Invasiv krabba visade sig på Åland

Det ser ut som att den invasiva krabban Vitfingrad brackvattenskrabba, som även kallas slamkrabba, finns på åtminstone en plats till på Åland.
Det var i lördags, den 15 april, som Sharona Sandell var ute och vandrade i Sund Stornäset med sin mamma och såg en krabba vid strandkanten.
De hade tidigare läst en tidningsartikel om att en invasiv art av krabba, vitfingrad brackvattenskrabba, hittats i Helsingfors.
”Ser ut att vara en liknande krabat vi hittat i Sund”, berättar Sandell i ett mejl till Nya Åland, och delar även med sig av bilden.
Lumparland ifjol
I september i fjol berättade Nyan om ett liknande fynd. Då var det en läsare som lämnade några krabbor, cirka 2–3 centimeter i diameter, i en burk hos Nyan och bad tidningen reda ut vad det var. Djuren hade hittats vid Kapellviken i Lumparland.
Det visade sig att snarlika krabbor de senaste åren blivit allt vanligare längs de åländska stränderna.
Vid Husö biologiska station kunde sedan marinbiologen Karl Weckström bekräfta att det handlade om slamkrabbor.
Från Nordamerika
Det latinska namnet är rhitropanopeus harrisii och den formella beteckningen är vitfingrad brackvattenskrabba. Den stammar från Nordamerika men observerades i Europa redan 1874 – troligen transporterad med barlastvattnet från någon Atlantångare.
I Finland siktades den första gången i Nådendal 2009, och har sedan dess etablerat sig i åtminstone hela Skärgårdshavet samt i delar av Bottenhavet.
Arten ses som invasiv då den konkurrerar med lokala tångmärlor och havsgråsuggor och sprider sig med stor hastighet.
Anna Björkroos
Har nog för ett par år sen sett en likadan i Nagu med