Förflytta dig till innehållet

Åboforskning: Allt fler stadsbor är rädda för något som har med naturen att göra – det här skrämmer finländarna särskilt mycket

Kollage ÅU / Pixabay
spindel och hund
Spindlar skrämmer många – och en del människor kan också ha hundfobi. I Finland finns det dock endast få spindlar som faktiskt är skadliga.

Allt fler som bor i städer drabbas av naturrelaterade fobier, visar en färsk studie ledd av Åbo universitet (TY).

Studien visar att allt flera i länder där många bor i städer söker efter information om naturrelaterade fobier på nätet.

Resultatet stöder forskarnas antagande att stadsliv är förknippat med ökande ogrundade rädslor eller ökad motvilja mot naturen. Forskarna har analyserat sökningar som gjorts i 18 år, mellan 2004 och 2022.

Forskarna har jämfört sökningar som gäller fobier med sökningar som är relaterade till hälsa i allmänhet.

– En del former av naturrelaterade fobier antas ha en evolutionär fördel eftersom fobierna kan ha hjälpt våra förfäder att undvika möten med potentiellt skadliga organismer. Men många människor visar också rädsla mot sådant som inte utgör ett konkret hot. Fobier som är relaterade till naturen antas öka i moderna samhällen, säger Stefano Mammola, ekolog och en av forskarna vid Italiens nationella forskningsråd, i TY:s pressmeddelande.

Och vi vet fortfarande för lite om orsakerna och omfattningen av dem, säger han.

Pressbild
Ricardo Correia ledde forskningsprojektet.

Mammola får medhåll av Ricardo Correia på TY:s enhet för biodiversitet som ledde forskningen.

– Internet har blivit vår primära informationskälla för nästan alla aspekter av vardagen. Det är troligen så att människor som lider av fobier som är naturrelaterade använder nätet för att bedöma sitt tillstånd samt för att hitta ett sätt att hantera sina fobier, säger Correia till ÅU.

Att allt fler drabbas av fobier kan påverka deras eget välbefinnande men det kan också ha följder för vad människor tycker om bevarandet av naturen i sin närmiljö och hur de stöder naturskyddsarbete, konstaterar han.

spindelArkiv/Carina Holm
En riktig bamsespindel i huset skrämmer många, även om den inte är farlig för människan.

Forskarna samlade data från alla länder i världen. Eftersom tillgången till data varierar i länderna sattes sökningarna efter information om fobier i proportion till alla andra sökningar.

En faktor som gäller Finland är att man via sökningar på nätet visar störst intresse för spindelfobi här jämfört med resten av världen.

– Något som också var intressant är att då jag pratat med forskarkollegor och nämnt den här forskningen eller fobier, så har kollegorna i Finland ofta nämnt att de är rädda för spindlar eller sagt något negativt om spindlar, säger Correia.

Spindelfobi, alltså arachnofobi, är dock den mest eftersökta fobin också i resten av världen.

Varför är det just spindlar som väcker rädsla?

– Det är en bra fråga. Det finns många teorier till varför människor drabbas av fobier som är naturrelaterade. En teori gäller evolution, att vi utvecklas så att vi är rädda för sådant som hotar oss. Men i Finland finns det väldigt få spindlar som faktiskt är farliga. Evolutionsteorin passar inte så bra i den kontexten.

En annan teori är att människor inte träffar spindlar – eller andra djur – lika ofta i naturen längre, utan i stället stöter på dem hemma.

– En negativ reaktion kan uppstå då människorna träffar djuren på en onaturlig plats, där djuren inte hör hemma. Vår forskning understöder den teorin då det verkar som om de som bor i städer är mera intresserade av naturrelaterade fobier. Men de exakta orsakerna känner vi inte till.

Coronan hade psykologisk effekt

Mikrober och parasiter var de två andra mest eftersökta naturrelaterade fobierna i studien.

– Det som är intressant i vår studie är att rädslan för mikrober, som folk associerar med virus, verkar ökat stort under coronapandemin. Det reflekterar hur stor psykologisk effekt pandemin hade.

Under pandemin informerade myndigheter och medier regelbundet om bland annat dödsfall och riskfaktorer.

Ormfobi är också frekvent förekommande.

– En fobi som överraskade mig är hundfobi. Hundar har vi i hemmen, det är husdjur som vi är vana vid. Men om man går till grundorsakerna till fobier så kan det också där handla om att man har haft en negativ hundupplevelse. Man kan till exempelvis ha blivit biten av en hund, säger Correia.

folkArkiv/Linnea de la Chapelle
En klimatmarsch i Helsingfors. Många skräms av stora folksamlingar.

Bland de icke-naturrelaterade fobierna är socialfobi, alltså rädsla för sociala situationer och att interagera med andra, den fobi som folk i världen intresserade sig allra mest för. Också trypofobi, rädslan eller äckelkänslan av små hål nära varandra, återkom ofta, liksom mörkerfobi.

Socialfobin ökade också under pandemin, enligt Correia.

Correia säger att det är viktigt att forska vidare på temat fobier.

– Det är positivt att människor söker information på internet och försöker hantera sina fobier. Då kan vi också utreda hur vi kommunicerar om dem bättre så att folk får information och lär sig hälsosamma sätt att hantera fobier på.

Studien “The searchscape of fear: A global analysis of internet search trends for biophobias” gjordes av Åbo universitet, Helsingfors universitet och Italiens nationella forskningsråd. Det har fått understöd av Finlands Akademi och Konestiftelsen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter