Förflytta dig till innehållet

VF försökte in i det sista stoppa bangårdsprojektet, men förlorade också i Åbofullmäktige

Carina Holm
många människor i fin fullmäktigesal
Åbo stadsfullmäktige började i måndags med att ta ställning till det enorma upplevelse- och evenemangscentret som ska byggas vid bangården i Åbo.

Politikerna i Åbo stadsfullmäktige fick ta ställning till det stora utvecklingsprojektet som ska göra bangårdsområdet i Åbo till ett gigantiskt upplevelse- och evenemangscenter i två olika ärenden på måndagskvällen.

Först gällde det detaljplanen för bangårdsområdet, sedan dess finansiering, där stadens andel av kostnaderna för projektet föreslås öka från 30 miljoner euro till 42 miljoner euro.

stora husPES-Arkkitehdit
Förutom bangårdens gigantiska evenemangs- och upplevelsecenter skulle området i Åbo också få bostäder, affärer och kontor med sammanlagt 1 500 arbetsstationer. Det är PES-Arkkitehdit som står för visionen.

Vänsterförbundets gruppordförande Mirka Muukkonen förklarade redan från början att VF är mer för projektet nu än under den föregående fullmäktigeperioden, men att partiet inte kan godkänna detaljplanen förrän finansieringen är klar.

– Därför kommer vi att föreslå att detaljplanen remitteras. Vi hoppas också på statlig finansiering.

VF är dock fortfarande emot projektet eftersom man befarar att trafiken till området kommer att stockas och för att detaljplanen möjliggör ett så massivt byggande.

”Viktigt att skapa tillväxt”

För att stävja motståndet mot bangårdsprojektet ville både Samlingspartiet och SDP betona hur viktigt det är för att skapa tillväxt, som staden också understryker i sin strategi.

Samlingspartiets Sini Ruohonen påpekade att det handlar om ett utomordentligt projekt.

– Om vi inte lyckas skapa tillväxt för staden kan vi inte upprätthålla nuläget när det gäller servicen för stadsborna. Då måste vi snart fatta beslut om vilka skolor som måste läggas ned och så vidare. Därför stöder vi både detaljplanen och finansieringsförslaget, säger Ruohonen när hon för Samlingspartiets talan.

En stadsdel, inte en ny Tepsihall

SDP:s gruppordförande Taru Pätäri ville rätta påståenden om att staden i och med bangårdsprojektet skulle bygga en ny hall för Tepsi, dvs för ishockeylaget TPS.

– Det handlar inte om det, utan om att bygga en helt ny stadsdel. Nu behövs tillväxt och modiga lösningar.

Bra för kollektivtrafiken…

De grönas Riina Lumme såg bangårdens utvecklingsprojekt som en möjlighet att staden får ett nytt stort bostadsområde därifrån det ska finnas möjligheter att ta sig till centrum på hållbara sätt.

– Om det här blir ett nytt stort bostadsområde, betyder det att man inte behöver bygga så att grönområden hotas på andra håll. Det är beklagligt att kostnaderna har ökat så här mycket, men vi vet alla att det beror på pandemin och på Rysslands krig i Ukraina. Det är inte stadens fel att kostnaderna ökar.

Dåligt att byggs för lite p-platser

Sannfinländarnas Juha Anttila å sin sida oroade sig över att området planeras för mycket för fotgängare och cyklister och att det kommer att finnas alldeles för lite parkeringsplatser här.

Han föreslog också remittering, men eftersom man redan hade röstat om Muukkonens remitteringsförslag, som förlorade med rösterna 54-12, ingen blank och en borta, förföll hans remitteringsförslag.

skärm som visar gröna och några röda rutor för hur olika politikerhar röstatCarina Holm
För VF:s remittering röstade bara de flesta VF:are och den obundna Pauli Kossila samt Ville Tavio från Sannfinländarna. De som ville remittera syns med rött. VF:s Leena Kaunislahti röstade för bangårdsprojektet och mot resten av VF-gruppen.

Sannfinländarnas Anttila påpekade också att spårvagnen som dessutom planeras till bangårdsområdet är ytterligare en massiv ekonomisk belastning för staden.

VF mot att staden ska betala mer

När det gäller finansieringsbiten var förslaget alltså att stadens andel ökar från ursprungliga 30 miljoner euro till 42 miljoner euro.

VF föreslog att den här finansieringshöjningen skulle förkastas, men rösterna föll 55-11, 1 blank, ingen borta.

– Jag hoppas att det är sista gången som vi i den här salen måste bevilja någon extra finansiering, sade Mirka Muukkonen före omröstningen.

Bangårdsprojektet

Räknas som ett av stadens viktigaste storprojekt under de närmaste åren.

Som bas finns arkitektbyrån PES-Arkkitehdits utkast Luoto, som vann arkitekttävlingen som ordnades 2018.

Bakom projektet står Turun Ratapihan Kehitys Oy.

Jättearenan som planeras på bangårdsområdet ska rymma ishockeyarena för 10 000 i publiken. Den ska också kunna göras om till konsertarena med 8 900 i publiken.

Arenan ska hyras ut för tjugo år till Turku Live, som äger TPS ishockeylag HC TPS Turku.

Förutom arenan ska det finnas ett resmål, Genesis, som är öppet året om, och som riktar sig till familjer.

Dessutom ska här finnas ett hotell med 270 rum.

Här ska också finnas kontor med sammanlagt 1 500 arbetsstationer.

Omkring 1 000 bostäder planeras för 1 400 personer.

Bostadshusen ska finnas i två klungor. Vid Hampspinnaregatan byggs fem höghus med 12-15 våningar och vid Dressinvägen byggs sju hus i 8-20 våningar.

Sex byggnader på området ska skyddas.

Enligt Turun Ratapihan Kehitys har kostnaderna bara för arenan nu vuxit från 66 miljoner euro till 100 miljoner euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter