Fiskerinäringen vädjar också till Livia – efterlyser satsningar i stället för nedskärningar

I en gemensam skrivelse till Pemars samkommun för utbildning (Livia) konstaterar sex organisationer inom fiskerinäringen att de med stor oro följt med diskussionen om yrkesinstitutets ekonomiska problem och de sparplaner med indragningar och omstruktureringar av utbildningen som figurerat i offentligheten.
LÄS OCKSÅ
Fiskerinäringen som bransch är mitt uppe i en generationsväxling då många äldre fiskare går i pension och det råder stor brist på yrkeskunnig arbetskraft. Särskilt inom fiskodlingen är behovet av arbetskraft skriande på flera håll i landet.
Branschorganisationerna påpekar att utbildningen i Pargas är den bredaste och mångsidigaste i hela landet och att utbildningen kommer att lida om den flyttas till andra enheter inom skolan.
– Då det kommer till vattenbruk är enheten i Pargas den enda i landet som erbjuder den utbildningen. Man har nyligen skapat förutsättningar för utbildning enligt modern recirkulationsodling och Pargasenheten är också Finlands repreentant i ett fyraårigt EU-projekt ”BRIDGES” som strävar efter att utveckla vattenbruksutbildningar och öka antalet studerande inom branschen i samarbete med nordiska företag, skolor och andra intressenter.
Hela branschen i kris
Organisationerna poängterar också att programmet för främjande av inhemsk fisk som ingick i den förra regeringens regeringsprogram sannolikt kommer att få en fortsätting.
I programmet ingår en ökning av den inhemska fiskodlingen som en central tes. Om man inte längre utbildar kunnig arbetskraft inom branschen, går luften ur den målsättningen. I försörjningsberedskapsutredningen för fiskerinäringen konstateras det att särskilt fiskodlingen i framtiden kommer att behöva ännu mer kunnig och utbildad arbetskraft.
Förutsätter förhandlingar med ministerier
Också övriga branschutbildningar som ges i Pargas, som till exempel fiskeguideutbildingen, kräver satsningar.
LÄS OCKSÅ
– Därför ser vi att den utbildning som ges vid fiskeri- och miljöinstitutet i Pargas inte enbart är en intern angelägenhet för Livia, utan något som berör hela den finländska fiskerinäringen. Innan några som helst beslut fattas om utbildningarnas framtid, förutsätter vi att saken tas upp till behandling i trepartsförhandlingar med jord- och skogsbruksministeriet, undervisningministeriet och Livia. Vi är övertygade om att det finns mer långsiktiga lösningar på de nuvarande ekonomiska problemen än att köra ner utbildningarna som erbjuds i Pargas, skriver organisationerna.
Skrivelsen är undertecknad av ordförande Johan Åberg från Finlands Fiskodlarförbund, verksamhetsledare Vesa Karttunen vid Centralförbundet för Fiskerihushållning, vd Kim Jordas vid Finlands Yrkesfiskarförbund, verksamhetsledare Kari Ylihärsilä på Finlands Fiskhandlarförbund, verksamhetsledare Katriina Partanen vid den allmännyttiga föreningen Pro Fisk samt verksamhetsledare Juha Piilola vid Suomen Sisävesiammattikalastajien Liitto.
Också lokal oro
Verksamhetsledare Kaj Mattson vid Åbolands Fiskarförbund, också styrelsemedlem i samkommunen, håller med skrivelsen och konstaterar att man också på förbundet oroar sig för de rykten som gör sig gällande.
– Man ska inte fatta förhastade beslut. Utbildningen i Pargas ska grundligt utredas och man bör göra upp en långsiktig plan, konstaterar han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.