Förflytta dig till innehållet

”Vi borde får en ny startupboom” – Han leder jakten på investeringar till Åboregionen

Janne Mustonen från Uleåborg började som vd för Turun Seudun Kehitys vid nyår. Men han och familjen har bott i Nådendal sedan i höstas. Där har han redan hittat ett gäng att spela innebandy med.

Åboregionen är på många sätt landets mest mångsidiga och internationella ekonomiska ekosystem, säger Janne Mustonen.

Vi sitter i ett mötesrum i ICT-huset i Kuppis i Åbo. Här har Mustonen för en dryg vecka sedan börjat som vd för Turun Seudun Kehitys. Bolaget ägs av elva kommuner samt av det kommunala utvecklingsbolaget Turku Science Park som finns i samma lokaler.

Det första mötesrummet vi försöker boka kommer vi inte in i. Mustonen saknar ännu en nyckel. Men vi hittar ett annat, och när vi slår oss ner ger Mustonen en bild av Åboregionens styrkor.

– Bioteknologi- och medicinsektorn är stark med både små lokala bolag och internationella jättar som Bayer. Den maritima sektorn är ett starkt varumärke, och inom den cirkulära ekonomin och gröna industrin händer det mycket. Vi har kemi- och batterisektorn, och det ska bli intressant att se vad som kommer att göras här inom väteteknologin, räknar han upp.

Stora och små

En av Mustonens huvuduppgifter blir att basa för Turku Science Parks så kallade Invest in-verksamhet.

– Det kan handla om att locka hit nya företag, att få dem att placera produktion eller produktutveckling här. Eller att få företag som redan finns här att investera mera. Det kan vara allt från utländska till lokala företag och startups.

Åboregionen sitter på enorma tillgångar, säger Mustonen.

– Vi kan erbjuda hög livskvalitet med natur, kultur, mat och så vidare, och ett stabilt samhälle. Här finns mycket toppkompetens, universitet och yrkeshögskolor. Det här har nog ”produktfierats” rätt långt redan, men vi ska göra regionens styrkor ännu tydligare för omvärlden, beskriver Mustonen uppdraget.

Träffat direktörer

Konkret har Mustonen under sina första arbetsdagar bland annat åkt runt och träffat flera kommun- och näringslivsdirektörer.

Han har också diskuterat med kollegerna på Turku Science Park, och de som ansvarar för regionens spetsområden där, som han samarbetar tätt med. Han har även hunnit kasta ut några trådar till gamla kontakter i Tyskland.

– Det handlar om nätverk. Några telefonsamtal bort kommer man till rätt bord, säger han om jobbet att försöka locka hit utländska företag.

Också jobbet med att förtydliga bilden av Åboregionen bygger på samarbete – med universiteten, företagsvärlden, Business Finland och så vidare.

Frågor som ska besvaras är: Vad har Åboregionen att erbjuda, och vilka önskemål finns det här? Och kanske framförallt: vad önskar sig företagen och investerarna som funderar på om de ska investera här?

– Globala aktörer ser inte på kommungränser, utan på om regionen är lockande. De behöver inte finnas i centrum av en metropol, utan kan placera sig lite utanför den.

Från ”Silicon Valley”

Själv kommer Janne Mustonen från ”Europas Silicon Valley”, Uleåborg, där han många år var ansvarig för arbetet med att locka dit investeringar i informations- och kommunikationsteknikbranschen, ICT. Arbetsgivaren var det kommunala utvecklingsbolaget Business Oulu.

Under en speciellt framgångsrik niomånadersperiod lyckades man få 15 utländska ICT-bolag att etablera sig i staden.

Jag hittade också en artikel från 2018 som handlade om att det på sju år grundades 500 startupbolag i Uleåborg.

– Nog var det väl om några hundra, jo. Det var en period på 5–8 år då startupevenemanget Slush skapats, och Nokia var på nedgång, som många startupföretag grundades i landet. I Uleåborg skapades bolag som exempelvis Tactotec och Iloq, säger Mustonen och pekar på dörren i mötesrummet – vars lås är gjort av Iloq.

