta, möjligtvis att salta och vattna kunde hjälpa men det finns det väl inte pengar till. Då det är fuktigt sköts vägen bra, men det är just under torra perioder som vägen blir hemsk, säger Blomqvist.
Blomqvist menar att han själv är en realist och tror inte att han under sin livstid kommer att få uppleva en asfalterad Padvaväg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.