Många ålänningar anmälda till försvarskurs på svenska

Grundkursen i lokalförsvar som anordnas av rikets försvarsutbildning lockar återigen många ålänningar. Kursen, som har 70 platser, är redan fullbokad, enligt Jonas Back som är medgrundare till Ålands reservistförening. Åtminstone tio av de anmälda är kvinnor. En av dem är åländska Sandra Listherby.
Kursen anordnas 5 till 7 maj och innefattar bland annat evakuering av sårade, hantering av pansarskott, verksamhet i minerat område, signalverksamhet samt hantering av vapen.
– Den är en kopia av den som arrangerades i september förra året, säger Jonas Back.
LÄS OCKSÅ
Kari Rönnqvist, som är utbildningschef på Försvarsutbildningsföreningen (MPK) berättar att kursen är både teoretisk och praktisk och att den praktiska delen i sin tur är uppdelad i olika punktutbildningar.
– Det är ett väldigt effektivt utbildningspaket och dagarna är rätt intensiva.
Han kan inte säga hur många ålänningar som har anmält sig och hänvisar till dataskyddslagstiftningen GDPR, men menar att det generella intresset för MPK:s kurser har varit stort med tanke på omvärldsläget.
– Den absoluta majoriteten av de anmälda är från Åland. Sedan har deltagarantalet överlag fördubblats det senaste året.
Kari Rönnqvist menar att det handlar om ett generellt större intresse för att förbereda sig för en ny verklighet.
– Generellt har det skett ett uppvaknande kring situationen och det finns en slags vetgirighet om hur Finland ska agera om något händer. Man har insett att vardagen inte är förutsägbar och man vill vara positivt förberedd för en ny verklighet.
Varför är det åländska intresset så stort, tror du?
– Dels på grund av det politiska omvärldsläget, men jag tror också att man har upptäckt MPK:s stora kursutbud – särskilt när det gäller krisberedskap. På Åland har man kanske känt att det är något man kan ha nytta av även där.
Tar ledigt från arbetet
Inte heller Jonas Back vet exakt hur många från Åland som har anmält sig, men konstaterar att intresset har varit stort.
– Kursen är full och har runt 70 platser, så jag kan bara anta att en stor del kommer från Åland. Det säger något om det är så här pass många som tar ledigt från arbetet och reser ända till Björneborg för det här. Intresset var också så pass stort att de fick utöka antalet platser, säger han.

Det behövs ingen tidigare militär erfarenhet eller utbildning för att delta i kursen, som har namnet Soldatens grundkurs.
– Den börjar från noll och man kan säkert fråga sig varför en person som gjort beväringstjänst skulle vara intresserad av att delta i en sådan här kurs. Men man kanske gjorde sin beväring för många år sedan och då får man en uppdatering av de system och synsätt som man använder sig av.
Jonas Back berättar att kursen går ut på mycket mer än att lära sig skjuta med gevär och att man får en större insyn i hur försvarsarbete egentligen fungerar.
Hur kan en sådan här kurs gynna Åland i det långa loppet, tror du?
– De som är intresserade av de här frågorna får en bättre förståelse för vad det egentligen handlar om. Även om man inte går fortsättningskurserna så får man en bättre uppfattning om vad som händer. Jag tror det gynnar om man är intresserad av ämnet i allmänhet eftersom man då kan delta i diskussionen på ett helt annat sätt, säger Jonas Back och fortsätter:
– Men sedan är det naturligtvis så att om det blir skarpt läge så är det bättre att man har någon kunskap om vad man ska och inte ska göra än ingen alls.
”Ger positiva signaler”
En av de anmälda från Åland är Sandra Listherby. Hon berättar om varför hon vill gå kursen:
– Främst för att förstärka försvaret. Vi ges den här möjligheten att som civil och icke-reservist lära om lokalförsvarets delar även från den demilitariserade zonen och det passar bra att delta i en kortare kurs som går igenom grunderna, säger hon.

Vad förväntar du dig av den?
– Kursen är kort och det handlar om introduktion och grunder i de olika delarna. Vissa delar är jag till viss del bekant med och får då se det som repetition. Men jag förväntar mig att få veta om jag vill fördjupa mig i något efter denna grundkurs.
Är det något som du ser extra mycket fram emot att lära dig?
– Som sagt så är flera av delarna helt nya för mig och jag ser fram emot att i alla fall få goda grunder. Kanske kan jag svara bättre på frågan efter kursen.
Har du någon tidigare erfarenhet av försvarsarbete eller -utbildning?
– Nej, jag är rookie inom området.
På vilket sätt tror du att kursen kan gynna Åland i stort?
– För det första tycker jag det är positivt att media uppmärksammar ålänningarnas, i det här fallet, stora intresse för kursen och viljan att stärka försvaret. Jag hoppas även myndigheter och media skulle göra ett större nummer av de uppbåd som anordnas på Åland, så att flera ser det som en reell möjlighet.
Hon lyfter upp de röster som nu höjs på olika håll i Finland om att avskaffa Ålands demilitarisering.
– Jag själv är inte av den åsikten men jag är för att vi möjliggör och synliggör i hur vi kan ta ett ansvar i försvaret, säger hon, och fortsätter:
– Den här kursen är den genom historien största som MPK någonsin arrangerat, med 70 anmälda varav nästan alla från Åland. De fick ju skapa extra platser bara på grund av det stora intresset från Åland, det tycker jag är positivt och ger positiva signaler till Finland om Ålands delaktighet och eget initiativ till ansvar.
Lokalförsvar – soldatens grundkurs
Kursen inleds med en genomgång av verksamhetsmiljön (garnisonen där kursen arrangeras).
Deltagarna utbildas i vad begreppet lokalförsvar egentligen innebär – det vill säga till exempel hur man skyddar infrastrukturen, vilka vapen som ingår i uppdraget samt allmänna tjänstgöringsregler (förväntningar på uppträdande och klädsel).
Nästa del av kursen är praktiska punktutbildningar och pågår två timmar per styck. De inkluderar:
- Signalutbildning och positionsbestämning
- Hur man hanterar en karta
- Skyddsutbildning (skydd mot stridsgaser och kemikalier)
- Minering (bygge av minering, genomgång av vilka minor som används och målet med mineringen)
- Hantering av pansarskott i simulator
- Sprängämnesutbildning (att säkra ett tidigare område där strid pågått från odetonerad ammunition)
- Första hjälpen i strid (evakuering och vård av traumaskadade)
- Hantering av personligt vapen (simulatorskjutning med stormgevär samt genomgång av vapnets funktioner och underhåll)
Kraven för att få delta:
Det finns inga specifika fysiska krav för att genomföra kursen, men man måste kunna bära sin egen utrustning. Den väger mellan 17 och 18 kilo. Man måste vara minst 18 år och finländsk medborgare. Kursen är gratis.
Carin Karlsson
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.