Förflytta dig till innehållet

Se på stjärnor i Houtskär – gymnastiksal i Skärgårdsskolan blir planetarium i helgen

Privat
Ett blått kupolformat mobilt planetarium av tyg.
Jonna Rintamäki har med sig ett mobilt planetarium. Det uppblåsbara planetariet rymmer ungefär 25 personer.

På fredags- och lördagseftermiddagen kan man se stjärnbilder i Houtskär.

– Vi har med oss ett mobilt planetarium, säger Jonna Rintamäki, som sköter observatoriet och planetariet på den astronomiska föreningen Ursa.

Den årliga sommaträffen Cygnus för amatörastronomer ordnas från torsdag till söndag. I år äger den rum i Skärgårdsskolan på Näsbyvägen.

Besökare kan se stjärnbilder

Det är inte enbart de föreningsaktiva som det utlovas program för i helgen. Ursa vill nämligen ge lokala invånare och turister på Houtskär en möjlighet att lära sig något nytt om stjärnhimlen.

Planetarieföreställningarna är öppna för alla och ordnas i gymnastiksalen i Skärgårdsskolan. Det kupolformade planetariet som Rintamäki har med sig är uppblåsbart.

– Med hjälp av en projektorlampa inne i planetariet kan man se en väldigt realistisk stjärnhimmel med stjärnbilder. Vi visar och berättar om vad man kan hålla utkik efter under sensommaren och i höst, säger Rintamäki.

En svart himmel med stjärnbilder.Privat
Så här kan det se ut inne i planetariet. Där kan man bekanta sig med stjärnbilder som skapas med hjälp av en projektorlampa.

Föreställningarna ordnas från och med klockan 15.30 på fredagen och klockan 13 på lördagen. De har fritt inträde och planetariet rymmer ungefär 25 personer åt gången.

Rintamäki säger att föreställningarna är 15 till 20 minuter långa och passar för alla åldrar.

– Föreställningarna är huvudsakligen på svenska eftersom evenemanget ordnas på en svenskspråkig ort.

Arrangörerna berättar gärna om amatörastronomi på ett generellt plan ifall köer bildas.

Stort intresse för astronomi i Finland

Själva evenemanget för amatörastronomer äger rum mellan 27–30 juli. I år deltar ungefär 100 aktiva på den årliga sommarträffen.

– Programmet varierar årligen, det ordnas föreläsningar och kvällsprogram. I år har vi till exempel en basar där aktiva kan presentera sina redskap, till exempel spektrometrar och solteleskop. Jag har hört att någon ska berätta om CanSat-burksatelliter, vilket är nytt för mig, säger Rintamäki.

Föreningen Ursa står värd för evenemanget tillsammans med lokalföreningarna Turun Ursa och UrSalo.

Astronomiska föreningen Ursa har ungefär 19 000 medlemmar i Finland. Det är många som har astronomi som hobby, säger Rintamäki. Hobbyn kan ta sig i uttryck i väldigt många olika former

– Vi är många som är naturintresserade. Vissa fotar eller tycker om att se på stjärnhimlen medan andra är intresserade av att till exempel läsa om rymden.

Hon säger att många är medlemmar eftersom föreningen ger ut medlemstidningen ”Tähdet ja avaruus”, som kommer med medlemskapet.

Personer står med ryggen mot kameran och ser mot stormen vid havet.Privat
Deltagarna på en sommarträff för några år sedan står och observerar stormvädret.

Föreningen ordnar också evenemang och kurser i Helsingfors.

– Vi har dessutom en hel del ungdomsverksamhet och ordnar bland annat läger, säger Rintamäki.

Sommarträffen Cygnus ordnas årligen på olika orter för amatörastronomer i Finland. I år ordnas den på både den sydligaste och västligaste platsen någonsin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter