Het stämning och vass kritik när hem och skola möttes i Sossen

Den gassande vårsolen som värmde upp S:t Olofsskolans matsal på onsdagskvällen var en överdriven ridå för det möte som hölls mellan elevernas vårdnadshavare och skolledningen. Temperaturen var tillräckligt hög ändå.
Under mötet, som hade lockat ett hundratal personer, haglade kritiken mot skolans rektor Christer Karlsson och det som främst lyftes fram var bristen på kommunikation.
Frågorna som kom upp handlade om allt från hur informationen kring de händelser som fått utrymme i medierna hanterats, till oförmågan att svara på mejl och bristen på initiativ att involvera föräldrarna. Den koncentrerade frågeställningen från vårdnashavarna kunde sammanfattas i ett ”hur ska vi veta att våra barn är trygga när vi inte får någon info?”.
Också kallelsen till själva diskussionstillfället fick kritik för sin kommunikation.
– Det stod inte ens något om att vi skulle diskutera de händelser som har varit aktuella den senaste tiden. Om kommunikationen ska förbättras så måste ni börja tala klarspråk, sa en förälder.
Om den saken höll Liliane Kjellman , direktör för de svenska skolorna i Åbo, med.
– Kommunikationen måste vara bra, ske vid rätt tidpunkt och ha rak och tydlig information, sade hon.

Men också Kjellman fick en släng av kritiken, där hon bland annat fick stå till svars för att det hos Åbo stad inte finns svenskspråkiga dokument för hur man ska gå till väga i en dylik situation som i våras uppstod med en anklagad lärare på Sossen.
När den händelsen kom på tal höjdes temperaturen ytterligare ett steg och en förälder ville veta varför saken utreds grundligt först nu, då den har skett för två år sedan. Och hur det kommer sig att Karlssons påstående om att han glömt första gången han blev uppmärksammad om lärarens beteende.
Karlsson vidhöll att han glömt detaljerna kring den första diskussionen, men svarade att han står under tystnadsplikt och dessutom måste tänka på lärarens rättsskydd.
– Att det har tagit två år beror också på att det inte går att diskutera med anonyma elever. Sedan överdrivs det som står i tidningarna. Att Sossen har misslyckats stämmer inte, det är bara en lärare av nästan 60 som det här gäller.
Utredningen kring läraren ännu på hälft
Karlsson fick också svara på hur föräldrarna ska veta vilka av de rykten som barnen kommer hem med som stämmer, när ingen info om de olika händelserna kommer från skolans sida.
– Om det är tyst och inte kommit ut någon info, så är allting okej.
Svaret möttes av sarkastiska skratt.
Skoldirektören nämnde också tidigare under mötet läget med undersökningen kring händelsen.
– Utredningen är på hälft, så jag kan inte kommentera den i detalj. Men den ska vara klar innan sommaren.

Hem och skolas verksamhetsledare Micaela Romantschuk var inbjuden till mötet och hon fick avsluta diskussionen med att berätta om idéer för hur förtroendekrisen kunde lösas. Hon sade att barns oro och ångest aldrig får negligeras, och att det är skolornas plikt att bemöta den.
Romantschuks förslag om nästa steg i krishanteringen handlade om lärarna.
– De behöver fortbildning i hur man samarbetar med föräldrarna enligt läroplanen. Sedan måste skolledningen engagera sig och krisen måste lösas av alla tillsammans. Rektor, lärare, vårdnadshavare och varför inte tjänstemännen också. Det är ett långsiktigt jobb som krävs.
Från stadens sida berättade Kjellman att man nu ska gå igenom samtliga processer för att göra dem tydligare.
– Handlingsplanerna är ganska vaga, de måste göras klarare på både individ-, grupp och instansnivå, sade hon.
Karlsson berättade att S:t Olofsskolan för nästa läsår får en ny vicerektor som kommer att få ansvar för elevvården.
– Hans ansvar blir att se till att alla mår bra. Än så länge är det inte bestämt exakt hur hans arbetsuppgifter kommer att utformas, men vi hoppas att vi får det uppbyggt.
Irriterad stämning efteråt
Stämningen efter mötet var märkbart irriterad bland vårdnadshavarna och flera grupper stannade kvar och diskuterade. De föräldrar som ÅU talade med efteråt klagade på att deras frågor aldrig fick raka svar och att ingen ville ta ansvar.
– Det var ett omtumlande möte, men det borde ha skett för länge sedan. Bristen på svar har varit jobbigt. Det som var positivt var att höra ett erkännande att problemen finns, men i övrigt var det mycket bortförklaringar, säger en förälder i årskurs 8.
Hon är en av dem som vid flera tillfällen har försökt kontakta Karlsson via mejl, men inte fått något svar. Hans förklaring, att han får så många meddelanden, köper hon inte.
– Om det är så att han får för många meddelanden så måste de se till att fixa problemet. Det är inget som man bara kan låta vara.
Föräldern hoppas ändå att resultatet av diskussionen är starten på en förbättring.
– Att ta med Hem och skola som hjälp är en bra början. Jag hoppas också att de involverar klassföräldrarna betydligt mer, säger hon.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.