Varha har flyttat in i Kemitrahuset i Kimito – men samma ansikten möter klienterna hos familjeservicen

Riktigt alla detaljer än ännu inte på plats, men sedan årsskiftet är familjeserviceteamet på Kimitoön samlat under samma tak. Strax innan nyår gick flyttlasset från kommunkansliet över Vretavägen till Kemitrahuset. Här hyr nu Varha in sig för service för barnfamiljer med fokus på barn och ungas bästa.
Något egentligt namn har enheten inte än, men man tar gärna emot förslag från allmänheten.
Personalen nöjd med lokalerna
Teamet inom service för barnfamiljer verkar tillfreds med såväl nya lokaler som ny arbetsgivare. Här samsas nu familjeservice, barnskydd, familjecafé, dagcenterverksamheten för äldre och övriga socialserviceproducenter.

Dessutom har några ur den administrativa omsorgspersonalen sina kontor här, liksom vårdkoorinatorn. Att ha en egen enhet med egen ingång ses som positivt och är tydligare för klienterna.
– Här är det nog bättre. Det är ljusare och trevligare, säger socialarbetare Nina Myhrberg, medan februarisolen gör sig påmind genom de stora fönstren i barnrummet där ÅU träffar de sju anställda.
Ett gemensamt kafferum med andra inom vårdsektorn skapar ytterligare samhörighet. Som ny servicechef för barnfamiljer har Anna Tähtinen kommit in, men för övrigt är det bekanta ansikten klienterna möter.
– Det är ett kunnigt team och här råder en bra känsla, säger Tähtinen som delar sin arbetstid mellan Kimitoön och Pargas – Varhas område fyra.

Styrkan i området är tvåspråkighet och skärgårdsförhållanden.
Som extra krydda kan nämnas att här finns också möjlighet till djurassisterad verksamhet. Hunden Alvar kan delta i möten och vidare finns kunskap inom socialpedagogisk hästverksamhet.
Tätt samarbete
Att teamet jobbar bra ihop är viktigt med tanke på klientfamiljernas bästa. Knutar blir lättare att lösa då man bollar tankar och idéer med kollegerna.
Familjehandledarna Elvira Uggeldahl, Matilda Strömberg och Janina Sjöblom-Lundell jobbar nu ännu tätare tillsammans än förut, eftersom de nu delar ett större kontor.
– Det gynnar arbetet och gynnar därför också klienterna, säger Strömberg.

Barnrum, ungdomsrum, familjecafé …
Utöver redan nämnda rum förfogar Varha även över ett ungdomsrum, ett mindre mötesrum och så en större avskild del för familjecafé och dagcenter.
Alla ytor är renoverade, vissa möbler är nya och helheten ger ett fräscht intryck.
Med i planeringen har Kimitoöns Ungdomsparlament varit.

Verksamhet som förr
På enheten rullar servicen på som under Kimitoöns kommuns tid. Utmaningen ligger nu främst i att sprida information om hur man når servicen. Socialservice har alla rätt till och man är noga med att poängtera att tröskeln för att ta kontakt ska vara riktigt låg.
Samarbetet med såväl bland annat psykiatrin som Kimitoöns skolor och daghem fortsätter. Att personalen inom till exempel bildning och socialvård nu har skilda arbetsgivare ser man inte som ett problem. De mångprofessionella teamen fungerar över organisationsgränserna och långt är det samma personer man samarbetar med.
– Rätten till service består. Dessutom blir det nationellt sett nu mera jämlikt, säger tf socialarbetare Elin Magnusson.

Fler vågar sig över tröskeln
Inom service för barnfamiljer finns jobb på Kimitoön så att det räcker till, men just nu ser man ändå personalsituationen som god. Klienterna har blivit fler under åren, vilket tolkas som att fler har stigit över den där tröskeln och tagit kontakt.
– Det är en styrka att kunna be om hjälp, säger socialarbetaren Johanna Mussaari.
Förutom att man kan ta kontakt direkt med service för barnfamiljer finns också en elektronisk ”Be om hjälp-knapp”. Den är ett sätt att anonymt ta kontakt då man är orolig för egen eller någon annans situation. Efter det tar personalen kontakt för en bedömning för att kunna styra ärendet vidare till rätt serviceform.
Tung vardag räcker för att ta kontakt
Orsak till kontakt behöver inte vara mer än en känsla av att man inte orkar i vardagen. Hur hjälpen sedan ser ut varierar stort enligt familjens situation. Men som exempel nämns stödpersonsverksamhet, hemservice, familjearbete, handledning och annan skräddarsydd service och stöd för familjen.
Ledstjärnan för dem som jobbar här är att hitta grundorsaken till varför och hur den utmanande situationen uppstått och tillsammans med familjen hitta en gemensam förståelse och lösning till situationen med barnet i fokus.
Sedan ungefär ett år tillbaka jobbar man även på Kimitoön med ett så kallat systemiskt arbetssätt, där förståelse för situationen, familjens bakgrund och att familjen känner sig delaktig är viktigt.
En sista hälsning vill Elin Magnusson gärna ge:
– Ta kontakt! Vi finns här för barn och unga.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.