Hundratals byggprojekt i Pargas väntar på slutgranskning – ledande byggnadsinspektören kommenterar de höga siffrorna

Pargas sticker ut i Yles granskande program MOT:s undersökning när det gäller antalet icke-slutgranskade bygglov.
Med 698 icke-slutgranskade bygglov ligger Pargas på femte plats i undersökningen, med ett större antal än betydligt större städer som Åbo, Esbo och Tammerfors.
I Åbo finns det 449 icke-slutgranskade enfamiljshus.
Pargas ledande byggnadsinspektör Sanna Simonen säger att kommunen skickar påminnelser till fastighetsägarna innan byggloven utlöper.
Missvisande hög siffra
Simonen säger att den höga siffran ändå kan vara missvisande och att resultaten kommunerna emellan inte är jämförbara.
– I Pargas siffra har man räknat med alla bygglov, inte enbart för hus, vilket inte är fallet i alla kommuner i undersökningen.
Mellan åren 2009 och 2022 slutgranskades 9200 bygglov i Pargas.
Många partiella slutgranskningar
Bland de nästan 700 ogjorda slutgranskningarna finns även väldigt varierande situationer. I ungefär 300 fall har en partiell slutsyn gjorts, vilket innebär att byggnaden har godkänts för användning. I sådana fall räcker det med att slutgranskningen görs eller att bygglovet förlängs.
– I en del av fallen har byggandet inte påbörjats eller slutförts då bygglovet löper ut. Då ska bygglovet förlängas, säger Sanna Simonen.
I vissa fall har dock inga granskningar gjorts under den femåriga bygglovsperioden. Om huset ändå byggts och tagits i bruk kan det bli en dyr affär.
Då måste man söka om ett nytt bygglov och låta granska att byggnaden är säker och uppförd enligt bygglovets villkor. Om den inte är det kan det innebära att kostsamma renoveringar måste göras.
Ansvaret att beställa slutsynen ligger på den ansvariga byggmästaren eller arbetsledaren, men även fastighetsägaren har ett ansvar att se till att dokumentationen är i skick.
Under tiden som bygglovet är i kraft ska samtliga granskningar göras. Simonen säger att Pargas stad ändå är flexibel och att en försening på någon enstaka månad oftast inte innebär att man måste söka om ett helt nytt bygglov.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.