Eckerö-vd sågar telefonkampanj mot aktieägare – ”De agerade på uppdrag av Viking Line”

Flera aktieägare i Rederi Ab Eckerö fick i fredags samtal från en svensk fondkommissionär med ett erbjudande om att sälja sina aktier. Den erbjudna kursen var dock avsevärt lägre än den aktuella.
– Det är privatpersoner som kontaktas av en professionell finansiell aktör på ett sätt som förvånar mig, säger Björn Blomqvist, vd för Rederi Ab Eckerö, som är orolig att aktieägare ska stressas till att göra en dålig affär.
I samtalen har Mangold Fondkommission Ab sagt att de erbjuder sig att köpa Eckerö-aktier för 30–31 euro, men att de inte får berätta på vems uppdrag de agerar.
– Men senare på dagen återkom de till de personer som de hade ringt upp och berättade att de agerade på uppdrag av Viking Line, säger Björn Blomqvist.
Han hade hellre sett mer information från köparen om avsikten med erbjudandet.
– Och kanske även vad man vill göra med de nya aktierna. Det är privatpersoner som kontaktas av en professionell finansiell aktör på ett sätt som förvånar mig.
Han ifrågasätter Viking Lines tillvägagångssätt.
– Jag är mycket förvånad över förfarandet.
Björn Blomqvist hänvisar bland annat till att Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström bekräftade för Nya Åland den 13 december att personer tagit kontakt med Viking Line och sålt sina aktier till dem.
Hon föreslår i samma intervju att de som vill sälja sina aktier i Eckerö kontaktar sin bank.
– Sedan får aktieägarna samtal från Mangold som vill skapa en atmosfär av att det är bråttom, att erbjudandet bara gäller en kort tid. Till ett pris som är cirka 20 procent under det på lokalbörsen. De vill köpa med rabatt och framställa det som ett bra erbjudande, säger Björn Blomqvist.
Han uppmanar aktieägarna att inte låta sig stressas.
– Man ska ta sig tid och tänka efter, gärna prata med sin finansiella rådgivare innan man beslutar sig om man ska ta ett erbjudande. Det går bra för vårt företag, det finns alla möjligheter att sälja och köpa även framledes. Det finns ingen orsak att känna någon tidspress.
”Skandalkopplad”
Tidningen Dagens Industri i Sverige skrev i oktober i år om fondkommissionären Mangold, under rubriken ”Skandalkopplad fondkommissionär lägger locket på om Urb-it”.
Urb-IT är ett it-bolag som enligt DI haft Mangold som finansiell rådgivare i många år, och som i höst har sett sin kurs störtdyka.
DI:s reporter Gabriel Mellqvist skriver i artikeln att Mangold ”genom åren samarbetat med en rad problem- och skandaltyngda bolag. Fastighetsföretaget Allokton är ett exempel.”
Viking Lines största ägare Jakob Johansson var tidigare vd och storägare i Allokton.
Mangold fondkommission ab
Mangold Fondkommission erbjuder finansiella tjänster till företag, institutioner och privatpersoner genom segmenten Investment Banking och Private Banking.
Företaget grundades år 2000, har omkring 80 anställda och kontor i Stockholm (Nybrogatan) och Malmö. Vd är Per-Anders Tammerlöv.

”Jag trodde Viking Line hade mer på fötterna än så”
Nya Åland har talat med en av de större aktieägarna i Rederi Ab Eckerö, som fick ett samtal i fredags från kommissionärsfirman Mangolds mäklare.
– De ringde både min man och mig i fredags, först till honom och så en halvtimme senare till mig. Min man hann ringa upp mig däremellan och berätta att någon hade ringt och erbjudit sig att köpa hans aktier så jag var förberedd, säger hon.
– Mannen på Mangold sa att han ville betala 30 euro per aktie, eller 31 om det var en större post, och att budet gällde bara samma dag, i fredags, men att de kunde dra ut på det någon dag.
Mäklare ville enligt Nya Ålands källa inte tala om på vems uppdrag han agerade.
– Jag sa att jag inte gör några affärer med någon telefonbluffsäljare. Han frågade om jag ville ha uppgifter per mejl, och jag sa ja. Inte för att jag tänker sälja utan för att få veta mer om vem det var.
Sent på eftermiddagen fick hon ett nytt mejl från Mangolds mäklare där han bekräftade att det var Viking Line som ville köpa aktierna, eftersom ryktet hade gått så att det inte gick att hemlighålla mer.
Nya Ålands källa kallar det hela för bondfångeri.
– Kursen låg förra veckan på 36,50 euro – då är det fräckt att ringa och erbjuda sig att köpa för 30. Tvärtom borde de ha bjudit lite till, om de ville köpa hela min post. Jag trodde Viking Line hade mer på fötterna än så. Kanske de ringer till gamla människor – hur skulle de veta vad kursen ligger på just nu?
Nya Ålands källa har inte hört mer från Mangold vid måndag lunchtid, trots att hon inte sagt nej till att sälja.
– Jag har bara sagt att jag måste fundera. Men jag tänkter absolut inte sälja. Och vill man sälja så kan man ta direkt kontakt med Eckerölinjen.
Mangold hanterade Viking Lines eget aktieköp
De personer som Mangold fick i uppdrag att ringa var enligt Johanna Boijer-Svahnström de lite större aktieägarna i Rederi Ab Eckerö.
– Vi hinner inte själva ringa sådana samtal, säger hon.
Mangold erbjöd ett specifikt pris för aktierna som var lägre än rådande kurs – varför?
– I uppdraget ingick att ange ett pris. Vi köpte våra aktier för 30 euro. Aktiekurser går ju upp och ned.
Varför anlitade ni just Mangold?
– Det var de som skötte den stora affären, när vi själva köpte aktier i Rederi Ab Eckerö. De kan det här.
Varför berättade Mangold inte från början för aktieägarna att de agerade på uppdrag av Viking Line?
– De hänvisade till banksekretessen. Det var inte vi som bad dem hålla det hemligt.
Hur har responsen varit?
– Det har vi inte hunnit kontrollera ännu.
Enligt Johanna Boijer-Svahnström har det hänt att aktieägare som velat sälja vänt sig direkt till Viking Line.
– Då råder vi dem att kontakta sin bank.
Susanna Skogberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.