Ett år efter starten tror Stena Line fortfarande på Hangölinjen: ”Har presterat som vi förväntat oss”

Linjen mellan Nynäshamn, mer exakt den nya hamnen Stockholm Norvik, och Hangö invigdes den 1 februari 2022, det vill säga mer eller mindre för ett år sedan.
När ÅU reste med Stena Line från Hangö till Nynäshamn i början av september, var det rätt tomt ombord på den 13 timmar långa färden över norra Östersjön.
– För tillfället är det inte så fullt. Vi hade lite mer beläggning i juni och juli, sade Artjoms Serikovs som är fartygschef på Hangölinjen i september.
– Det är normalt för en ny rutt att det är lugnt i början. Men Stena Line har stora förhoppningar om tillväxt på linjen på sikt, sade Hannes Usin, kapten på M/S Stena Gothica.
Nu, fem månader senare, säger Serikovs att lastvolymerna gått upp en aning, även om man kanske hade hoppats på mer.
– Det går långsamt, men volymerna växer.

Enligt Stena Lines kommunikatör Stefan Elfström är ett år en kort tid att utvärdera, men linjen Hangö-Nynäshamn har gått som väntat.
– Linjen har presterat så som vi hade förväntat oss. Vi ser ljust på framtiden, säger Elfström.
Elfström säger att Stena Line fokuserar på fraktkunderna även om man ser ett positivt intresse även från privatkunder som vill resa med rederiet.

Linjen trafikerades inledningsvis av fartyget Urd med avgångar tre dagar per vecka i vardera riktningen. Från och med den 1 maj i fjol utökade man linjen med Stena Gothica för att möjliggöra dagliga avgångar från båda hamnarna och smidig lastning och lossning under de dagslånga hamnuppehållen.
M/S Urd och M/S Stena Gothica är RoPax-färjor som är särskilt lämpade för godstransporter och har en kapacitet om 1 600 lastmeter och 186 passagerare vardera. Båda har tidigare gått på linjen Travemünde–Liepaja där Stena Line lagt in nyare färjor.
Tills vidare finns inga planer på att gå ner till ett fartyg på rutten.
– Än så länge fortsätter vi verksamheten med våra två fartyg Stena Gothica och Urd men vi utvärderar läget löpande för att se till att vi möter efterfrågan från kunderna på ett bra sätt, säger Elfström.
”Mycket nöjd med valet av Hangö”
Stena Lines idé var att, med rederiets första Finlandstrafik, stärka sin position i Östersjön. Enligt Elfström är man ”mycket nöjd med valet av just Hangö”.
– Det är vår närmaste finska hamn från Nynäshamn och nu på vintern är det värdefullt att använda en plats som är isfri året runt. Vi tror även det finns gott om plats att expandera längre fram när marknaden kräver det, säger Elfström.
Speditörer anlitar ”parallellt” och ”i viss mån”
Avgörande för vem som utnyttjar linjen är förstås om man har kunder i Sverige eller inte. För stunden har till exempel LGW-Transport med huvudsäte i Ekenäs inte det.
– Våra kunder har ingen trafik på Sverige. Vi använder linjerna Hangö–Lübeck, Hangö–Paldiski, Hangö–Gdynia och Hangö–Antwerpen. Så tyvärr är Stena Lines linje ganska obekant för oss, säger Henrik Winstén på LGW-Transport.
DHL har använt sig av Hangö-Nynäshamnförbindelsen parallellt med andra rutter till och från Sverige.
– Valet görs alltid från fall till fall enligt hur väl rutten lämpar sig för lasten i fråga, meddelar Henri Nuutila som ansvarar för DHL Freights Nordentrafik.
Kommunikationschef Pasi Ripatti på Schenker Oy säger att man har anlitat Stena Line i viss mån även om Hangö–Nynäshamn hör till de mindre rutterna mellan Finland och Sverige.
– I huvudsak använder vi Åbo–Stockholm och Nådendal–Kapellskär-linjerna. Ruttvalet beror bland annat på upphämtnings- och distributionsställena i Skandinavien och tidtabellsbehoven för dessa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.