Allt fler satsar på laddning men intresset är svalare på mindre orter – ”Man borde ta chansen när den finns”
Efterfrågan på laddning för elbilar har ökat markant de senaste åren.
På företaget Kvartersladdning i Raseborg som levererar dessa lösningar för privathushåll, husbolag och företag syns intresset allra tydligast i huvudstadsregionen och i större städer.
Allt fler arbetsplatser vill erbjuda laddningsmöjligheter till sina anställda som ändå tillbringar 8 timmar per dag på jobbet.
Många företag erbjuder laddning på platser där människor tillbringar sin vardag i andra ärenden till exempel vid butiker, restauranger och aktivitetsplatser.

Laddningsnätverket i Finland anses allmänt taget vara ganska täckande och det utvecklas tillsvidare i jämn takt med de laddbara bilarnas antal.
– Vi har ett bra elnätverk i Finland som gör det lättare än i många andra länder att bygga ut laddningsinfrastrukturen. Vi har också många aktörer som gått med i utbyggnaden som gamla bränsledistributörer, nya företag, elbolag och livsmedelskedjor, säger vd Jonas Hägglund.
Samtidigt koncentreras infrastrukturen dit det finns ett större antal laddbara bilar, i Kvartersladdnings fall huvudstadsregionen. Dessutom sker fortfarande den största delen av laddningen hemma, vilket är naturligt eftersom bilen står parkerad långa tider.
– Men det är inte bara de enskilda elbilsägarna som är intresserade. Man har accepterat att elbilen är här för att stanna. Många husbolag har valt att sätta allt i skick på en gång eftersom allt fler frågar efter laddningsmöjligheter när de letar efter ny bostad.
Intresset har ökat också i Västnyland och på mindre orter men släpar efter i jämförelse.
– Intresset finns också här men är inte lika stort. Det är förståeligt. Det är en stor investering. Här vill kanske fortfarande lösa problemet för enskilda laddare. Man är inte riktigt där att man skulle se det som en vettig investering på sikt.
Bidrag på upp till 35 procent
Bilbranschens Centralförbund föreslår att det statliga ARA-stödet för laddningsinfrastruktur ska finnas kvar till 2028.
Hägglund hoppas att fler, speciellt på mindre orter, skulle se på elbilsladdningen som en framtidsinvestering och ta vara på det statliga ARA-stödet som finns att ansöka om som berättigar till ett stöd på 35 procent av hela investeringen.
– Man kan se det som en märkbar rabatt på en investering i infrastruktur som håller 35–50 år. Man borde ta chansen medan den finns. Det är synd om alla pengarna går endast till välbemedlade husbolag i huvudstadsregionen.
En flaskhals i branschen är att elbilismen fortfarande delar åsikterna.
– Det är fråga om en gemensam investering som personer i helt olika livssituationer ska enas om. Alla kanske inte ens äger en bil. Samtidigt är det ju så det fungerar i husbolag, att man måste vara med och dela på kostnaderna fast man kanske inte tycker att man gynnas personligen.
En annan är att husbolagens egen elinfrastruktur kan vara 50–60 år gammal och borde bytas ut samtidigt.
– Då kanske man skjuter upp det ytterligare för att inte behöva investera i laddningsinfrastrukturen också.
– Elbilsladdning är fortfarande ett ganska nytt fenomen och det kan vara en lång process att förstå sig på helheten. Där hjälper vi förstås gärna till, säger Hägglund.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.