Behöver Åbo en permanent cirkus eller ett nöjesfält? – I återvinningens anda funderar staden på vad man kan göra av en gammal ishall

Grupper där folk tipsar varann om hur man kan återanvända och omvandla allehanda slitna höstörar, gamla skolådor och trasiga jeans florerar på Facebook.
Det går tydligen att göra de mest vidunderliga projekt av vad som helt, bara man är händig, mycket händig.
Åbo kan sätta ut några bilder på Åbohallen i Artukais och be om tips. Vad kan man göra av en ishall, med drygt trettio år på nacken? Och inte bara med själva hallen, utan med hela området runt omkring, då bangårdsprojektets jättearena blir stadens nya ishall och arena, kanske redan 2028?
Det är som man brukar säga en bra fråga. Visionerna vill stadsstyrelsen i Åbo ha redan i höst.
När Turun Sanomat frågade sina läsare fick de över 230 förslag (TS 9.5.2023) och många tyckte att området i Artukais med Åbohallen som nav skulle vara som gjort för ett nytt nöjesfält.
Också en motsvarande koncentration av idrotts- och motionsanläggningar som finns i Kuppis föreslogs av flera. Idrott och motion finns också med i stadens planer för området i och med den kartläggning av stadens motionsplatsnätverk som har gjorts.
Stadens ledande planläggningstjänstemän har också tittat på exempel från stora världen.
En gammal ishall kan göras om till en cirkus, en evenemangsarena eller användas för olika slag av idrott. På det sättet kan man utnyttja de publikläktare som redan finns, men för ett annat syfte.
Helt i trendig återanvändningsanda.
Mindre trendigt är det faktum att Åbohallen bara är drygt trettio år gammal och inom ett par år inte längre behövs som den ishall den är byggd som.
Det är stick i stäv med allt nutida prat om hållbar utveckling.
Ishallen, som byggdes som huvudarena till VM i ishockey år 1991, var ändå på sin tid ett storslaget projekt och kostade en hel del.
Tänk om staden i fortsättningen när den är involverad i dylika storsatsningar skulle sträva efter en betydligt längre användningstid och livslängd än ynka trettiofem år.
Nu försöker man göra det bästa av situationen.
Bland annat därför vill staden i det här skedet inte begränsa idéflödet och visionerna när det gäller hur Åbohallen kunde användas.
Utvecklingspotential är nyckelordet.
Ute i stora världen har man också gjort om gamla ishallar till shoppingcenter, bostäder, biografer, kontor eller parkeringshallar.
Uppdraget för den nya projektchef som nu ska tillsättas med snabb tidtabell blir att utveckla området kring det nuvarande mässcentret och ishallen.
Också TS Yhtymä Oy, som ger ut Turun Sanomat, har intressen i området och vill gärna ha mer byggrätt för sin mark.
Det handlar om ett 110 hektar stort område med ganska nära både till centrum och till havet. Området är platt eftersom här har funnits ett gammalt flygfält och stadens tjänstemän anser att området har bra logistik.
Anmärkningsvärt är att befolkningsprognoserna visar att invånarantalet i västra delarna av Åbo kommer att minska med en tredjedel till år 2040 om inte det blir rejält med nyproduktion av bostäder i de västra stadsdelarna, skriver stadens tjänstemän till politikerna i stadsstyrelsen om Artukaisprojektet.
Därför ska det också utredas om det finns intresse att bygga bostäder här samt möjligheter för småhusproduktion.
Stadens plan B är att riva rasket och hitta någon som är beredd att betala för att använda marken till något annat om återvinningsidéerna inte blir någon framgång.
Allra först ska staden, som majoritetsägare i Åbohallen, nu göra en marknadsanalys för att utreda vilket intresse olika aktörer har att omvandla hallen till något annat, på egen bekostnad.
Stadens utgångspunkt är att man skulle kunna avstå från Åbohallen redan år 2028, då bangårdens nya arena väntas vara i bruk.
Det blir intressant att följa med den cirkus kring hallen som kommer att uppstå, oavsett om det är avsikten eller inte.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.