Förflytta dig till innehållet

Hur gör man i Danmark och Sverige? – Varhachefer på studieresa till Köpenhamn och Malmö

Arkiv/Carina Holm
en sjukhusbrits och två rullstolar i ett väntrum
Det är bland annat den dåliga tillgången på vårdpersonal som tvingar Varhas beslutsfattare att granska hur man gjort i grannländerna.

Tjänstemän och politiker som jobbar med servicestrategin inom Varha kommer att åka till Danmark och Sverige på studieresa i början av maj.

Det är välfärdsområdesstyrelsen och de tjänsteinnehavare som bereder servicestrategin som ska bekanta sig med Danmarks och Sveriges reformer av hälso- och socialvård.

— Vi letar efter den bästa praxisen inom Varha och annanstans i Finland, men andra nordiska länder är ett viktigt riktmärke för oss, säger ordförande för välfärdsområdesstyrelsen Sanna Vauranoja.  

Deltagarna i studieresan reser till Köpenhamn i två omgångar. I Danmark bekantar de sig med integrationsmodellen för den specialiserade sjukvården och primärvården samt servicemodellerna för äldre.  

— Utmaningarna med tillgången på personal utmanar oss att leta efter nya verksamhetsmodeller för att kunna ta hand om servicebehoven hos den åldrande befolkningen, säger välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen

I Malmö bekantar man sig med verksamheten på Skånes universitetssjukhus samt med verksamheten för en psykiatrisk klinik med låg tröskel för unga och barn.

— Jämförelsen mellan systemen i Danmark och Sverige lyckas smidigt under en och samma resa, då resan mellan Köpenhamn och Malmö går fort med buss, beskriver Vauranoja.

I servicestrategin för Egentliga Finlands välfärdsområde kommer man att koncentrera sig bland annat på lösningen av brist på vårdpersonal och organiseringsmodeller för psykiatrisk vård för unga.  

Att bekanta sig med olika sätt att förverkliga vården inom de andra nordiska länderna är till nytta när det egna servicearbetet genomförs.

— Vi håller på att bygga det vänligaste och effektivaste välfärdsområdet och vi har ställt höga krav. Att servicestrategin lyckas förutsätter att den bästa praxisen införs, säger Vauranoja. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter