Förflytta dig till innehållet

Kaos vid Åbodagis: 11 av 18 skötare saknades – ”Nu krävs jättekraftiga åtgärder”

Arkiv/Robin Sjöstrand
Dagis i skymning.
Vid 16-tiden på fredagen var Cygnaeus daghem och förskola så gott som tomt. Föräldrarna ombads stanna hemma eller hämta barnen tidigt om det bara var möjligt, då endast sju småbarnspedagoger var på plats.

På fredagsmorgonen kom ett meddelande till föräldrar med barn i Cygnaeus daghem och förskola. Endast 7 av 18 småbarnspedagoger var på plats och föräldrarna ombads att hämta barnen tidigare, eller hålla dem hemma om möjligt.

Det var inte första gången ett sådant meddelande nådde föräldrarna i höst. Läget på enheten är akut och personalen går på knäna – flera har varit långtidssjukskrivna under året – men ingenting tycks bli bättre.

Var ligger problemet, Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning i Åbo?

– Främst är det att vi inte får vikarier. Vi jobbar hela tiden för att lösa den situationen. Samtidigt har det nu gått så långt att vi måste erkänna att det kommer att krävas jättekraftiga åtgärder för att lösa det här. Vi har satt igång en process, där vi medvetet ökar personalresurseringen och ser över ledningsfuktionerna. Men samtidigt krävs det ännu flera åtgärder, som vi ännu inte vet vilka de är.

Flera ur personalen har varit långtidsfrånvarande, vad gör ni för att personalen ska få stöd och orka jobba?

– Det har varit en enorm sjukfrånvaro i just det här dagiset. I dagsläget har jag inte en helt klar bild av situationen – förutom att den inte är fungerande. Nu måste vi sätta igång och reda ut det här ordentligt. Det finns tyvärr inga patentlösningar eller snabba utvägar här.

Är det systemet det är fel på eller ligger problemet hos personalen?

– Det är i systemet som något är fel och det är något som vi måste lösa. Vi får ta in stöd utifrån och samarbeta till exempel med arbetshälsovården för att se var problemet ligger.

Samma vikariepool som misslyckats i Helsingfors

ÅU har från flera källor fått veta att vikarier som kommit till Cygnaeus daghem och förskola inte återvänder. De har känt sig dåligt behandlade och till och med blivit utan lön under vissa månader.

Vad beror detta på?

– Den sent utbetalade lönen är något som hände i somras när den administrativa personalen var frånvarande. Det borde vara löst nu, säger Kjellman.

Småbarnspedagogiken i Åbo använder sig sedan i höstas av Sarastia som jobbpool för vikarier, samma företag som har haft problem att hitta svenska vikarier och missat med löneutbetalningar i Helsingfors.

Hur har den nya vikariepoolen fungerat?

– Det fanns en oro innan avtalet gjordes att det kunde bli problem med svenskspråkiga vikarier och jag har hört att de inte har lyckats så bra med det. Men jag har inga siffror på det ännu, så jag kan inte svara med säkerhet.

Kvinna i svart blazer.Arkiv/Jan-Ole Edberg
Liliane Kjellman säger att det nu krävs jättestarka åtgärder för att ställa situationen på Cygnaeus daghem tillrätta.

För tillfället fungerar Hanna Karlsson som enhetschef för Cygnaeus daghem och förskola, samtidigt som hon också är servicechef för den svenska småbarnspedagogiken i Åbo – och därmed basar över enhetscheferna i dagisen.

Är det ett fungerande system att en person är chef åt sig själv?

– Nej, det är en nödlösning eftersom vi inte hade några sökande till tjänsten som enhetschef när den tidigare enhetschefen slutade. Men det är inte hållbart i längden, varje enhet behöver en chef.

Bland personalen finns en rädsla att uttala sig om problemen – att de kan bli bestraffade. Är en kultur av rädsla rätt väg att gå för ett bra arbetsklimat?

– Naturligtvis inte. Om man inte vågar prata med sin chef kan man alltid kontakta mig i sådana ärenden, men det finns också förfaranden inom Åbo stad som man bör använda om man anser sig ha blivit dåligt behandlad.

Har Hanna Karlsson ditt förtroende?

– Hon har mitt förtroende. Men Hanna är också i en svår sits, med personal som tröttnar och har en hög frånvaro. Hon behöver också stöd.

Varifrån ska det stödet komma?

– Det är mitt ansvar att ordna stöd till alla i organisationen som behöver det.

”Problemet är servicelöftena”

Servicechefen Hanna Karlsson säger själv att problemen inte är något nytt.

– De har funnits en lång tid – som jag och andra har påtalat i både media och åt beslutsfattare. Vi försöker hela tiden lösa problemet. I dagsläget har vi tio förfrågningar om vikarier inne, men ingen vill komma.

Siatuationen har nu eskalerat och är ohållbar, finns det något man kunde ha gjort tidigare?

– Efter att vår långvariga enhetschef gick i pension för runt sex år sedan har så gott som hela personalen bytts ut och vi har inte fått någon stabilitet i ledningen. Under den tiden har förskolan flyttat två gånger och dagiset flyttat en gång. Uppgiftsmängden har varit för mycket för en person.

Finns det ett tillräckligt bra stödsystem från stadens håll, så att enhetscheferna ska klara av sitt jobb?

– Problemen kommer inte från dåligt ledarskap, utan från de nationella servicelöftena. I dagens läge ska vi erbjuda fler timmar service än tidigare, med samma personalstyrka. Det är stor skillnad på 7–17 och 6–18 om personalen är den samma.

Kvinna i svart rock i trähusmiljö.Arkiv/Emma Strömberg
Hanna Karlsson fungerar just nu som både servicechef för småbarnspedagogiken och enhetschef för Cygnaeus daghem.

Ni har haft flera olika vikarier under hösten, men många kommer inte tillbaka. Vad beror detta på?

– Dels är det många som rakt ut säger att Hallis är för långt bort från stan. Jag har precis intervjuat tre personer för jobb vid dagiset, men det slutade med att jag anställde dem alla i förskolan inne i stan. Där behövs också folk och de ville inte jobba utanför centrum.

Hur ska ni lösa situationen?

– Jag kan inte svara på det. Det är ett jättestort och svårt uppdrag att få en balans och få ett stabilt läge i en svår personalsituation. Ensamma tror jag inte vi kan lösa det.

Just nu pågår rekrytering av en ny enhetschef till Cygnaeus daghem och förskola.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter