50 hektar av Hangö udd kan låsas för 40 år när bolag vill bygga solkraftspark

På måndag i Hangö ska stadsstyrelsen ta ställning till två ärenden om solkraft i Hangö – fullmäktigeledamot Rolf Nyströms med fleras motion om sol- och vindkraft i Hangö och jordlegoavtalet om en solkraftspark på östra industriområdet.
Rolf Nyström (obunden), och flera fullmäktigeledamöter med honom, ville med en motion inlämnad i november veta vilka av stadens områden som är ändamålsenliga för sol- och vindkraft.
Nyström ville därtill veta vilka industrins behov är på det så kallade östra industriområdet där en stor solkraftspark nu planeras och behoven i Hangö i övrigt.
Han undrar vidare om den nuvarande planen för området tillåter en solkraftpark och hänvisar till bland annat Raumo, Villmanstrand och Imatra där motsvarande projekt har startat med planläggning.
Nyström frågar sig också om staden borde grunda ett bolag i Hangö för att producera el.

Som förslag till svar på motionen konstateras, med stadsdirektör Denis Strandell som föredragande tjänsteman, att av de planlagda markområden som staden äger är det östra industriområdet lämpligt för ett solkraftverk eftersom det på de före detta planerna för transitobilar inte krävs trädfällning eller jordschaktning i någon större mån.
I planen som har laga kraft är området anvisat som industriområde. Området har stått tomt sedan 2009, det vill säga i 14 år. På samma område men på en egen tomt har Fermion byggt ett solkraftverk på cirka 2 MW.

Motsvarande industriområden finns i generalplanen för Koverhar och Lappvik, de facto mer än 220 hektar på stadens mark, där man har för avsikt att främja etableringar av förnybar energi.
– En tumregel är att projekt som understiger 2 MW kan genomföras på mark utanför detaljplanerat område genom ett avgörande om planeringsbehov eller undantagsbeslut; större kraftverk kräver en detalj- eller generalplan. Därmed kan projekt för solkraftverk i industriell skala genomföras på mark som staden äger inom det östra industriområdet och Koverhar industriområde, skriver Strandell.

Det östra industriområdet i Hangö har planlagts med gott om industri- och företagsmark i den norra delen, som har bättre grund för byggande än den södra delen. Även efter en reservering för ett solkraftverk återstår cirka 50 hektar. På 14 år har endast två hektar reserverats för industriella behov. Enligt Strandell räcker alltså marken i det östra industriområdet väl till för eventuella kommande behov, för att inte tala om Koverhar.
I stadens svar på Nyströms motion skriver man vidare att det inte ligger i stadens intresse att grunda ett eget energibolag. Det är inte en lagstadgad uppgift för en kommun och staden har vare sig erfarenhet eller kompetens inom branschen. Att bygga ut energiproduktion är mycket kapitalintensivt och staden har inte råd med sådana satsningar.
– Till exempel att bygga ett solkraftverk på 50 MW kostar mellan 30 och 35 miljoner euro. Enbart ett sådant behov av extra lån skulle uppfylla kriterierna för en kriskommun, skriver Strandell.
100 fotbollsplaner med solpaneler
Förutom Nyströms motion ska stadsstyrelsen behandla ett drygt 10 sidor långt utkast till jordlegoavtal. Avtalet om att reservera området både remitterades och drogs bort från listan under fjolåret. Också jordlegoavtalet har remitterats ett par gånger.
Avtalet ingås mellan bolaget Better Energy Finnish Solar 315 Oy och Hangö stad. Det gäller alltså ett område på 49,3 hektar i det östra industriområdet enligt en reservation som stadsstyrelsen efter många om och men godkände den 10 oktober.
Det är ett område motsvarande knappt 100 fullstora fotbollsplaner. Räknat med cirka 2 700 solpaneler per två hektar som i den 1 MW producerande solparken i Ekenäs, skulle det behövas cirka 67 00 paneler till Hangöprojektet.
Better Energy Finnish Solar 315 ska arrendera området i 40 år eller fram till den 31 december 2062.
Fem miljoner på 40 år i hyra
Better Energy Finnish Solar 315 har redan betalat en reservationsavgift på 9 960 euro. Den årliga hyran kommer att vara 2 500 euro per hektar (momsfritt pris), det vill säga drygt 123 000 euro i året och knappt 5 miljoner euro på 40 år.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.