Förflytta dig till innehållet

Marina Bergman bakade Pargas bästa pepparkaka

Pepparkakor på pappersfat i rad.
23 bidrag lämnades in till tävlingen, som arrangörerna hoppas blir en årlig tradition.

Vid julmarknaden på Gamla Malmen i Pargas lördagen den 10 december korades vinnaren i tävlingen ”Pargas bästa pepparkaka” 2022.

Efter att ha smakat på de 23 bidragen föll valet till slut på Marina Bergmans pepparkaka. Rosita Lindström belönades med ett hedersomnämnande. 

— Det var mycket jämnt säger juryns ordförande Magnus Sundman, som också delade ut priset vid marknaden.

— Av de 10 finalisterna hade vi fyra pepparkakor med nästan lika många poäng. För mig personligen var det ganska klart vilken jag gillade bäst, den var lämpligt spröd och jag tyckte om kryddningen, fortsätter Sundman, som hoppas att pepparkakstävlingen blir en tradition.

Vill lyfta fram pepparkakan som symbol för Pargas

Ralf Juslin, ordförande för Invånarföreningen Gamla Malmen, berättar att idén till tävlingen föddes på ett seminarium som ordnades i samarbete med Pargas hembygdsförening. 

— Vi hade många deltagare och fina diskussioner om hur Gamla Malmen skulle kunna utvecklas. Den här gången fastnade vi för att lyfta fram pepparkakan som symbol för Pargas.

Tävlingen arrangerades av invånarföreningen och hembygdsföreningen i samarbete med Pargas stad och Pargas Marthaförening.

– Vi hoppas att det här är början till en tradition där vi kan engagera många Pargasbor och hitta olika sätt att lyfta fram Pargas med hjälp av pepparkakan, säger Juslin. 

Lång pepparkakstradition

Pepparkakan har långa traditioner i Pargas. Redan 1918 började Lydia Ekroos baka pepparkakor i Bläsnäs. Den speciella kryddblandningen fick hon, med hjälp av ortens apotekare, från Sverige.

1929 hade verksamheten vuxit så mycket att det behövdes ett skilt bageri. Som mest uppgick produktionen till 5000-6000 pepparkakor per dag.

År 1955 överlät fru Ekroos sin verksamhet till Bageri Pargas pepparkakor. Samtidigt började även Axo tillverka och sälja liknande pepparkakor som kallades Pargas Extra Pepparkakor.  

Lokal jury

I år var det smaken som avgjorde tävlingen och juryn bestod av Magnus Sundman (Pargas hembygdsförening), Patrik Lindström (Invånarföreningen Gamla Malmen), Eivor Nyqvist (Pargas Marthaförening), Tarja Suomi (Pargas hembygdsförening/Fredrikastugan) och Linda Baarman (Pargas stad).

Största delen av deltagarna var privatpersoner, men även några företag och ett par skolgrupper deltog. Merparten av deltagarna var från Pargas, men bidrag lämnades in även från Nagu och S:t Karins. 

Vinnaren Marina Bergman får sitt namn ingraverat i ett nytt vandringspris, designat av det lokala företaget CityGold i Pargas. Priset har formen av en traditionell 9-uddig Pargaspepparkaka.

Vandringspriset är designat av CityGold i Pargas.

Vandringspriset kommer att hänga i fönstret på det så kallade Raskens-huset, som för tillfället renoveras för att kunna bli en samlingsplats för föreningar på Gamla Malmen.

Förutom ära, diplom och vandringspris fick vinnaren även ett produktpaket från Jordkällaren i Pargas, medan hedersomnämnande samt produktpaket från Gullkrona tilldelades Rosita Lindström

Familjen Bergmans pepparkaka

Ingredienser: 

2 ¼ dl socker 1 ägg 150 g brynt smör 1 tsk kanel 1 tsk nejlika 2 tsk kardemumma 2 msk mörk sirap 1 tsk soda ca 4,5 dl vetemjöl en nypa salt 

Blanda socker, salt och kryddor. Rör ner ägg och sirap. Varva ner mjöl + avsvalnat brynt smör. Sodan blandas i mjölet. Degen skall gå att röra om – passa upp med mjölet! Låt stå kallt över natten. Grädda i ca 200⁰C 5-7 minuter. 

Dela artikeln

En kommentar: “Marina Bergman bakade Pargas bästa pepparkaka

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter