Finnwatch: Arbetare far illa på sydafrikanska vingårdar – Alko borde ta större ansvar
En rapport från Finnwatch visar på allvarliga brister på sydafrikanska vingårdar.
Enligt rapporten kränker gårdarna de anställdas mänskliga rättigheter. Arbetarna bor i mögliga hus eller kåkbyar, de får inte tillräckligt betalt, det förekommer diskriminering och det finns brister i arbetshälsovård och säkerhet. De anställda berättar också att de utsätts för osakligt bemötande.
Finnwatch rapport baserar sig på intervjuer med arbetare på vingårdar som producerar vindruvor till 11 viner som ingår i Alkos standarssortiment. Druvorna används till välkända viner som Pearly Bay, Kuronen Red, Grinder Pinotage och Green Nature.
Enligt Anu Kultalahti vid Finnwatch förekommer det mycket problem med hur anställdas rättigheter beaktas i Sydafrika.
— På grund av sin monopolställning har Alko ett särskilt ansvar för hur viner som säljs i Finland har producerats, säger Kultalahti.
Från hösten 2022 har Alko krävt att dess leverantörer tar större hänsyn till ansvarsfull produktion. Enligt Finnwatch uppfyller leverantörerna inte kraven och enligt Kultalahti är det uppenbart att en del leverantörer inte förstår vad som avses.
Finnwatch uppmanar ändå inte Alkos kunder att bojkotta viner som härstammar från gårdar med problem. Istället bör Alko vara tydligare med att de sydafrikanska producenterna ser till att arbetarnas anställnings- och arbetsförhållanden är i skick. Alko bör också betala ett sådant pris för produkterna att det är möjligt för vingårdarna att åtgärda problem.
Detta är ju ingen överraskning. Samma pågår även i Chile varför jag inte köpt Chilenska viner på fyra år. Det finns dock vingårdar i Sydafrika som tar väl hand om sina arbetstagare, men deras viner är hutlöst dyra på Alko.
Vinälskare från Pargas
Samma gäller inom vingårdarna i Chile om inte värre. Båda ländernas vinimport borde stoppas.
Pargas vinkännare