Karisnatten är ett uppskattat evenemang som samlar folk i alla åldrar
Den sista fredagen i juli är det tradition att Karisnatten äger rum i Karis, på brandstationen mitt i centrum, och det gällde också i år.
Efter att en annan arrangör styrde upp evenemanget under coronaåren och i fjol, var det nu återigen Karis FBK som var tillbaka bakom rodret.

En av dem som hjälper till med arrangemangen är Johnny Ahlfors, som har många år på nacken som frivillig.
– Vi har fritt inträde, för vi vill bjuda Karisborna på detta evenemang så att de alla kan samlas. Men här är också många från Ingå, Ekenäs och Pojo som kommer för att ta del av programmet. Vi vill sammanföra unga och gamla och utflyttade Karisbor, säger Ahlfors.
Han beskriver hur det förut var en stor tillställning som inte bara firades vid brandstationen, utan också runt om i staden på olika krogar och restauranger.
Nu strävar arrangörerna efter att nå samma stämning som på den tiden. Och de är på en god väg: på årets Karisnatt är det en inbjudande stämning och festligheterna har spritt sig både till restaurang KW och gågatan.
– Vi har försökt att hålla det så lokalt som bara möjligt med lokala aktörer och lokala band, säger Ahlfors.
I år står Susann Sonntag Band, Sam Zimon och Project för musiken under kvällen. Festligheterna inleds redan tidigare på kvällen med program för hela familjen, då ToraBella Magishow uppträder.
– Vi strävar efter att det ska vara program för hela familjen på Karisnatten och det tycker jag att vi lyckats med, säger Ahlfors.

Ordförande Ulf Österman gissar att traditionen med Karisnatten började 1989, då Karis kulturnämnd stod som arrangör. Karis FBK tog sedan över i mitten av 1990-talet.
– Då det är första året efter pandemin som vi ordnar Karisnatten och vi inte visste hur mycket folk vi kunde vänta oss, så chansade vi med en ny layout på området. Hittills ser det mycket bra ut och jag skulle säga att vi har samma folkmängd som åren före pandemin, säger Österman.
Karis FBK arrangerar Karisnatten och alla arbetar på talko för att samla in pengar till föreningen.
– Vår brandstation är annorlunda än många andra brandstationer i Finland. Den är museimärkt och dessutom ovanligt stor, så de understöd som kommer från räddningsverket och räcker för många mindre brandstationer är inte tillräckligt för vår verksamhet. Museiverket bestämmer vad vi kan och inte kan göra och vi måste själva stå för underhållet av den stora byggnaden, säger Österman.
Förut var det staden som skötte understödet. De var bättre på att se helheten, menar Österman. Det blev besvärligare då hela landet blev indelat i olika räddningsverk som själva skulle ansvara för stationerna.
Både Ahlfors och Österman vill tacka alla sponsorer som hjälpt till med Karisnatten, evenemanget skulle inte vara möjligt utan dem.

Pia Ewalds med vännerna Nadine och Micaela är ute och firar Karisnatten. De har gått på evenemanget flera gånger.
– Det bästa med Karisnatten är goda vänner och alla rediga människor som samlas här, säger Micaela.
– I en liten stad så är det inte alltid många ute, men under Karisnatten så samlas alla. Också människor som flyttat från Karis kommer tillbaka så man får träffa många gamla bekanta här, säger Ewalds.

Både gamla och unga syns i folkvimlet och alla verkar ha tagit med sitt bästa humör. Två yngre som är på plats är Adam Ahlfors och Christoffer Grönroos, som både två är från Karis. Så länge de kan minnas har det varit en tradition att gå på Karisnatten.
– Det är roligt med mycket folk och så får man prata med många, säger Ahlfors.
Pojkarna har just avslutat sitt jobb för kvällen då de skött om olika spel som man kunnat spela på området. Bland annat pilkastning, grodspel och ringkastning har varit på agendan.
– Man ska komma till Karisnatten för att man lär känna nya människor och så understöder man Karis FBK, säger Grönroos.
– Här är alltid trevliga människor, så du är aldrig ensam. Sen tycker jag man kan bekanta sig med Karis FBK. Om man är intresserad och om man har möjlighet får man gärna komma med i föreningen, säger Ahlfors.
Överlag rekommenderar pojkarna varmt Karis som stad.
– Det är en bra gemenskap här och alla är trevliga, säger Ahlfors.
– Alla känner varandra i Karis och folk är alltid glada när man träffas, säger Grönroos.

Anna Oksanen och Emma Lundström har också kommit till årets Karisnatt och säger att de besökt evenemanget många gånger förut.
– Människorna är det bästa med Karisnatten, man träffar många bekanta här, säger Lundström.
– Många som man inte ser i vardagen är här och så är det en härlig stämning. Man kan gå från ett ställe till ett annat och träffa folk på andra restauranger och klubbar också, säger Oksanen.
Oksanen kan tycka att folk ibland kan ha en negativ bild av Karis som stad och att det bara är en plats som man åker förbi.
– Om man skulle stanna i Karis och uppleva vad vi har att erbjuda skulle man få en annan bild av staden. Karisnatten är ett evenemang som ger den bästa sidan av Karis, säger Oksanen.
Själv jobbar Oksanen i Helsingfors och anser att Karis är den perfekta staden att bo i om man vill ha fördelarna med att bo på landet men också jobba i en storstad som ligger endast en timme bort med tåg. Hon beskriver det som det bästa av båda världarna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.