Stor oro för den egna ekonomin bland många unga vuxna – nya regeringsprogrammet skrämmer, enligt enkät av bank

54 procent av unga vuxna i åldern 18–30 år oroar sig över sin egen ekonomiska situation.
Det visar en undersökning som banken Aktia har gjort medan regeringsförhandlingarna pågick.
Vid banken konstaterar man att allt prat om offentliga sparkrav och anpassning verkar ha fått den här oron att öka.
– Ur vår synvinkel är det ännu mer oroande att nästan två tredjedelar av de unga vuxna som deltar i undersökningen uppger att de endast planerar sin ekonomi för en månad framåt. Med tanke på det är målet i det nya regeringsprogrammet att finländarna ska vara världens mest ekonomiskt kunniga folk mycket ambitiöst, säger Anssi Huhta, direktör för Aktias bankverksamhet.
Undersökningen visar att över hälften av dem som har medverkat i undersökningen är rädda för att det nya regeringsprogrammet kommer att försvaga deras egen ekonomiska situation på lång sikt.
Nästan hälften tror att den försvagas på kort sikt. Bara kring en tiondel av de unga vuxna är av helt annan åsikt.
En av tre vill höja beskattning
En tredjedel eller 34 procent skulle höja beskattningen av alkoholdrycker, tobak, bränslen och el i stället för beskattningen av förvärvsinkomster.
Ungefär lika många eller 31 procent skulle hellre höja skatten på sina förvärvsinkomster.
Resten kan inte säga vilket alternativ de föredrar.
De unga vuxna oroar sig också över inflationen och över den föränderliga arbetsmarknaden.
Många intresserade av sparande
Enligt undersökningen tror en klar majoritet att de kan påverka sin ekonomiska situation på ett betydande sätt och att den kommer att förbättras under det kommande året.
Över två tredjedelar säger också att de är intresserade av placering och sparande.
– Samtidigt planerar bara 15 procent sin ekonomi ens för ett år framåt och bara fem procent för tio år eller mer, säger Huhta.
Enligt undersökningen är det största enskilda hindret för att planera ekonomin för unga vuxna att pengarna inte räcker till slutet av månaden.
Otillräckliga kunskaper i ekonomi
En del upplever att de inte har tillräckliga ekonomikunskaper.
– De unga förutsätts ha förmåga att anpassa sig till förändringar i samhället och arbetslivet och ta ett större ansvar för sin framtid. Ändå upplever mindre än hälften av dem som deltog i undersökningen att de har fått en god ekonomisk fostran hemma, säger Malin Ahlström, direktör för kundnöjdhet på Aktia.
Hon säger att undersökningen hjälper banken att förstå hurudan rådgivning och vägledning de unga behöver för att de ska ha bättre förutsättningar att bygga upp sin framtid.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.