Nu skulle det gälla att få igång en ny startupboom, säger han.

– Min känsla är att antalet nya startupföretag sjunkit. Å andra sidan kanske snittkvaliteten är högre nu. Men det behövs en betydande massa av startupbolag så att några av dem kan växa till framgångsrika företag.

Mustonen lägger ICT-sektorn till sin lista över branscher som är starka i Åboregionen.

– Det finns många ICT-företag här, men de har kanske hamnat lite i skymundan. Att vi har så många starka branscher i Åboregionen är hälsosamt. Det gör oss mindre sårbara.

Nå de unga

Mustonen betonar universitetens och de ungas roll. Universitetens och yrkeshögskolornas kontaktnät kan hjälpa till att locka hit företag. Vi ska också berätta om vår utbildning och forskning för omvärlden.

Samtidigt är det viktig att näringslivet når ut till våra egna studerande.

– I Uleåborg gjorde jag säkert 50 besök till högstadier och gymnasier för att berätta för eleverna om ICT-sektorn. Det är inte alls säkert att allmänheten vet vilka företag och möjligheter det finns i deras region. De unga behöver en bild av vad de kan jobba med i framtiden och vad deras studier leder till. Att du studerar ICT, till exempel kodning, behöver inte betyda att du har en klar bild av vad du kan jobba med.

Varför inga sena tåg?

Vilka är då Åboregionens svagheter?

Janne Mustonen väljer att tala om möjligheter. Att samarbeta mera med Stockholm är en sådan.

Han betonar också vikten av att enkelt kunna flyga från Åbo till Europa och tillbaka på samma dag.

– Kommunikationer är viktiga. Det är nog en utmaning att man inte kan ta tåget från Helsingfors till Åbo efter klockan 21 på kvällarna.

Vilka är dina styrkor?

– Att förstå helheter och göra dem tydliga för andra. Att ”produktifiera” tillgångar har jag jobbat med länge i Business Oulu, och vi har som sagt väldiga tillgångar här i Åboregionen.

– Jag är rak och social och det är lätt att närma sig mig, samtidigt som jag har lätt att ta kontakt med andra till exempel när jag behöver förstå någonting. Jag är van att samarbeta och det här jobbet görs människa till människa. Vi har en väldig kompetens här i huset att betjäna företagen oberoende av bransch, säger Janne Mustonen om Turun Seudun Kehitys och moderbolaget Turku Science Park.

Kommunerna som deläger Turun Seudun Kehitys är Åbo, S:t Karins, Reso, Lundo, Nådendal, Pemar, Masku, Virmo (Mynämäki), Rusko, Nousis och Sagu.

Man Jean Lindén
Janne Mustonen.

Janne Mustonen

  • Född 1971, kommer från Uleåborg.
  • Familj: fru och en dotter.
  • Aktuell som: den första vd:n för det kommunägda Turun Seudun Kehitys Oy, även om bolaget funnits sedan 2016. Mustonen blir samtidigt ansvarig för moderbolaget Turku Science Park Invest in-verksamhet.
  • Tidigare jobb: kommer närmast från Tivia i Esbo, en nationell organisation för ICT-branschen, där han var vd. Före det jobbade han i över 15 år med att utveckla ICT-branschen i Uleåborgsregionen, bland annat i tio år som ansvarig för ICT-branchens välmående och att locka ICT-investeringar till trakten.
  • Om att flytta till Åboregionen: ”Vi flyttade till Nådendal redan i höstas, innan den här jobbmöjligheten öppnade sig. Skulle den inte ha gjort det hade jag väl pendlat härifrån till jobbet Esbo. Jag har sedan unga år tänkt på Åboregionen som en möjlig plats att bo på.”
  • Hobbyer: springer, spelar innebandy och golfar. ”Jag testade på golf redan för 25 år sedan. Men det var då jag började på nytt för tio år sedan som jag gav efter. Nu har jag spelat på olika banor i södra Finland men ännu inte valt någon hembana. Mitt handicap är väl 8,7, men det går upp och ner.”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter