Med nya lösningar hoppas man klara kämpig sommar på Kimitoöns hvc

För Kimitoöns hälsovårdscentral väntar en riktigt utmanande sommar.
– Men vi ser ljus i tunneln, bara att vi klarar sommaren blir det bättre sen, säger Yrsa Reponen, avdelningsskötare vid Kimitoöns hvc.
I september börjar två nya läkare vid Kimitoöns hvc.
Ännu i juni ser läkarläget jämförelsevis bra ut: tre läkare jobbar den här månaden vid hvc, så att två är på jobbet samtidigt. I Kimito finns fem läkartjänster, men det är länge sedan de alla varit besatta.
Läkarbristen var ett faktum på Kimitoön redan innan övergången till välfärdsområdet Varha, men situationen har förvärrats.
LÄS OCKSÅ
Ingen akut vård i Kimito under våren eller sommaren
Under våren har man inte kunnat erbjuda akut vård i Kimito och det kommer att gälla åtminstone fram till hösten. För den servicen krävs nämligen att minst tre läkare är på plats.
Systemet med att vid behov hänvisa patienter till hälsovårdscentraler i Pargas och Åbo (Tallbacken) fortsätter. Salo har inte längre möjlighet att ta emot extra patienter från Kimitoön dagtid, men ingår fortfarande i jouren tillsammans med Åbo på kvällar och helger.
– Det varierar hur många patienter vi måste hänvisa vidare, men det är några per dag. Ibland upp till nio, säger Reponen.
Lönar det sig överhuvudtaget att kontakta hvc?
– Alltid! Vi gör en vårdbedömning per telefon och dirigerar vid behov vidare till Pargas eller Åbo. Men ibland kan det räcka med att träffa en sjukskötare i Kimito, säger Reponen.
Man avråder patienter från att på eget bevåg ta sig till andra hälsovårdscentraler.
– Vi har inte stängt dörren. Mycket klarar vi ändå av att göra här, säger Fanny Lundén, läkare vid Kimitoöns hvc.

De patienter Reponen och Lundén träffat har ändå visat förståelse, även om det börjar märkas att läkarbristen varit långdragen.
– Det är nog mest de som svarar i telefonen här som märker av frustrationen, menar Reponen och Lundén.
Enligt dem har personalen trots den kämpiga tiden ett gott samarbete och alla drar åt samma håll.
Distansläkare och duktiga sjukskötare ska uppräthålla verksamheten i sommar
Nu i juni har man en möjlighet att beta av de vårdköer som uppstod i våras då läget var riktigt kritiskt. Men i juli kommer läkarresurserna att vara färre, även om det finns en del läkarresurser även då.
Dessutom berättar Reponen att Kimito hvc förra veckan startade upp tjänsten distansläkare, som ska underlätta situationen också i juli.
– Distansläkaren kan till exempel skriva ut recept och så erbjuds skötarna konsultation, säger Reponen.

Under det senaste året har man vid hvc gått mot en alltmer sjukskötarcentrerad verksamhet. Också det lättar den trängda läkarsituationen. Det betyder alltså att patienterna först tas emot av en sjukskötare och träffar sedan läkare bara om det behövs.
Sjukskötare med specialkunskaper
Vid Kimitoöns hvc jobbar åtta skötare och två närvårdare, vilket ses som en bra personalsituation. Den dagliga minimistyrkan är fem.
Reponen framhåller att skötarna i Kimito har goda specialkunskaper: det finns en hjärtskötare, en diabetesskötare och en barnmorska och dessutom två fysioterapeuter – den ena utbildad för direktmottagning.
Röntgen och laboratorietjänsten kommer att erbjudas på Kimitoön hela sommaren. De fyra veckor röntgenskötaren är på semester tar man röntgenbilder på annan ort.
Närservicepunkten i Dalsbruk kan man hålla öppen en dag i veckan.
Vädjan till fritidsbor: välj er egen vårdcentral
Reponen och Lundén kommer med en vädjan till fritidsborna att denna sommar så långt det är möjligt inte belasta Kimitoöns hälsovård.
– Förut kunde det vara så att man fick vård snabbare i Kimito än till exempel i Helsingfors, men nu är det nog andra vägen, säger Reponen.
Lång väg till Kimito och språkfrågan spelar in
Augusti är ännu ett frågetecken gällande tillgången till läkare i Kimito. Enligt Reponen och Lundell gör Varha sitt bästa för att rekrytera läkare.
Varför är det extra svårt att få läkare till Kimitoön?
– Det är lång väg och så handlar det om språkfrågan. En stor del av patienterna här är svenskspråkiga. Dessutom är det här en liten plats med få kolleger som kan ge stöd, säger Lundén.
Hon har varit läkare i Kimito sedan 2016 och är bosatt i Åbo.
I maj var hon den enda läkaren vid hvc i Kimito. Vid behov kontaktade hon då kolleger i Pargas, om det inte handlade om en fråga som kunde riktas direkt till specialsjukvården. Lundén, som är finskspråkig, trivs ändå i Kimito.
– Jag gillar skärgården och småskaligheten som gör att man lär känna folk. Allt annat funkar – om vi hade läkare här skulle det funka superbra.
8.6. 2023 kl. 16.54: Rubriken ändrad från att ”Kimitoöns hvc blir utan läkare i juli”, efter information från Varha om att det ändå finns en del läkarresurser även i juli. Också texten ändrad från att man inte har en enda läkare i juli till att läkarresurserna är färre.
Bad om att få läkare på annan ort. Men det lyckades inte. Fick inte trots önskan överhuvudtaget läkartid utan blev hänvisad till skötare. Som hade sin första tid om ca tre veckor. Skötaren bad om att få prata finska men klarade nog sedan av att sköta ärendet på svenska. Samtalet var inte särskilt trevligt då skötaren b.la. ifrågasatte min diagnos . Nå saken kommer väl att ordna sig om tre veckor.