Lärarna blir fortfarande orättvist ersatta för Stafettkarnevalen – för många arbetstimmar betalas ingen ersättning

Lärarna blir fortfarande oskäligt ersatta för sitt arbete under Stafettkarnevalen. Arbetsgivaren är enbart skyldig att betala dagtraktamente, trots att lärarna under Stafettkarnevalslördagen kan vara på plats i tolv timmar.
Lärarnas huvudförtroendeman i Raseborg Niclas Zweigberg ser det som osannolikt att systemet kommer att förändras, i och med att Stafettkarnevalen är ett finlandssvenskt evenemang.
Åboskolorna kan inte längre använda klubbtimmar
I det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal, framkommer det inte hur extra arbetsdagar ska ersättas. Enligt avtalet kan lärare inte jobba övertid, eftersom arbetsbilden är uppbyggd enligt undervisningsskyldigheten.
Lärare kan därför inte heller ta ut övertidstimmar som ledig tid.
I Åboskolorna har lärarna tidigare fått ersättning ur medlen som de tilldelats av staden för skolans klubbtimmar. Dessa finns inte till förfogande i år.
– Vi måste begränsa hur många elever vi kan skicka till Stafettkarnevalen, vilket innebär att stadens kriterier för klubbtimmar inte uppfylls. För att kriterierna för en klubb ska uppfyllas måste alla elever kunna delta, säger Sirkkala skolas rektor Elise Kurtén.
I år blir lärarna i Sirkkala skola och Cygnaeus skola ersatta med dagtraktamente och med någon slags timersättning, som tas ur den helhetsbudget som skolorna får av staden.
Kurtén påpekar att lärarna inte ställer upp för pengarna, utan för att eleverna ska kunna ta del av traditionen.
Träningar under arbetstid
Förr har skolorna ordnat Stafettkarnevalsträning på eftermiddagarna, efter skoltid. För att minska problemen med ersättning ordnas träningarna nu under arbetsdagen.
– Vi utnyttjar till exempel gymnastiklektionerna för Stafettkarnevalsträning, säger Kurtén.
Cygnaeus skolas rektor Nicke Wulff säger att det är lättare att ordna träningen under skoldagen och anställa en vikarie om det behövs.
För Åboskolorna är det därmed ersättningen för själva karnevalen på fredagkväll och lördag som är problematisk.
– Vi för diskussion med lärarna och ger ersättning enligt hur många extra timmar de jobbat och hur mycket ansvar de haft, säger Wulff.
I praktiken får lärarna en ersättning som motsvarar några timmars arbete. Ersättningen kommer enligt Wulff vara i samma linje som tidigare år, trots att den inte längre kan tas ur medlen för klubbtimmar.
– Rik blir man inte på Stafettkarnevalen, men lärarna brukar inte avstå från att delta på grund av ersättningen.

Engångsarvode i Raseborg
I Raseborgs skolor får lärarna ett engångsarvode på hundra euro för Stafettkarnevalslördagen.
– Medan Stafettkarnevalen ger mycket till lärarna är evenemanget även krävande, särskilt då många lärare redan är slutkörda. De borde bli rättvist kompenserade för sitt arbete, säger huvudförtoendeman Niclas Zweigberg.
Systemet i Raseborg har varit i kraft redan i flera år, trots att lärarnas åsikter kring det är tudelade.
– Det vore nog utmanande att få till stånd en ändring i kollektivavtalet, i och med att Stafettkarnevalen är ett så finlandssvenskt fenomen. Om det fanns ett motsvarande evenemang för finskspråkiga skolor hade situationen kanske varit annorlunda.
Lärarna i Raseborg blir dessutom ersatta för arbetet innan själva Stafettkarnevalen. För träningar och administrativt arbete som att boka bussar får de ersättning ur skolans klubb- och stödtimmar.
Den ersättningen är enligt Zweigberg skälig.
– Ersättningen lärarna i Raseborg får är ett steg i rätt riktning. Men den är nog rätt liten då man tänker på att lärarna kan vara på plats i tolv timmar och att deras kollegor är helt lediga.
Stafettkarnevalen ordnas den 19–20 maj på Olympiastadion i Helsingfors.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.