Förflytta dig till innehållet

Skulle du överväga jobbyte om du aldrig fick dona på distans? – Då är du inte ensam, visar undersökning

Pixabay
Hand som skriver i en anteckningsbok
En majoritet av finländarna i arbetslivet vill jobba åtminstone en del av veckan på distans, visar Företagarna i Finlands färska undersökning. Samtidigt uppger mer än var sjätte person att de skulle vilja jobba på distans men inte har den möjligheten.

Två av tre unga i åldern 18–29 år som kunnat distansjobba skulle fundera på jobbyte ifall möjligheten inte fanns. Det visar en färsk arbetslivsundersökning som Företagarna i Finland låtit göra.

– Att tillåta distansarbete ger arbetsgivarna en fördel när man rekryterar, säger Mikael Pentikäinen, vd för Företagarna i Finland, i ett pressutskick.

En brasklapp är dock att gruppen 18–29-åringar som distansjobbat endast är cirka 50 personer i undersökningen.

Men även bland undersökningens 30–54-åringar som har erfarenhet av distansjobb skulle en majoritet överväga ett jobbyte om de tvingades till arbetsplatsen varje dag.

Minoritet som aldrig vill distansjobba

Av alla drygt tusen personer som deltagit i undersökningen är det endast var fjärde som uppger att de inte alls skulle vilja jobba på distans.

Samtidigt visar undersökningen att det nu är klart färre som jobbar uteslutande på distans jämfört med för ett år sedan.

– Man inser mervärdet som närarbetet och arbetsgemenskapen ger och därför har man i hög grad återvänt till arbetsplatserna, säger Pentikäinen.

– Men erfarenheterna av distansjobb verkar fortfarande vara mycket positiva. Hybridarbete där man ibland jobbar på distans och ibland på arbetsplatsen har blivit vardag.

En klar majoritet – nästan 4 av 5 – uppger att deras arbetsgivare förhåller sig positivt till hybridarbete. Endast 13 procent av de som besvarat enkäten uppger att arbetsgivaren är negativt inställd.

Vanligt bland statsanställda

Ungefär hälften av alla i undersökningen har jobbat åtminstone delvis på distans.

Drygt 4 av 5 tjänstemän har distansjobbat, medan endast var fjärde arbetstagare gjort det.

Av de som jobbar för kommuner eller företag har ungefär hälften distansjobbat. Motsvarande siffra för statligt anställda är hela 81 procent.

Distansarbete är klart vanligare på större arbetsplatser.

Positiva upplevelser

6 av 10 upplever att distansjobbet gjort deras arbete mer självständigt. Hälften eller något fler upplever också att deras produktivitet och arbetsglädje ökat.

Endast kring 10 procent säger att distansjobbet minskat deras trivsel och produktivitet.

Kring hälften av de som distansjobbat upplever att det minskat både sjukfrånvaron och problemen i familjevardagen. Drygt 4 av 10 upplever också att distansarbetet minskat stressen.

Om man tittar på resultaten från de två föregående arbetslivsbarometrarna ser man dock att de positiva upplevelserna av distansjobbet när det gäller trivsel, familjepussel och sjukfrånvaro nu minskat en del.

Grumlas gränsen mellan jobb och fritid?

En fråga som tydligt delar de svarande handlar om huruvida gränsen mellan jobb och fritid blivit luddigare på grund av distansjobbandet. En knapp majoritet upplever att det är så, medan resten tycket tvärtom. Endast 2 procent är neutrala.

Av de som distansjobbat har 99 procent gjort det hemma, 22 procent i fritidsbostaden och 25 procent någon annanstans.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter