Sauli Huhtala har lett Akademiska Orkestern i över 30 år – två jubileum ska firas med konsert

Den 6 maj firas inte bara Akademiska Orkestern vid Åbo Akademis 95-årsjubileum, utan även orkesterns långvariga dirigent och konstnärliga ledare Sauli Huhtalas 60-årsdag.
– Jag har levt ett annorlunda liv än de kollegor jag studerade med. De reser världen runt och jobbar med olika orkestrar, medan jag har dirigerat Akademiska Orkestern i över 30 år. Det för med sig att orkestern och jag har en fantastisk förståelse och respekt för varandra, säger Huhtala.
Sauli Huhtala
- Född: 5 maj 1963 i Åbo.
- Studerat: Orkesterdirigering under ledning av professor Jorma Panula vid Sibelius-Akademins kapellmästarklass och under Karl Österreichers ledning vid Wiens musikhögskola.
- Familj: Frun Terhi och två vuxna barn: Mikael och Maria, som båda sysslat med musik i någon form.
- Gillar: Jazz, folkmusik från Östersjöområdet, nutida musik samt kompositörerna Beethoven, Mahler och Sibelius.
- Gör på fritiden: Läser historiska böcker och sköter om sitt hus.
- Höjdpunkt i karriären: Akademiska Orkesterns slutsålda konsert i Wien år 2007.
Kvantitativ och kvalitativ utveckling
Sauli Huhtala började sin musikaliska karriär som femåring, då han började spela piano. Han debuterade som pianist i Sibeliussalen i Sibeliusmuseet i Åbo, där han än i dag dirigerar Akademiska Orkestern.
Som barn gjorde han egna kompositioner, och många trodde att han skulle bli tonsättare.
Men det var orkesterdirigering som lockade mest och det han studerade vid Sibelius-Akademin och Wiens musikhögskola.
Hösten 1991 började Huhtala som Akademiska Orkesterns femte dirigent. Orkestern bestod då av färre än tjugo musiker och har under Huhtalas tid vuxit till sjuttio.
– Det är en stor ära att få vara en del av den talangfulla kedjan dirigenter orkestern haft och fint att se hur orkestern utvecklats både kvantitativt och kvalitativt.
Under Huhtalas tid som dirigent har orkestern uppfört över 300 konserter, tio utlandsturnéer och uppträtt på otaliga akademiska tillställningar som doktorspromotioner och professorsinstallationer.
Orkestern har ett tätt samarbete med studentkörerna Brahe Djäknar och Florakören.

Utlandsturnéer och utmärkelser
Huhtala tror att orkesterns positiva utveckling kan härledas till hårt arbete, starka traditioner, god stämning musikerna emellan samt att orkestern nuförtiden spelar mer mångsidig musik, som inkluderar nutida musik och filmmusik.
Akademiska Orkestern blev i oktober 2021 utsedd till månadens europeiska universitetssymfoniorkester.
– Det var ett viktigt erkännande för oss, men också en stor överraskning, säger Huhtala.
Under Saulis tid som dirigent har orkestern därtill börjat åka på utlandsturnéer. Orkestern har besökt bland annat Tyskland, Estland, Österrike, Danmark och Sverige.
Huhtala nämner en slutsåld konsert året 2007 i Wien, hans gamla studiestad, som en av hans karriärs höjdpunkter.
– Ingen av oss kommer glömma den konserten. Det var otroligt att uppträda mitt i staden för en enorm publik.
Pianokonsert ska uruppföras efter fem år av arbete
Under jubileumskonserten i Åbo konserthus kommer Huhtalas pianokonsert Three letters att uruppföras med Folke Gräsbeck som solist. Huhtala har arbetat på konserten i fem år, parallellt med kusinen Por la Vida, som även kommer att framföras under jubileumskonserten.
– Jag började ju min karriär som pianist och hade länge haft tanken att jag vill skapa en pianokonsert. Då ingen anmälde sig som frivillig att skriva ett sådant stycke fick jag göra det själv.
Sauli berättar sig ha påverkats djupt av tre sorgliga brev skrivna på 1930-talet i Frankrike och Spanien.
– Brevens innebörd och deras påverkan på mig hörs i musiken, trots att konserten inte utåt låter direkt trist. Det finns en känsla inne i musiken och stycket har en stark anknytning till Spanien och Frankrike, säger Huhtala.
Pianokonserten har beskrivits som energisk, spännande och ett musikaliskt äventyr.
Three letters kusin Por la Vida, till livet, blev till på ett mer spontant sätt.
– Jag vaknade en morgon med melodin klingande i mitt huvud. Stycket är tidlöst och har liknande drag som filmmusik.

Orkestern uppför en stor del klassisk musik, särskilt av Jean Sibelius i och med den årliga Sibeliuskonserten den 8 december.
– Att framföra Sibelius musik i Sibeliusmuseet är en speciell känsla och ett privilegium. Hans musik ligger mig därtill väldigt nära om hjärtat och jag förstår hans idéer, säger Sauli Huhtala.
Jubileumsåret kommer även firas med en konsert på Åbo Svenska Teater i oktober, med italiensk musik i fokus.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.