Förflytta dig till innehållet

Leo Holmberg har blivit magister från ÅA på rekordsnabba tre år – ”Jag rekommenderar inte mina metoder för andra”

Matematik, språk, historia och i viss mån astronomi intresserar Leo Holmberg. Han kommer från Helsingfors och har största delen av de senaste nio åren bott i Karis.

Han är nyligen utexaminerad från Åbo Akademi, där han avlagt sin magisterexamen i matematik på rekordsnabba tre år. För den fina studieframgången blev Holmberg tilldelad ett stipendium av dekanen för fakulteten för naturvetenskaper och teknik.

Leo Holmbergs magisteravhandling handlar om kategoriteori. Förenklat uttryckt är kategoriteori ett sätt att systematisk analysera olika områden av matematik och försöka se gemensam struktur i dem.

Holmberg beskriver det som ett extremt abstrakt område som kräver mycket grundkunskaper.

Ung man står i en trappa i Åbo Akademi och tittar när i sitt betyg, han är nyligen utexaminerad.Emma Björkqvist
Holmberg tycker det är viktigt att alla studerar i egen takt och rekommenderar inte att man tar hans studietakt som modell för de egna studierna.

Började studera matematik på egen hand

Intresset för matematik väcktes då Leos storasyster i årskurs 7 hade en matematikuppgift i läxa som hon inte lyckades lösa. Holmberg som då gick i årskurs 4 försökte också att lösa uppgiften men lyckades inte.

Men hans föräldrar märkte att han förstod hur man skulle närma sig problemet, och hans pappa började undervisa honom i matematik på motsvarande nivå som gymnasiets korta matematik. Sedan började Holmberg studera matematik på egen hand.

Han säger själv att det har varit avgörande för att han kunde avlägga examen så snabbt.

– Tack vare mina självstudier under grundskolan var innehållet i nästan alla matematikkurser bekant för mig sedan tidigare, vilket möjliggjorde att jag klarade av studierna på tre år. Den enda väsentligen nya matematiken var den jag behandlade i min kandidatavhandling, om p-adiska tal, och min magisteravhandling, om kategoriteori, säger Holmberg.

Ovanliga språk

Förutom matematik har Holmberg studerat flera ovanliga språk, bland annat latin, skoltsamiska och enaresamiska.

– Jag har länge varit intresserad av språk, speciellt små språk, som jag har stort intresse och respekt för. Utöver mina matematiska studier studerar jag i allmänhet mest humanistiska ämnen, säger Holmberg.

Holmberg brukar kombinera sina språkstudier med andra studier genom att läsa böcker om sådant som intresserar på främmande språk som han har någorlunda grundkunskaper i, till exempel franska eller tyska som han läste i gymnasiet. I bokhyllan i Karis finns bland annat en bok om antikens historia på franska.

En bokhylla fotad nära så att endast en hylla syns. Böckerna i hyllan är på språk som tyska och franska.Fredrika Blomqvist
Bokhyllan hemma hos Leo Holmberg har ännu inte hunnit fyllas med alla hans böcker, men här är några som han har på sin läslista.

– Man kan inte börja studera ett språk på det här sättet. Men efter gymnasiet var min tyska och franska på den nivån att jag med visst besvär lyckades läsa böcker om ämnen jag var bekant med sedan tidigare, och jag har lärt mig mera tyska och franska genom att läsa flera böcker. Men mina metoder är inte något som jag rekommenderar för andra, det som fungerar för mig torde inte fungera för de flesta, säger han.

Holmbergs modersmål är svenska och finska, men utöver dem kan han även engelska, tyska och franska. Han har läst böcker på danska och norska och säger att de är språk som han vant sig vid.

Dessutom har han också grundkunskaper i latin som han studerat vid Åbo Akademi och skoltsamiska som han studerat vid Uleåborgs universitet. Han har även studerat andra språk, bland annat enaresamiska vid Åbo universitet, men ur en mer teoretisk synvinkel. Det betyder att han inte nödvändigtvis kan prata språket, men han förstår uppbyggnaden och grammatiken och kan jämföra språket med andra språk.

Akademisk karriär i framtiden

I framtiden tänker sig Holmberg en akademisk karriär och han skulle gärna studera vidare utomlands och avlägga en doktorsavhandling.

Bonn i Tyskland är ett alternativ eftersom han gärna vill studera på något annat språk än engelska.

– I Bonn finns det mycket kunnande inom aritmetisk geometri, som är det delområde inom talteori som intresserar mig mest. Dessutom har jag redan goda grundkunskaper i tyska och skulle gärna förbättra dem.

Ung man som sitter i en soffa med händerna knäppta i sitt knä.Fredrika Blomqvist
Leo Holmberg är nyutexaminerad magister i matematik vid Åbo Akademi. Nu planerar han ett år med självstudier.

Planen nu är att han ska ta ett mellanår och studera på egen hand. Bland annat kommer han att studera historia och språk genom att läsa historieböcker på exempelvis franska och tyska. Men också astrobiologi, studier av liv utanför jorden, är något som intresserar och som han kommer att läsa på egen hand.

Holmberg beställer böcker för sina självstudier från andra länder och läser mycket matematik på nätet.

– I Finland finns det högklassig matematik, men tyvärr inte så mycket inom de matematiska områden som intresserar mig. Därför har jag fått studera mycket på fritiden.

Holmberg poängterar att man inte ska anamma samma studietakt som han, utan att det är viktigt att alla tar sina studier i egen takt. Men något som han gärna ser är att det skulle bli enklare för studerande att kombinera olika typer av studier, som till exempel naturvetenskapliga ämnen och humanistiska ämnen.

– Jag anser det vara mycket värdefullt att också studera något som är helt annorlunda än ens huvudämne, säger Holmberg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter