Förflytta dig till innehållet

Gamla släktklenoder som tillverkats vid krigsfronten blir som nya i Karis

Agneta Sjöblom
Tre seniorer sitter runt ett bord med gamla föremål
Projekt. Att samla in uppgifter om föremålen som av knappa medel tillverkades vid fronten börjar vara i sista stund, säger Hagar Johnsson, Göran Fagerstedt och Gunnel Lindberg som håller i trådarna för Karis hembygdsförenings projekt.

Temakvällen kring frontarbeten som Karis hembygdsförening ordnade på Antkärrgården i höstas skulle egentligen vara en engångshändelse.

– Vi har en del frontarbeten i våra samlingar och tänkte att det var ett ämne som kunde engagera och som också kändes aktuellt med anledning av kriget i Ukraina, säger föreningens ordförande Göran Fagerstedt som tillsammans med Gunnel Lindberg och Hagar Johnsson hållit i trådarna.

På grund av det stora intresset har arbetet kring temat fortsatt, bland annat med dokumentering av de frontarbeten som finns på föreningens verksamhetsområde.

– Det börjar vara i absolut sista minuten. När den här generationen lagt ögonen fast kommer de frontarbeten som fortfarande finns sparade att kastas på flaket, befarar Hagar Johnsson.

– Vår generation är den sista som ännu kan veta någonting om de här föremålen. Inte heller vi vet alla gånger så mycket eftersom de ofta varit förknippade med sorgliga minnen som man inte ville prata om, säger Gunnel Lindberg.

Ett exempel på sorgkantat föremål är den med halmintarsia delikat smyckade fotoramen som Gunnel Lindbergs moster fick av sin fästman som senare stupade, bara dagar innan fortsättningskrigets slut.

Ramen låg undangömd i många år och är därför i fint skick. Andra frontarbeten kan däremot vara mer åtgångna.

Agneta Sjöblom
Skrin. Den lilla träasken tillverkad vid fronten i Svir hör till föremålen som blivit dokumenterade i Karis.

Vill man ha restaureringshjälp kan man ta sitt föremål till träffarna som för tillfället ordnas på Antkärrgården under torsdagseftermiddagar.

– Det är fråga om 80 år gamla föremål som har sin historia som också ska få synas. Det som främst är aktuellt är att göra ytbehandlingar, säger Gunnel Lindberg som är utbildad restaurator-artesan och kan ge handledning.

För soldaterna var hantverket ett sätt att skingra tankarna och minnas nära och kära där hemma. Handlaget och uppfinningsrikedomen som de olika bruks- och prydnadsföremålen ger prov på är ofta imponerande.

– Som material använde man sig av det som gick att hitta. Det kunde vara allt från träbitar och gamla kastruller till patronhylsor och flygplansdelar. Som verktyg hade man en kniv, kanske en liten hammare.

Hur känner man igen ett frontarbete?

– De har sin egen speciella utformning. Ofta finns årtalet samt namnet på platsen där föremålet är tillverkat skrivet utanpå. Svir eller Syväri förekommer till exempel rätt ofta eftersom man låg i ställning där en längre tid, säger Göran Fagerstedt.

Agneta Sjöblom
Frontarbete. Kniven med fiskformat fodral är tillverkad på ön Hogland och gjord av locket till en kastrull.

Tillverkningen av frontarbeten var något som militärledningen inledningsvis inte såg på med blida ögon. Orsaken var att man tyckte att tiden skulle användas till annat, mer krigsrelaterat.

Då det småningom gick upp vilken resurs det var fråga om ändrade inställningen och frontarbeten började även tillverkas på beställning, bland annat gjordes såghandtag. Intäkterna från försäljningen gick till Krigsinvalidernas brödraförbund och lottakåren.

Agneta Sjöblom
Cigarett- och tändstickshållare. Frontarbetena bestod av både prydnads- och bruksföremål samt leksaker.

Karis hembygdsförenings projekt är främst inriktat på föremål som gjorts med en viss person i åtanke och som kan tänkas ha känslomässigt värde.

– De som äger föremålen kan genom projektet kanske få lite mera information som de i sin tur kan förmedla till följande generation, och den vägen se till att föremålet blir bevarat inom släkten, säger Göran Fagerstedt.

Agneta Sjöblom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter