Fullt ös när det stora scoutlägret Nothamn VIII är igång på Kimitoön

Scoutlägret Nothamn VIII lockar ungefär 800 scouter från hela Svenskfinland till Sandö i Kimito.
Nothamn är Finlands svenska scouters (Fissc) stora sjöläger. Men på lägret är alla kårer välkomna, inte endast sjöscoutkårerna. På lägerområdet finns 12 stycken segelbåtar som de olika sjökårerna tagit med. Att få lära sig att segla är en av de stora höjdpunkterna på lägret. För många är det första gången de testar på att segla.

Pargasflickorna Vilma Rantapaju och Erin Nurmio från scoutkåren St. Simons sjöfarare ser fram emot att få segla för första gången.
— Vi har inte seglat förut så det blir spännande, säger Nurmio.
— Det är kul att lära sig nya saker. Vi har lärt oss om hållbarhet, säger Rantapaju.
Utöver seglingen finns många olika aktiviteter scouterna får testa på under lägret. Eftersom att det är ett sjöläger är sjöräddning en självklarhet.

— Scouter som varit med några år suckar och säger att det här övar vi på varje läger. Men när de är igång är det ändå lika roligt, säger Fanny Aaltonen som är lägrets kommunikationsansvariga.
På lägerområdet som kallas ”stranddalen” får scouterna olika samarbetsövningar, till exempel att kasta och fånga en wolleyboll med presenningar.
— Eftersom att vi inte har en sandstrand här försöker vi hitta aktiviteter som man kan göra även på den steniga marken., säger Titti Edelmann som ansvarar för stranddalen.

Ålänningarna Minttu Granith från Jomala och Jesper Skog från Mariehamn är första gången på scoutläger.
— Det är kul att få vara på läger. Jag har redan fått nya kompisar, säger Granith som kommer från scoutkåren Ålandsflickorna.
— Det bästa är att få lära sig nya saker, till exempel att rensa fisk, säger Skog från sjöscoutkåren Spejarna.

Lägret startade på torsdagen och ÅU besöker lägret på fredagen.
— Hittills har allting fungerat väldigt smidigt. Både vad gäller allt praktiskt som skall löpa i bakgrunden men även för scouternas del, säger Aaltonen.

Att sova i tält tätt inpå många nya bekantskaper kan vara en stor utmaning för många scouter. Aaltonen berättar att det märks en annan atmosfär i lägret efter några dagar när scouterna kommit varandra närmare och de känner till stället och rutinerna på lägret.
Lägerschef Marika Eriksson tillägger att hon ibland hoppas på att det skulle börja regna eller komma andra utmaningar.
— Regn eller liknande utmaningar skapar en stark vi-känsla bland scouterna. Så länge de får rätt stöd av ledarna, säger hon.

Det är åttonde gången lägret ordnas sedan 60-talet när det första Nothamn lägret ordnades i Hangö. Här samlas scouter från 39 av de 61 kårer som hör till Fissc.
— Vi har jobbat med förberedelserna för lägret i över ett och ett halvt år. Det är ett stort läger och kräver mycket förberedelser, säger Aaltonen.
— Vi hade räknat med att det skulle komma ungefär 500 deltagare till lägret. Så det är kul att se att lägret drar så här mycket folk, säger Laura Nieminen-Eriksson , scoutchef på Fissc.

Det mesta av all infrastruktur för lägret byggs upp på ett så kallat byggläger några dagar innan lägret startar. I år har de transporterat hit en extra brygga för att skapa hamnplatser till alla scoutsegelbåtar och byggt trappor runt om på lägerområdet för att göra den backiga terrängen mer lättillgänglig.
Kök, matsal, samlingsplatser, toaletter, vattenförsörjning – all infrastruktur byggs tillfälligt upp för att sedan rivas. Ingenting annat än de upptrampade stigarna lämnas kvar på platsen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.