Snart lyfts 4 800 solpaneler upp på fabrikshallarna i Dalsbruk – ett grönt steg för Dalsbruks Fabrik

Den solpanelspark som ska pryda taken på fler av de enorma fabrikshallarna på Valsverksholmen i Dalsbruk har börjat ta form.
Från marken syns så gott som ingenting, men nu har Dalsbruks Fabrik kommit så långt att fästena för solpanelerna är på plats.
Inte helt enligt tidtabell, men nästan, har projektet kommit i gång. Vinterns återkomst i mars fördröjde projektet med en månad och dessutom har leveranstiden på vissa komponenter varit lång.
Projektet startade i januari, efter att man i december fått alla behövliga lov, inklusive bygglov.
Nu vågar man dra en lättnadens suck då de första stora lådorna med solpaneler står på gården.

– I går fick vi som planerat 2 800 panelenheter hit, säger Göran Eriksson, styrelseordförande vid Dalsbruks Fabrik.
Klart till midsommar
Totalt handlar det om 4 800 enheter som ska täcka en takyta på två hektar. Till midsommar räknar man att ha allting klart, även om man till en början siktade på försommaren.
Någon brådska har man dock inte att få projektet klart, frånsett ivern att få köra i gång solkraftverket.
Enligt Eriksson är det främst kemikalierna för panelytan som kommer från Kina som haft en överlång leveranstid, men också växelriktare (inverter) är just nu en bristvara.
Alldeles i dagarna ska man komma i gång med att lyfta upp panelpaketen på taken för att sedan montera solpanelerna. Det här sista arbetsmomentet sköter huvudentreprenören Playgreen Finland Oy till största delen om. Till det behövs cirka tio personer.
Men för förarbeten som grävarbeten, monteringar samt dragning av flera kilometer huvudkabel har lokala krafter anlitats.

Solpanelsfästen så långt ögat når
Bolagets vd Mårten Nurmio guidar upp ÅU:s reporter på fabrikstaket för att ge en konkret översikt av projektet. Platta svarta, delvis nyrenoverade, filttak och metallfästen syns i långa rader nästan så långt ögat kan nå.

Nurmio visar på de tegelstensliknande vikterna som huvudsakligen ska hålla fästena på plats.
Eventuellt är det här hittills den enda solpanelsparken i Finland där man använder denna holländska metod som lämpar sig för fabrikens filttak.

Bästa tänkbara läge
Läget för solpanelsparken ser man som perfekt. Här finns inget som skuggar panelerna och dessutom drar man ytterligare nytta av havsytans reflekterande egenskaper.
Solpanelerna är dock av modernaste slag och torde inte reflektera solljuset vidare.

”Nu har vi dragit vårt strå till stacken”
Genom solparksprojektet sätter Dalsbruks Fabrik en grön prägel på sin verksamhet.
– Nu har vi dragit vårt strå till stacken, säger Nurmio.
– Ett grönare sätt att producera el finns inte. Infran finns från förut, vi fäller inga träd och takytorna är oanvändbara för annat – det är bara materialet till panelerna som vi förbrukar, säger Eriksson.

Producerar fyra gånger bolagets behov
Totaleffekten torde vara stabil från år till år: det handlar om upp till 2 miljoner kilowattimmar på årsnivå.
– Det är ungefär elförbrukningen i 200 egnahemshus, konkretiserar Eriksson.
Panelerna kommer att producera fyra gånger det egna elbehovet. Överskottet säljs vidare. I Dalsbruks Fabrik är det uppvärmningen som slukar mest el.
Solpanelsparken är en investering på två miljoner euro, som man räknar betalar in sig på 10-15 år. Panelerna är så gott som underhållsfria och beräknas ha en livstid på 25-30 år.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.