Förflytta dig till innehållet

ÅA:s äldsta ämnesförening fyller 100 år – känd för den goda gemenskapen mellan både studenter och alumner

Klara Fält
Tre studenter i finkläder.
Viktor Löfgren, Ilona Kairinen och Ann-Louise Hakalax ser fram emot ett år med många olika jubileumsevenemang.

På torsdagen firade Kemistklubben vid Åbo Akademi sin hundraårsdag. Ämnesföreningen är den äldsta vid universitetet.

Föreningens ordförande Viktor Löfgren, jubileumskoordinator Ilona Kairinen och jubileumsmarskalk Ann-Louise Hakalax beskriver Kemistklubben som en aktiv förening med god gemenskap och mångsidig verksamhet.

Gemenskapen viktigast

Föreningen ordnar bland annat fester, exkursioner, rekryteringsmässor och företagsbesök för sina medlemmar, som idag är runt 150–200 till antalet.

— En av årets höjdpunkter brukar vara Kemistbaalen, säger Hakalax.

Kairinen tillägger att det bästa med föreningen kanske ändå är de vanliga dagarna på campus tillsammans med studiekompisar.

— Att bara umgås och göra räkneövningar tillsammans är roligt. Vi har en jättebra gemenskap också mellan årskurserna.

Mindre lokaler efter flytt

Överlag berättar trion att Kemistklubben är en förening som har många gamla traditioner som de är måna om att bevara.

Samtidigt utvecklas också nya former av verksamhet, något som blev aktuellt till exempel under coronapandemin.

En annan stor förändring under de senaste åren var flytten till nybygget Aurum hösten 2021.

— Vi fick nya fina undervisning- och labbutrymmen, men Kemistklubben förlorade på flytten, konstaterar Löfgren.

Föreningsutrymmena i Aurum är betydligt mer begränsade, men man lobbar för att få större lokaler för att medlemmarna också i fortsättningen ska kunna samlas och umgås på campus även utanför föreläsningarna.

Cocktailtillställning kickade igång jubileumsåret

Jubileumsdagen firades med cocktailtillställning i Solennitetssalen för medlemmar, personal, alumner, och vänföreningar.

Mingel, tal och musikuppträdanden stod på programmet då jubileumsåret drog i gång. På tillställningen kunde gästerna också bekanta sig med en utställning om Kemistklubbens historia.

Tillställningen var startskottet för jubileumsfirandet som fortsätter under hela året. De största evenemangen blir Kemistbaalen i Logomo i november, samt höstens jubileumsspex.

Åbo Akademis rektor Mikael Lindfelt konstaterar att ämnesföreningarna har en enorm betydelse under studietiden.

— Det är kanske den mest transformativa tiden i livet och föreningarna spelar en viktig roll i att binda samman studenter.

Utmärkande för Kemistklubben är enligt Lindfelt att föreningen också binder samman folk över olika generationer.

I sitt tal under cocktailtillställningen uppger han, vilket får publiken att lystra till, att man jobbar för att föreningen igen ska få en egen klubblokal.

En man ler och pekar på en skylt med texten "Kemivägen".Klara Fält
Enligt rektor Mikael Lindfelt är det utmärkande för Kemistklubben att föreningen binder ihop kemister över olika generationer.

Aktivt alumnnätverk

Alumnerna Annika Nylander och Carl-Mikael Tåg är på plats på jubileumsfesten. Båda var aktiva i Kemistklubben under studietiden och har efter det engagerat sig i alumnverksamheten.

— Föreningen blev lite som en andra familj. Ännu i arbetslivet talar man om alumner som KK:are, säger Tåg som idag jobbar med produktutveckling vid Stora Enso.

— Föreningen gav verktyg för framtiden och ett socialt nätverk, den var en jätteviktig del av studietiden, säger Nylander.

Hon jobbar som verksamhetsledare vid Tekniska föreningen i Finland och har också via arbetet ett tätt samarbete med Kemistklubben.

En kvinna och en man i en festsal med skumpa i handen.Klara Fält
Annika Nylander och Carl-Mikael Tåg var aktiva i Kemistklubben under studietiden och senare har de varit engagerade i alumnverksamheten.

En trend som Nylander är oroad över är att studenter i dag mår sämre och känner allt större press att bli klara snabbt.

— Det gör kanske att en del inte orkar aktivera sig i föreningsverksamhet.

Både Nylander och Tåg konstaterar ändå att gemenskapen och aktiviteterna som studentföreningar erbjuder vid sidan av studierna motiverar och är viktiga för att man ska orka.

En kvinna i en festsal.Klara Fält
Leena Hupa, professor i oorganisk kemi, blev medlem i KK 1976. I dag fungerar hon som föreningens president och uppger att hon fått livslånga vänner och många fina minnen från föreningen.
Fem kvinnor i en festsal står kring ett runt bord med skumpaglas i handen.Klara Fält
För gulisarna Denice Eriksson, Isabella Holmlund, Fanni Kankainen, Sara Laine och Henrika Brink har Kemistklubben spelat en viktig roll i att lära känna nya människor och skapa gemenskap.
På plats på cocktailtillställningen var också representanter för vänföreningar, däribland Aada Haikola, Joose Janatuinen och Marina Grönblom från föreningen Biologica som är ÅA:s yngsta ämnesförening.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter