Förflytta dig till innehållet

Mycket överlast inom den tunga trafiken – ”Någon förändring mot det bättre har fortfarande inte skett”

Arkiv
Långtradare kör mot hamn.
Den tunga trafiken speciabevakades i hela landet förra veckan. Fordonen på bilden har inte med de aktuella fallen att göra.

Polisen intensivövervakade den tunga trafiken förra veckan i hela landet. Alla polisinrättningar deltog och 1 206 fordon kontrollerades.

‒ Det som den här gången var särskilt märkbart i övervakningsresultaten var att antalet kör- och vilotidsförseelser var betydligt lägre än tidigare, säger polisinspektör Heikki Kallio från Polisstyrelsen.

Kallio är nöjd med resultatet, eftersom det har skett en positiv utveckling i många övervakningar i år. Det uppdagades 73 fall av förseelser mot kör- och vilotidsbestämmelserna, vilket är rentav exceptionellt lågt i förhållande till antalet kontroller.

Däremot var antalet konstaterade fall av överlast oproportionerligt högt i förhållande till det totala antalet kontrollerade fordon. Under övervakningsperioden kontrollerades 1 206 tunga fordon och av dessa befanns inalles 45 fordon vara överlastade.

‒ Någon förändring mot det bättre har fortfarande inte skett på önskat sätt, säger Kallio.

Totalt fick förare 264 olika påföljder. Antalet var något lägre i förhållande till antalet kontroller än under motsvarande övervakningsperiod förra året. En del förare fick påföljder för mer än en förseelse. Av de kontrollerade fordonen var cirka 14 procent utländska.

Förare fick flera påföljder för bristfällig lastsäkring, inalles i 64 fall. Antalet påföljder för dåligt skick på fordonet var 46. I fem av de fallen fick resan avbrytas helt. Sammanlagt gavs 242 anmärkningar för olika mindre överträdelser.

Övervakningen syftade till att förbättra trafiksäkerheten och bekämpa grå ekonomi och transportbrott. Övervakningen riktades in på sådana tydliga brister som identifierats under tidigare övervakningsperioder, såsom överlast, iakttagande av kör- och vilotider, lastsäkring och fordonets skick.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter