Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns Musikfestspel firar jubileum – även i år lockas elitartister med kvalitativ festival och äkta bastu

Pressbild
collage av två kvinnor med violin
Katinka och Sonja Korkeala har skapat programmet för Kimitoöns musikfestspel.

Områdets enda klassiska kammarmusikfestival, Kimitoöns musikfestspel, firar i år sitt 25:e verksamhetsår. Sedan starten har festivalen vuxit till ett en vecka långt evenemang (10–16 juli) med upp till 15 konserter.

I år tar man in flera jubilerande kompositörer i programmet: György Ligeti som firar 100-årsjubileum, Sergej Rachmaninov som firar 150-årsjubileum och Édouard Lalo som firar 200-årsjubileum.

Tidigare i vintras framkom det att musikfestspelen missat att ansöka om bidrag från Kimitoöns kommun i tid, men den saken har löst sig. Enligt verksamhetsledare Jukka Mäkelä får festivalen ansöka om projektbidrag från kommunen. Dessutom har några andra bidragsgivare uppmärksammat jubileumsåret med en större summa denna gång.

Start 1999

Festivalen fick sin början då pianisten Martti Rautio och violinisten Katinka Korkeala blev förtjusta i områdets rika kulturarv och började planera program som var lämpade för områdets unika herrgårdar och kyrkor.

Katinka Korkeala fungerar tillsammans med Sonja Korkeala som festivalens konstnärliga ledare. Bägge violinisterna uppträder också under festivalen.

De är glada att i år för andra gången få välkomna Jyväskylä Sinfonia.

Orkestern kan man höra under öppningskonserten – en helhet Korkealas tycker är speciellt lyckad. Den ges i Kimito kyrka under ledning av den unga dirigenten Kaapo Iljas, medan den för Kimitoön bekanta sopranen Helena Juntunen är solist. Konserten bjuder på klassiker av Wagner och Mozart.

större orkester i en trappaPressbild
Jyväskylä Sinfonia.

Perl, Bezrodny, Glassl …

Även konstnärerna i de andra konserterna representerar den absoluta eliten, såsom pianisten Alfredo Perl, violinisten Anna-Liisa Bezrodny, altviolinisten Roland Glassl och cellisten Jan-Erik Gustafsson.

Sopranen Kajsa Dahlbäck och gambisterna Jukka Rautasalo, Heidi Peltoniemi samt Anna Rinta-Rahko berikar musikfestspelen med högklassig barockmusik.

Konserter i kyrkor och på herrgårdar

I vanlig ordning tjuvstartar festivalen redan måndagen innan öppningskonserten på Sandö gård. Övriga konsertplatser i år är Söderlångvik gård, kyrkorna i Kimito, Västanfjärd och Karuna, på Dalsbruks torg och i konstmuseet Veturitalli i Salo.

Torgkonserten (onsdag 12 juli) är även i år gratis. Sonja Korkeala lyfter fram den trevliga stämningen som skapas av musik (Jyväskylä Sinfonia Wind Quintet) bland torghandlarnas potatis- och jordgubbsförsäljning.

Artisterna kommer gärna igen

Musikfestspelen handlar långt om just god stämning – också bland artisterna. Korkealas berättar om hur artisterna brukar vara väldigt medgörliga att komma till Kimitoön på återbesök.

– De kallar Kimitoön för ett paradis, för dess natur och närhet till vatten. I Labbnäs semesterhem, där konstnärerna inkvarteras, grillar vi och badar bastu. Artisterna uppskattar att skippa formaliteterna, de fina restaurangbesöken och slipsen, förklarar de konstnärliga ledarna.

dam i lång klänningPressbild
Helena Juntunen – en av årets artister.

Mat och gammal musik

Vidare har samspelet mellan god mat och musik alltid en plats i festivalprogrammet.

I år blir det en lunchkonsert i Labbnäs och middagskonsert i Söderlångvik gårds nya restaurang Ateljé Sami Tallberg × Söderlångvik. Sångerna för lyssnarna till tiden då Elisabeth den första levde. Verken är fyllda med dramatik och berättar historier om kärlek, tårar och lycka samt känslan då lyckan upphör. Där kan man lyssna till det äldre stråkinstrumentet gamba.

Instrumentet återkommer under den traditionella ljuskonserten i Västanfjärds gamla kyrka, som i år fått det dramatiska namnet Life & Death.

Barn kan lyssna gratis

Korkealas ser musikfestspelen som en av årets höjdpunkter. De har omsorgsfullt panerat programmet så att det ska vara varierande – en blandning av gammalt och nytt – och så ska konserterna inte vara för långa.

Barn kommer in gratis till de större konsertställena, det här med sikte på att uppfostra en ny publik.

Ungefär 2 000 biljetter brukar gå åt under musikfestspelen.

Hela programmet hittas på festivalens webbplats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter