Spänt på strejkfronten – utrikeshandeln stannar om stuvarna lägger ner arbetet
Flera fackförbund har tagit till strejkvapnet för att sätta fart på sina löneförhandlingar. Industrifacket inledde på onsdagen en tre dagar lång strejk som berör bland annat industrikoncernen Sandvik och läkemedelsföretaget Orion i Åbo.

Av företagets över 700 anställda i Åbo strejkar cirka 190 personer och så gott som all produktion ligger nere.
I fabriken tillverkas bland annat mediciner som Burana och Primaspan samt flera populära salvor som till exempel Aqualan och Ceralan.
Kommunikationschef Terhi Ormio på Orion skriver i ett mejl att läkemedelsindustrin redan en tid har haft det svårt att få ut vissa mediciner på marknaden på grund av logistiska utmaningar, haltande produktionskedjor och det spända världsläget.
Strejken gör inte saken bättre, men det är svårt att säga exakt vilka konsekvenser strejken får för tillgången på mediciner. Om den utvidgas och förlängs kan det uppstå brist på vissa läkemedel och förkylnings- och hostmediciner, tror Ormio.
Huvudförtroendemannen vill se ett rättvist förhandlingsresultat
Orions huvudförtroendeman i Åbo Toni Korhonen hoppas att fredagens förhandlingar mellan parterna leder till resultat. En strejk är aldrig trevlig vare sig för arbetsgivare eller arbetstagare, men i det här fallet är den nödvändig för att vi ska få de löneförhöjningar vi förtjänar, säger han.
– Vi vill ha en allmän löneförhöjning enligt tysk modell där lönerna stiger med cirka åtta procent på två år. I stället bör man avstå från de personliga tilläggen som företagen själva kan bestämma om och som i dag beviljas på ett sätt som kan kännas orättvist för många.
Ifall förhandlingarna inte leder till ett för de strejkande acceptabelt resultat kan det leda till onödiga spänningar på arbetsplatserna, säger Korhonen.
– Det kan gå så att de som inte hör till facket får de här personliga tilläggen medan vi som strejkar och kämpar för våra rättigheter blir utan. Det skulle inte vara rättvist, utan det skulle vara mycket rejälare om löneförhöjningarna fördelas jämt mellan alla.
Industrifacket hotar tillsammans med de högra tjänstemännens fackförbund YTN att inleda en ny strejk den 15 februari. Strejken skulle drabba bland annat Åboföretagen Teleste och Meyer Turku.

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT har varslat om en strejk som skulle bryta ut den 15 februari. Strejken berör bland annat stuveriarbetarna i landets hamnar.
Om strejken bryter ut betyder det i praktiken att all frakttrafik i hamnarna stannar, säger vd Juha Mutru på hamnoperatörna i Finland.
– En strejk slår hårt mot utrikeshandeln och all verksamhet där det behövs stuvare läggs ner. Endast långtradartrafiken där chaufförerna kör sina ekipage ombord fortsätter.
Cirka 1 800 stuvare skulle delta i strejken om den bryter ut.
Servicefacket Pam hotar inleda en strejk på måndag och strejken kan utvidgas den 16 februari. Strejkerna omfattar 415 arbetsplatser och över 26 000 anställda, främst inom detaljhandeln.
Enligt Pam skulle strejken stänga alla Citymarketar, Prismor, Lidlaffärer och Veljekset Keskinen-affärer. Dessutom stängs 42 Tokmannibutiker, 14 Halpa-Halliaffärer samt Keskos logistikterminaler i Åbo, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg.
I intervjuer för nyhetsbyrån STT säger cheferna för de stora butikskedjorna ändå att man med hjälp av förmän och ickefackanslutna arbetstagare strävar efter att hålla butikerna öppna trots strejken.
Uppdaterad 17.42: tisdag ändrat till måndag gällande Pams strejk
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.