Före detta Wärtsilächef hedersdoktor tack vare insatser för forskningsstationen i Tvärminne

Bergsrådet Ole Johansson har efter en framstående karriär inom det finländska näringslivet tagit en aktiv roll inom samhälls- och kultursektorn samt agerat som förespråkare av högre utbildning och stödjare av forskning i hållbarhet.
Den 26 maj promoveras han till hedersdoktor vid Helsingfors Universitet.
Under sin karriär inom näringslivet har Johansson bland annat fungerat som koncernchef för Wärtsilä, vice ordförande för Konecranes samt styrelseordförande för Outokumpu och Aker Arctic Technology.
Johansson har engagerat sig i Helsingfors universitets verksamhet i flera olika sammanhang. Framför allt har han medverkat till att skapa ett mera långsiktigt strategiskt stöd för tvärvetenskaplig grundforskning och etableringen av forskningscentret CoastClim, som förenar experter i marinekologi, biogeokemi och atmosfärforskning för ökad kunskap om biologisk mångfald och klimatförändringen.

”Otroligt intressant”
I motiveringen till promoveringen konstateras att Johanssons största insats för hållbarhetsfrågor vid Helsingfors universitet kommer genom hans ordförandeskap i Walter och Andrée de Nottbecks Stiftelse som stöder Östersjöforskning vid Tvärminne zoologiska station.
Johansson har agerat styrelseordförande för stiftelsen sedan år 2017 och aktivt infört ett mera långsiktigt strategiskt stöd som omfattar professurer, tidsbundna forskartjänster och doktorandkollegier.
– När jag blev ombedd att delta i stiftelsens verksamhet visste jag inte särskilt mycket om verksamheten i Tvärminne. Det har i och för sig aldrig varit främmande för mig att bidra på frivillig basis i samhället, men det här blev helt enkelt så otroligt intressant, konstaterar Ole Johansson om sitt personliga engagemang i hållbarhetsfrågor.
Offentlig finansiering viktig
Det faktum att den offentliga forskningsfinansieringen inte hållit jämna steg med behovet i samhället ser Johansson som beklagligt. Privata aktörer har fått träda in men skall inte ersätta en offentlig finansiering.
– Jag anser att det är viktigt med en tillräcklig offentlig finansieringsgrund. Partnerskap i sig är bra och det behövs en öppen dialog mellan universitet och privata aktörer, betonar Johansson.
Vilken förändring förväntar sig Ole Johansson i samhället som ett resultat av det stöd som genereras forskningen till godo?
– Vi har redan sett resultat i form av vetenskapliga artiklar som väckt genklang globalt. Vad mera kan vi begära, konstaterar Ole Johansson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.