Förflytta dig till innehållet

Styrelsen föreslår Manner medan före detta museichefer föredrar Drottningberg – museiflytt i Hangö kan bli het fråga i fullmäktige

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Två fabriksbyggnaders fasader.
Manner eller "Helkamahuset"? Det blir en fråga för fullmäktige att avgöra.

Stadsstyrelsen i Hangö föreslår att Hangö museum flyttar till Manners fabrik vid Långgatan. Men det lär bli en intressant diskussion i fullmäktige då det också finns åsikter för Helkamahuset vid Drottningberg och Östra hamnen.

Kulturdirektör Jennika Frimans och museichef Laura-Lotta Andersson har berett förslaget som är att Hangö museum flyttar till Manners fabrik. Förslaget godkändes av styrelsen på måndagen.

Under diskussionen ändrade föredragande, stadsdirektör Denis Strandell, förslaget till att staden ingår ett minst tio år långt, hellre längre, hyresavtal med Manner Kiinteistöt Oy. I det ursprungliga förslaget talades om ett tioårigt hyresavtal. Tidigare var det aktuellt med till och med 20 år.

Mer under samma tak i Manner

Enligt beredningen får Hangö museum de bästa verksamhetsförutsättningarna hos Manner där majoriteten av museets verksamheter och tjänster kan flyttas under ett och samma tak. Alternativet anses vara den mest kostnadseffektiva helheten, bland annat för att man kan ta hem största delen av sina samlingar som finns bland annat i det regionala samlingsmagasinet Leira i Ekenäs i dag.

Fördelarna med det så kallade Helkamahuset, det vill säga den gamla fabriksbyggnaden vid Drottningberg, är läget i Östra hamnen, lokalernas skick och att det finns bra med plats för kontor.

Under mötet föreslog stadsstyrelsens ordförande Sture Söderholm (SFP) att man väljer Helkamahuset till museets nya lokaler och att man gör en motsvarande kostnadsberäkning för dessa som man hade gjort för Manneralternativet.

– Det finns beräkningar på vad det kostar att ställa i gång i Manner. Det ville man ha på föregående möte i februari då ärendet remitterades. Men dessa beräkningar finns inte för Helkamahusets del. Det är fråga om två lokaler som är svåra att jämföra.

Lovar klarare kalkyler

Enligt Jennika Friman finns det jämförbara räkningar för Helkamahuset och Manner när det gäller hyror och vad som ingår i hyrorna. Årshyran för Helkama har tidigare uppskattats till cirka 44 000 euro och för Manner mellan 61 000 och 65 000 euro.

– När stadsstyrelsen behandlade ärendet första gången önskade de en kostnadskalkyl för omkostnader, det vill säga personal, övervakning, städning, nätförbindelser och så vidare. Samma åtgärder krävs i båda utrymmena och skillnaden är till syvende och sist hyran. Men för att det inte skall bli missförstånd till fullmäktigemötet kommer vi att göra mer klara kostnadskalkyler för båda lokalerna.

Enligt Friman har man uppskattat att det för båda alternativens del rör sig om summor på mellan 250 000 och 450 000 euro för att förverkliga en utställning, det vill säga skaffa material, mellanväggar, multimedia, utställningsbelysning, nätanslutning och konsultation.

”Inget vi behöver bråka om”

Söderholms förslag vann inte understöd och styrelsen godkände beredningens ändrade förslag om att hyra hos Manner.

– Det är lite synd. Jag har tyckt att Helkamahuset är ett bättre alternativ. Läget är bra och jag skulle tycka att de flesta av museets föremål är så små att de får plats i mindre salar. Men jag är ingen expert.

Söderholm poängterar att han tycker att båda alternativen är okej.

– Det är inget jag tycker vi behöver bråka om. Det blir en bra lösning på sikt.

Söderholm tror inte att det blir ett problem i fullmäktige fast det saknas jämförbara uträkningar för de två alternativen.

– Jag tror nog det rullar på ändå.

Inte problem, men sannolikt diskussion

Det tror också fullmäktiges ordförande, SDP:s Aila Pääkkö.

– Det var majoritetens beslut att gå vidare med Manner. Men det uppstår säkert diskussion och det finns förstås en möjlighet att förslaget ändras i fullmäktige. Det skulle ju vara extremt viktigt att vi känner till kostnaderna för båda alternativen innan vi tar ett beslut i frågan.

Pääkkö konstaterar att det är fråga om stora summor.

– Men faktum är att museets nuvarande lokaler är dåliga och att man sökt en bra lösning i åratal.

Också Pääkkö säger att hon håller med Söderholm och föredrar Helkamahuset.

– Då tänker jag främst på läget i Östra hamnen och synergierna med stadens matställen och turiststråk. Helkamahuset har också en intressant historia.

F.d. museichefer flaggar för Drottningberg

Under processens gång har de före detta museicheferna Marketta Wall och Birgitta Ekström-Söderlund med 30 respektive 34 års erfarenhet på museet kommit med en skrivelse.

– Vi har lång erfarenhet av museiarbetet i Hangö och tyckte vi kunde säga vår åsikt. I dagens läge är museet utspritt på flera olika håll. Det skulle vara viktigt att få allt under samma tak och en basutställning om Hangös intressanta historia – kanske redan till 150-årsjubileet nästa år, i alla fall en del av utställningen.

Också Wall och Ekström-Söderlund har bekantat sig med båda alternativen. Deras förslag är Helkamahuset.

– Det ligger i anslutning till bland annat Östra hamnen, turistcentrum och fästningsmuseet från 1700-talet. Men vi är glada att Hangö museum ska få nya utrymmen. Det har också Birgitta och jag strävat efter. Det är det viktigaste, säger Wall.

Artikeln korrigerad den 30 mars klockan 11.10: Föredragande var stadsdirektör Denis Strandell. Hyreskostnadernas omfattning är preliminära och nya kalkyler görs upp.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter