Färska M/S Stella-besvären fokuserar på Kasnäsalternativet – HFD: Åtta månader kan det dröja

Det nya överklagande som nu är aktuellt gällande flytten av förbindelsebåtsplatsen i Dalsbruk fokuserar starkt på Kasnäsalternativet. Det innebär alltså att nuvarande förbindelsefartyg M/S Stella inte alls skulle anlöpa hamnen i Bruksviken i Dalsbruk.
ÅU rapporterade tidigare i år att en ny besvärsrunda mot den planerade flytten av förbindelsebåtsplatsen är aktuell. Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har tagit emot ansökan om besvärstillstånd och besvär över Vasa förvaltningsdomstols beslut från december om att förkasta de två tidigare överklagandena från år 2020.
LÄS OCKSÅ
Åtta månader kan det dröja
Från HFD:s kommunikation får ÅU infon att domstolen i regel inte fattar separata beslut om att bevilja besvärstillstånd. Tillståndet beviljas för det mesta samtidigt som huvudsaken avgörs.
Enligt HFD:s statistik är den genomsnittliga behandlingstiden för denna ärendekategori åtta månader.

Två personer, ett överklagande
Ett enda överklagande har nu lämnats in – de två privatpersoner som tidigare överklagat har enat sina krafter.
Nu anser man att Vasa förvaltningsdomstol i sitt beslut inte alls jämfört alternativet gällande en förbindelsebåtsplats vid Strandvägen i Dalsbruk (där den nya bryggan alltså planeras) med motsvarande i Kasnäs.
LÄS OCKSÅ
I överklagandet säger man, med stöd i vattenlagen, att Kasnäs vore det överlägset bästa alternativet för Stella. Man kräver nu ändring i domstolens beslut så att ingen ny brygga byggs i Dalsbruk.
Kasnäsalternativet motiveras med bland annat ekonomiska och miljömässiga orsaker.
Bygger man inte en ny brygga uppstår förstås inga kostnader – investeringen ser man inte som motiverad. Enligt ÅU:s tidigare uppgifter från NTM-centralen uppskattades investeringen år 2018 till 1,37 miljoner, men skärgårdstrafikens projektchef Ilmari Villjanen menade då att priset i dag snarare börjar på en tvåa.
Man vill bevara stranden
Miljön ser man att gynnas av uteblivet nybygge då ingen muddring av havsbotten innehållande tungmetaller skulle göras och stranden skulle bevaras i naturligt tillstånd. ”Den enda stranden i Dalsbruks centrum som är i naturligt tillstånd skulle bevaras från betong, parkeringsplatser, vågbrytare och brytning” sägs det i överklagan.
Vidare poängterar man strandens användning för rekreation. Man lyfter också fram att Stellas rutt skulle bli betydligt kortare utan ett stopp i Dalsbruk.
Under övrigt lyfter man bland annat fram säkerhetsaspekter för dem som rör sig längs Strandvägen, samt buller för invånare i närliggande hus.

Andra alternativ för skärgårdsborna
Enligt uppgifterna i överklagan transporterar Stella 345 fordon per år från Dalsbruk, vilket anses som lite. Man noterar att skärgårdsborna gärna lämnar sina bilar i Dalsbruk för den egna flexibilitetens skull.
Då NTM-centralen hösten 2020 övervägde alternativet att flytta trafiken till Kasnäs var skärgårdsbor chockade och rentav rasande och menade att Stella är deras livlina till fastlandet.
Stella trafikerar Dalsbruk tisdagar och onsdagar (vid behov även fredagar och söndagar). Passagerarbåten M/S Alva är ett annat alternativ.
LÄS OCKSÅ
Vidare poängteras att för utvecklingen i hamnen har det ingen betydelse om Stella använder en brygga vid Strandvägen eller en i Kasnäs.
NTM-centralen vill få bort förbindelsebåtstrafiken från centrum
Den ursprungliga tanken bakom att NTM-centralen vill flytta Stellas brygga handlar alltså om att den nu finns mitt inne i Dalsbruks centrum, vid Stallsplan. Man ser hellre att förbindelsefartyget anlöper Dalsbruk längre ut i viken, på andra sidan av bränslestationen.
Processen har dragit ut på tiden mer än två år och det här sätter käppar i hjulen för Kimitoöns kommun och hamnaktören DB Marina som med sina separata projekt vill utveckla Dalsbruks hamn.
Så länge Stella måste komma åt sin brygga i den inre hamnen kan man till exempel inte installera de två sista delarna av vågbrytarna som ska skydda båthamnen från alla vindar.

Detta har hänt
- Oktober 2020: Tre besvär lämnas in till Vasa förvaltningsdomstol mot planerna om det nya bryggbygget vid Strandvägen. NTM-centralen väger två alternativ: att vänta på domstolsbeslut eller att flytta trafiken till Kasnäs. Man valde att vänta.
- November 2020: Falköföreningen drar tillbaka sina besvär, efter lyckade förhandlingar med Kimitoöns kommun och NTM-centralen om att muddermassorna ska dumpas på land, inte till havs.
- December 2022: Vasa förvaltningsdomstol förkastar de två besvären. I beslutet påpekas att den planerade bryggan finns på detaljplaneområde, inte på området i delgeneralplanen som är märkt som kulturhistoriskt värdefullt bebyggelsearv. För övrigt konstateras att fördelarna med projektet är betydligt fler än förlusterna för allmänheten eller enskilda personer och att den nya bryggan har en betydande inverkan på förbindelsebåtstrafiken i Kimitoöns skärgård.
- Januari 2023: En ansökan om besvärstillstånd har lämnats in till Högsta förvaltningsdomstolen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.