Förflytta dig till innehållet

Dubbla budskap om Skärgårdshavet från TY – vill att regeringen satsar på vattenskydd, men planerar själv att dra in havsforskningsstation

Arkiv/Carina Holm
soppa av blågrönalger, blågröna alger, cyanobakterier, algblomning, övergödning
Nästa regering måste satsa på skyddet av Skärgårdshavet, anser Åbo universitet, vars styrelse planerar att dra in havsforskningsstationen på Själö.

På tisdag den 14 februari möts Åbo universitets styrelse. Då väntas ett beslut bland annat om den marinbiologiska forskningsstationen på Själö ska läggas ned eller inte.

Åbo universitet meddelande i november att man inleder omställningsförhandlingar.

Universitetet borde spara 1,5–2 miljoner euro nästa år och fram till år 2028 få ekonomin i balans.

Mål för kommande regeringsprogram

Nu har Åbo universitet tillsammans med universitets studentkår presenterat sina mål för nästa regeringsperiod.

Även om universitetet kan komma att lägga ner sin egen forskningsstation i Skärgårdshavet är en av huvudpunkterna ändå att Skärgårdshavet borde få tillräcklig och långvarig finansiering av nästa regering.

– Den nuvarande regeringen har inte haft tillräckligt med vilja att förbättra Skärgårdshavets tillstånd, konstaterar TY:s rektor Jukka Kola och studentkårens ordförande Akseli Tiitta i ett pressmeddelande.

Mer konkreta åtgärder

De anser att det finns ambitiösa mål i programmet för Skärgårdshavet, som sträcker sig till år 2027. Men de konkreta åtgärderna har ändå blivit ogjorda.

– Nuvarande regering har inte lyckats rikta tillräckliga resurser för skyddet av Skärgårdshavet, så att övergödningen kunde minskas. Också programuppföljningen har varit otillräcklig.

Tillräcklig och långvarig finansiering

De anser att skyddet av Skärgårdshavet också måste finnas med i nästa regeringsprogram.

– Vattenskyddet måste få tillräcklig och långvarig finansiering, så att lantbrukarna förbinder sig till vattenskyddet och resultaten blir bestående, skriver de i sin önskelista inför riksdagsvalet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter