ÅA-stiftelsen blir bara rikare – nu närmar sig förmögenheten en drömgräns

ÅA-stiftelsens förmögenhet rör sig i dag kring 800 miljoner euro.
För bara några år sedan var den ”bara” 450 miljoner.
Är målet ställt på en miljard?
– Klart att det skulle vara fint att nå det i något skede, säger Christian Backholm , placeringsdirektör på Stiftelsen för Åbo Akademi sedan 2015.
Förmögenheten kan växa antingen till följd av nya donationer eller genom positiv värdeförändring, det vill säga att pengarna förvaltas rätt.
Ju större förmögenheten är, desto större kan den euromässiga avkastningen bli. Och ju större euromässig avkastning, desto mer bidrag till Åbo Akademi.
Tajmade perfekt
Christian Backholm har gjort sig känd som placeringsdirektören som fattat rätt beslut i rätt tid.
Då coronan svepte fram i sin första våg våren 2020 och marknaden dök tog Backholm det modiga beslutet att köpa. Det fanns billiga aktier att handla då många sålde i panik.
Stiftelsens styrelse hade redan tidigare fattat beslut om en förändrad allokering i placeringsportföljen. Ränteplaceringarna och fastighetsinnehavet skulle träda tillbaka till förmån för aktier.
Nu gick förändringen snabbare än väntat – vilket visade sig vara ett lyckokast. Coronaåret 2020 var den positiva avkastningen 12 procent och 2021 hela 19 procent.
Stiftelsen har dessutom sålt två betydande fastigheter.

Rettigska tobaksfabriken på Nunnegatan såldes i december 2021 till Åbo stad för 12 miljoner och i februari 2022 såldes bostadshuset Tavastgatan 30 till Turku Asunnot för 8,65 miljoner.

Klassisk portfölj
I dag är ÅA-stiftelsens placeringar fördelade enligt hyfsat klassisk modell: 60 procent i aktier, 30 procent i fastigheter och 10 procent i ränteinstrument.
– Allokeringen är klok, aktier ger den bästa avkastningen för långsiktiga placerare, säger Backholm.
Stiftelsens aktieinnehav är koncentrerat till vad Backholm kallar stabila kvalitetsbolag som Sampo, UPM och Neste. Då räntenivån klättrar uppåt är det fördelaktigt med bolag som har starkt kassaflöde och är så gott som skuldfria.
– Vår strategi är relativt konservativ. Vi har inte hoppat på tåget med kryptovalutor eller riskfyllda tillväxtbolag.
”Grymt stolt”
Han är ”grymt stolt” över att stiftelsens egendom mår bra och hyllar sitt team med portföljförvaltare Daniel Raukunen och Tiina Teppala som sköter klarering och rapportering.
För det är inte någon självklarhet att tajma rätt – och det är mycket som står på spel.
– Många är beroende av stiftelsens stöd. Det är klart att man varit orolig då osäkerhetsfaktorerna har hopat sig, säger Backholm.

Siffrorna för år 2022 är inte officiella än, men krigsåret har fört med sig en tillbakagång efter det ovanligt lyckade året 2021. Då närmade sig värdet på förmögenheten 870 miljoner euro, i dag är den kring 800 miljoner.
– Vi drabbades av en liten smäll direkt då kriget började. Stiftelsen hade stort aktieinnehav i Nokian renkaat med omfattande verksamhet i Ryssland, säger Backholm.
Beslutet att snabbt avyttra Nokian-aktierna visade sig vara klokt.
– Vi hanterade det bra och eliminerade Rysslandsrisken, säger Backholm.

2023 kan bli bättre än väntat
Han är försiktigt positiv till utsikterna inför 2023. Särskilt två fenomen kan ha avgörande betydelse för att den befarade recessionen inte blir så djup som väntat.
– Energipriserna verkar vara på väg neråt. Det är en otroligt positiv grej med tanke på tillväxten och inflationen i Europa, säger Backholm.
Vidare är det av avgörande betydelse för världsekonomin att Kina återöppnat gränserna och handeln. Kina är en viktig exportmarknad för Europa och dessutom gynnas leveranskedjorna av att landet återöppnats.
– Många ekonomister ändrar nu sina prognoser och vi ser ut att kunna komma undan med en lindrig och kortvarig nedgång i ekonomin, säger Backholm.
Nya Gadolinia kostar 40 miljoner
För ÅA-stiftelsens del är bygget av nya Gadolinia den stora satsningen under de följande två åren. Investeringen går lös på cirka 40 miljoner vilket sätter press på kapitalhanteringen både i år och nästa år.
I övrigt är fastighetsmarknaden svår för tillfället och några större affärer är inte i sikte.
LÄS OCKSÅ
Stiftelsen för Åbo Akademi äger 82,3 procent av aktierna i ÅU Media Ab, som ger ut Åbo Underrättelser.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.