SFP:are i Egentliga Finland: Bra att regeringsförhandlingarna fortsätter

Efter ett veckoslut av svåra regeringsförhandlingar har både SFP och Sannfinländarna behövt kompromissa.
SFP fick igenom en del av förändringarna de krävde, vilket innebär att regeringsförhandlingarna fortsätter tillsammans med Samlingspartiet, Sannfinländarna och Kristdemokraterna.
Vilja att diskutera vidare
Kretsordförande för SFP i Egentliga Finland Tomas Björkroth är glad över att partierna kommit överens om de svåra frågorna så att förhandlingarna kan fortsätta.
Björkroth påpekar att SFP deltagit i regeringsförhandlingarna med målet att få ett regeringsprogram som alla förhandlande partier är överens om.
– Det är fint att se att det finns en vilja att diskutera vidare. Trots att de frågor som diskuterades under veckoslutet är svåra och viktiga är de bara en del av helheten.
Det är enligt Björkroth svårt att ta ställning till veckoslutets händelser utan att veta hur de slutliga formuleringarna lyder.
Han påpekar ändå att både invandrings- och klimatfrågorna är knäckfrågor för SFP, och att det därmed inte kan ha gjorts sådana eftergifter som går emot partiets grundvärderingar.
För Björkroth var en framåtsträvande klimatpolitik en hjärtefråga redan under riksdagskampanjen och något som måste prioriteras i det kommande regeringsprogrammet.
Han deltar i förhandlingarna i sektionen för natur- och miljöpolitik.
– För mig är det viktigt att man når ett bra resultat i förhandlingarna kring klimatpolitik. Jag tycker inte att vi kan sänka ambitionsnivån på klimatmålen.
Björkroth säger att han har full tillit till SFP:s förhandlare i resten av överläggningarna. Partierna har ännu många stora frågor att förhandla om.
Svensk Ungdom kritiska till stora eftergifter
SFP:s ungdomsförbund Svensk ungdom har varit tydliga med att de inte vill se SFP föra sannfinländsk politik.
SU:s kretsordförande i Egentliga Finland Sabina Olin ser det ändå som en positiv sak att SFP sitter med i förhandlingarna och jobbar för att få fram sina åsikter.
– Då regeringsprogrammet är färdigt kan SFP bestämma om de går med i regeringen. Det finns vissa saker som de definitivt inte borde kompromissa om, och i så fall tycker SU att det är bättre att SFP är i opposition.
Olin nämner att frågor som de inte kan kompromissa om berör mänskliga rättigheter och svenskans ställning. Också invandringsfrågan är viktig för SU.
– Det är viktigt att SFP kommer ihåg sina värderingar och att de inte går med i en regering vars program de inte kan vara stolta över. Politik innebär alltid kompromisser, men jag hoppas att SFP ändå vågar stå fast vid sina åsikter.
SU:s ordförande Julia Ståhle meddelade på måndagen att hon lämnar förhandlingarna eftersom det föreslagna regeringsprogrammet inte längre speglar SFP:s och SU:s politik.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.