Badare delar med sig av strändernas skick på sociala medier – hjälper när officiella provresultat dröjer

För fyra år sedan hade Ylva Rancken-Lutz i Ekenäs fått sitt första barnbarn och planerade en dag på stranden i Padva i Bromarv.
Men eftersom det var en bilresa på 60 kilometer till andra ändan av kommunen ville hon gärna veta om det går att simma när hon kommer fram. Någon dagsaktuell information om strändernas skick i Raseborg hittade hon inte då.
– Det är ju så att vi inte vill veta i hurdant skick stranden vi vill besöka var förra veckan då ett prov togs, utan i dag eller möjligen i går.
Det var så Facebookgruppen Stränderna och algläget i Raseborg bildades.
Medlemmar har kommit till i en jämn ström och varje vår och sommar ser Rancken-Lutz en ökning. I dag har gruppen över 2 300 medlemmar.
– Det var bara någon månad sedan det var 2 000 medlemmar i gruppen. Så det är roligt och ju fler som är med, och speciellt aktivt med, desto snabbare får vi alla info om strändernas skick.
Därför lägger Rancken-Lutz ut information om gruppen ibland.
– Det är en kollektiv satsning och för det ändamålet är en Facebookgrupp utmärkt. Sedan försöker jag uppmana nya medlemmar och påminna dem som varit med en tid att ta sig tid att skriva korta rapporter och svara på andra medlemmars frågor om specifika stränder.
Tätare provtagning på problemstränder
I Raseborg tar stadens samhällstekniska enhet planerade vattenprover en gång i månaden som körs till laboratoriet i Lojo.
Resultaten kommer efter ett par dagar per e-post och läggs då ut på stadens hemsida och på strändernas infotavlor.
På vissa stränder där man haft problem med kolibakterier och intestinala enterokocker tidigare år, tar man två prover i månaden, i Raseborg gäller det Campingens och Knipans strand.
– Halterna vid Knipans strand överskred gränsvärdena på grund av ett läckage från en restaurang 2014. Därför har vi fortsatt ta prover tätare. Man ser förhöjda värden efter till exempel kraftigare regn. Vi är inte helt säkra vad det beror på. Vi har fyllt på sand och tagit bort vass och har egentligen inte sett några toppar sedan dess.
Den 11 juli var kolibakteriehalten 170 cfu/100 ml och enterokockhalten 20 cfu/100 ml vid Knipans strand när den tillåtna mängden är 500 respektive 200.
På hemsidan och på stränderna meddelar staden dessutom om det observerats alger på stränderna och uppmanar badarna att ”iaktta simvattnets utseende och vid riklig förekomst undvika simning”.
– Algerna kan ju komma in på förmiddagen och blåsa ut på eftermiddagen och vi har inte möjlighet att vara på stränderna varje dag. Om det verkar vara problem med badvattnet på någon strand får vi meddelande av Sydspetsens miljöhälsa och tar då extra prover, säger ansvarig parkchef Maria Eriksson.
Det är bra att stränderna diskuteras. Det skapar en medvetenhet. Men det är ändå upp till var och en att kolla läget och avgöra själv eftersom det kan förändras snabbt.
Maria Eriksson
Finlands miljöcentral (Syke) rapporterade på onsdagen att det varma vädret förde med sig mer blågrönalger.
På öppna havsområden har ytblomningar av blågrönalger observerats den senaste veckan särskilt söder om Åland och i de östligare delarna av Finska viken.
För tillfället tycker Eriksson att läget i Raseborg är ganska normalt för årstiden.
– Vi har haft rätt bra kvalitet på badvattnet med tanke på hur varmt det har varit. Alger har förkommit enbart i Hummeldal, Box och Bromarv.
Eriksson råder strandfarare att följa med läget på stadens hemsida. Hon tycker att Facebookgrupper som Stränderna och algläget i Raseborg är ett bra komplement till den officiella informationen.
– Det är bra att stränderna diskuteras. Det skapar en medvetenhet. Men det är ändå upp till var och en att kolla läget och avgöra själv eftersom det kan förändras snabbt. Man ska inte förlita sig blint på andras uppgifter.
Kollade algläget innan
På Knipnäs strand i Ekenäs njuter Christina Holm och sonen Alexander tillsammans med Helena Holm-Cüzdan. Kvinnorna är från Helsingfors och brukar hålla koll på algläget på stränderna i huvudstaden.
– Jag kollade några dagar innan hur algläget såg ut här på Raseborgs hemsida, men i dag har vi bara kollat på vattnet när vi kom hit och sedan såg vi att här var andra barnfamiljer, säger Holm-Cüzdan.
– Vi har inte varit i Ekenäs på en tid, inflikar Holm.
– Det är bra att det finns möjlighet att kolla algsituationen på nätet, speciellt då algläget förändras så, säger Holm-Cüzdan.
Båda är mycket nöjda med badvattnet i Ekenäs.
– Stranden är välskött och vattnet är fint, vi njuter verkligen här i dag, säger Christina Holm.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.