Daghem i Nagu fyller 50 år – så här kul har barnen då de får skruva upp volymen i fötterna

– Har ni gjort i ordning dansarfötterna? frågar danspedagogen Elin Maria Sydänvirta av de tolv barnen på daghemmet Karusellen i Nagu som ska dansa med henne för första gången i dag.
De tolv barnen på 4 och 5 år ser alla storögt på Sydänvirta som sätter sig på rumpan och börjar trumma med fötterna på golvet. Barnen följer hennes exempel.
– Nu får ni skruva upp volymen i fötterna! Och dra för munnen så den är helt tyst, säger Sydänvirta.
Barnen försöker hålla balansen medan fötterna viftar.
Att låta bli att skratta är inte alltid så lätt, men alla försöker så gott det går.
Dansen fortsätter med ett spök- och monstertema och barnen får vara stora, smala och små spöken.
Danspedagog fyra gånger under vintern och våren
I mars fyller daghemmet Karusellen hela 50 år. Det ska förstås firas men i väntan på festen fortsätter barnen att dansa.
Elin Maria Sydänvirta delar ut lätta, färggranna dukar som barnen får blåsa upp i luften eller dansa fritt med. Ibland ska de göra saker i tur och ordning och vänta på varandra; Ibland ska de dansa alla på en gång.
En av uppgifterna de får är att bygga ett så stort monster som möjligt genom att hålla i varandra och spreta åt olika håll. Här är det teamwork som gäller. Allt ska ske så ljudlöst som möjligt.

Varje gång utgår dansen från ett fantasieggande tema som skogen, spöken och rymden.
– I dag jobbade vi med känslor och beröring, och med att se varandra. Eftersom vi dansar så få gånger i det här projektet kan vi inte gå så djupt in i de olika områdena. Men barnen får en liten upplevelse av allt, säger Sydänvirta.
Hon ska besöka Karusellen i Nagu och Korpo daghem fyra gånger i vinter.
Verktyg för lika behandling och jämställdhet
Sydänvirta kontaktade daghemmen med förslaget att ordna danstimmar. Sedan sökte daghemmen bidrag från Konstsamfundet.
Hon har arbetat mycket med barndans och har också undervisat pedagoger i hur de kan integrera dansen i den dagliga verksamheten. Det skulle hon gärna göra också här om det var möjligt.
– Kroppen är ett praktiskt verktyg för lika behandling och jämställdhet.
Sydänvirta skulle gärna se att dans av det här slaget skulle ingå i fortbildningen för pedagoger i Pargas stad.
Daghemsläraren Annette Holmén var med då barnen dansade.
– Jag tycker att Sydänvirta fick barnen med sig jättebra ända från början. Det var intressant hur de skulle använda kroppen för att uttrycka sig och inte munnen, säger hon.

Tre kvart går fort och när barnen samlas i en tät ring kring Sydänvirta får de berätta vad som var roligast med dansen.
– Att vara stora spöken, säger Noah Dahlén, och flera av barnen håller med honom.
– Allt var roligt, säger Wilma Saarinen.
Daghemmet Karusellen fyller 50 år i mars
Den 4 mars är det dags för fest då daghemmet fyller 50 år.
Personalen hoppas att inbjudan till festen ska nå ut till alla tidigare anställda.
– Vi vill välkomna alla som jobbat på daghemmet sedan starten för femtio år sedan. Inbjudan till festen gäller också dem som varit visstidsanställda, säger daghemsföreståndaren Sanna Skomars på Karusellen i Nagu.
– Vi kan dessvärre inte sända ut en personlig inbjudan till alla, eftersom vi inte ens känner till alla som arbetat på Karusellen under årens lopp. Nu hoppas vi att alla som vill delta anmäler sig till Annette Holmén på Karusellen före mitten av februari.
Skomars berättar att det först blir samling på daghemmet för att tidigare anställda ska få se hur det ser ut i den relativt nyrenoverade och utvidgade byggnaden. Efter det blir det en informell bjudning på Kommunalstugan.
– Vi kommer också att ordna program för barnen i samband med jubileet. De måste ju också få vara med och fira, säger Skomars.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.