Anställd föll fyra meter i cementsilo – Hangöföretag dömdes till böter

Strax efter nyår 2021 inledde ett Hangöföretag i metallbranschen arbetet med att installera en klumpkross i Swecems 50 meter höga cementsilo i Koverhar. För att installera krossen på tredje plattformen i silon vinschade man upp den genom ett hål i gallergolvet. Luckan i golvet användes också för att vinscha upp och sänka ner verktyg mellan plattformarna och den skulle vara stängd när luckan inte användes. Den 8 januari öppnades luckan av två av företagets anställda just för att i slutet av arbetsdagen sänka ner verktyg som inte behövdes. Det var då en olycka skedde.
Rep och spännrem uppenbarligen inte tillräckligt skydd
En tredje anställd anlände till silon senare och var inte medveten om att gallret över öppningen var borttaget. När han i något skede hämtade verktyg föll han på vägen tillbaka ner genom öppningen till plattformen under. I fallet på nästan 4 meter skadades han illa. Han fick bland annat fem revbensfrakturer, en fraktur på ländkotan och krosskada på höften.
Ett rep och en spännrem hade spänts upp kring hålet för att förhindra fall. Enligt målsägande spändes repen upp efter olyckan men tingsrätten ansåg det osannolikt att de två anställda hade gjort detta i väntan på räddningspersonal. Oavsett var repen inte tillräckligt för att förhindra en fallolycka, anser Västra Nylands tingsrätt i en kanslidom som gavs på fredagen.

Tingsrätten konstaterar att det är förståeligt att fokus vid genomgången av arbetet lagts på lyftet av krossen eftersom detta varit ett riskfyllt arbetsmoment.
Med beaktande av att det varit fråga om ett arbete som inneburit en betydande och allvarlig risk för fall anser tingsrätten ändå att arbetsgivaren inte fäst tillräcklig uppmärksamhet vid fallrisken då golvgallret avlägsnades. Man har diskuterat installationsarbeten med arbetstagarna, men risken för fall har inte behandlats med tillräcklig noggrannhet.
Man har inte utrett hur det strukturella fallskyddet på platsen skulle genomföras i praktiken och på ett ändamålsenligt sätt eller hur fallrisken i anslutning till installationsarbetet i silon i övrigt skulle motverkas. Man har inte heller gett några instruktioner om detta till arbetstagarna.
Öppningen som bildades till följd av att golvgallret lyftes bort var inte skyddad med hjälp av ändamålsenliga säkerhetsanordningar, som till exempel räcke eller inhägnad eller annat tillräckligt konstruktionsmässigt skydd.
De svarande som bestred samtliga åtal menar dock att man inte kunde montera ett skyddsräcke om man ville få upp betongkrossen.
Böter och ekonomisk ersättning
Ägaren och vd:n i Hangöföretaget dömdes för arbetarskyddsbrott och vållande av personskada till böter på 1 200 euro.
Arbetsledaren dömdes likaså för arbetarskyddsbrott och vållande av personskada till 1 020 euro i böter.
Företaget ska dessutom betala en samfundsbot på 2 500 euro.
Företaget och vd:n åläggs att solidariskt till målsäganden betala 6 000 euro plus ränta i ersättning för sveda och värk samt andra tillfälliga men.
Företaget, vd:n och arbetsledaren ska också solidariskt ersätta den anställdas rättegångskostnader på cirka 8 500 euro plus ränta.
Företaget har inte tidigare dömts för motsvarande brott.
Domen har inte vunnit laga kraft.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.