Förflytta dig till innehållet

Blir SFP kung eller blir valperioden tung

Riksdagsvalet är klappat och klart och nu gäller det för Samlingspartiet som blev störst att starta processen med att bilda en majoritetsregering.

Samtliga partier i riksdagen ska under veckoslutet formulera svar på regeringsbildarens frågor. Vem bildar regering?

Traditionen med att bilda majoritetsregeringar är både stark och lång i Finland. Därför kan man utgå från att målsättningen också denna gång är att bilda en majoritetsregering.

Samlingspartiet har två vägar att gå, om målsättningen är att skapa en majoritetsregering. Partiet måste välja att bilda regering med någondera av de två stora partierna, Sannfinländarna eller SDP. Det som gör upplägget delikat är det faktum att det behövs ytterligare ett eller två partier för att skapa en majoritetsregering.

Om Centern skulle gå med i en regering med Samlingspartiet och Sannfinländarna skulle man skapa en borgerlig majoritetsregering med 117 platser i riksdagen. Centern har ganska entydigt meddelat att man inte ämnar ta sig an ett regeringsansvar på grund av det dåliga resultatet i valet.

Om Centern ska ändra sin ståndpunkt, behövs det sannolikt först ett antal misslyckade försök att bilda regering.

De Gröna gjorde ett katastrofval och Vänsterförbundet kommer knappast för tillfället att kunna sitta i samma regering med Samlingspartiet. Då återstår SFP och Kristdemokraterna.

För Kristdemokraterna torde det inte finnas hinder för att bilda en regering tillsammans med Samlingspartiet, Sannfinländarna eller SDP. Kristdemokraternas fem mandat räcker ändå inte till för att skapa en majoritet i riksdagen. Därför riktas blickarna mot SFP.

För SFP torde det inte finnas realpolitiska eller ideologiska hinder att bilda en regering med Samlingspartiet, SDP och Kristdemokraterna. Men om Samlingspartiet lanserar regeringsförhandlingar tillsammans med Sannfinländarna sitter SFP på pottkanten.

Då man sitter på pottkanten har man två alternativ. Antingen sätter man sig på pottan eller så stiger man upp och söker bekvämare positioner. Sällan har ett litet parti haft så stor möjlighet att påverka regeringsbildningen och den kommande regeringens politik.

SFP har så här långt hanterat situationen genom att säga att det är innehållet i politiken som gäller. Det här betyder samtidigt att man inte tagit ställning till de olika partiernas värdegrund. Kan man i politiken i alla sammanhang hänvisa till att endast sakfrågorna avgör? Politik handlar också om att visa vilka värderingar man står för.

SFP har möjlighet att bli kung inom politiken, åtminstone för en tid. Att vara en kung med makt är ändå ingen enkel uppgift. Väljer SFP ett regeringssamarbete med Sannfinländarna kommer det att ha konsekvenser också inom partiet.

Diskussionen kring bildandet av en ny regering har också lyft upp ett grundläggande dilemma för SFP. Politikerna i partiet har i vissa frågor helt olika grundsyn på samhället. Det här är speciellt tydligt i Helsingfors, men syns också i partiet i allmänhet.

Valen partierna gör våren 2023 påverkar också valet våren 2027.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter